Afbeelding
Pixabay

Huizenkopers bieden steeds vaker boven de vraagprijs, ook in Ede

12 mei 2022 om 12:32 Wonen

EDE Overbieden in de jacht op een koopwoning is vorig jaar gemeengoed geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2021 bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle gemeenten lag het gemiddelde aankoopbedrag hoger dan de vraagprijs.

In Ede moest in 2021 gemiddeld 5,6 procent meer betaald worden dan de vraagprijs van de woning. Dat er zo vaak wordt overboden, is volgens het CBS een duidelijk teken van de krapte op de woningmarkt. Een jaar eerder werd bij ongeveer de helft van alle huizen overboden. Huizen staan ook steeds korter te koop voordat er een nieuwe eigenaar is gevonden.

(tekst gaat verder onder de kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente de procentuele afwijking van de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van de vraagprijs van koophuizen. Een getal boven nul geeft aan dat huizen (gemiddeld gezien) voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht, een negatief cijfer duidt er op dat huizen gemiddeld voor minder dan de vraagprijs van eigenaar wisselen. Voor sommige gemeenten zijn geen gegevens beschikbaar.

REGIONAAL In zeventien gemeenten werd gemiddeld meer dan 10 procent overboden, waaronder in Lelystad, Utrecht, Groningen, Haarlem, Dronten, Almere, Diemen, Velsen en Het Hogeland. Dat kwam in voorgaande jaren nog nergens voor. In Nieuwegein doen huizenkopers het meest aan overbieden. Gemiddeld boden ze hier ruim 13 procent boven de vraagprijs. 

In de gemeente Sluis zijn huizen in 2021 gemiddeld 2,8 procent onder de vraagprijs verkocht, relatief gezien het laagst van het land. Ook in Bergeijk, Hilvarenbeek, Wassenaar, Bunschoten, Laren, en Blaricum betaalden nieuwe bewoners minder dan de vraagprijs. In zeventien gemeenten gaat een huis gemiddeld gezien voor hetzelfde bedrag weg dat gevraagd wordt, waaronder Elburg, Hellendoorn, Maasdriel, Mill en Sint Hubert, Noord-Beveland en Oirschot. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie