-
- Proefdiervrij

Proefdiervrij roept Tweede Kamer op: ‘Proefdieren IN de begroting en UIT de wereld’

21 april 2022 om 14:22 Zakelijk Deel je nieuws

Aanstaande zondag staat in het teken van Wereldproefdierendag. Op 24 april wordt deze dag jaarlijks gehouden als protest tegen het gebruik van proefdieren. Dit jaar is er in het nieuwe regeerakkoord het woord ‘proefdier’ niet één keer genoemd. Daarmee worden de ruim 450.000 dieren, die jaarlijks worden ingezet voor dierproeven, door het kabinet over het hoofd gezien. Dit maakt Wereldproefdierendag dit jaar extra belangrijk. Stichting Proefdiervrij is daarom een campagne gestart om meer politieke aandacht te vragen voor proefdieren en roept de regering op om meer geld te investeren in proefdiervrije innovatie. Al meer dan tienduizend mensen hebben de brief aan het kabinetondertekend.

In 2015 heeft de Nederlandse overheid de ambitie uitgesproken om in 2025 wereldwijd voorloper te zijn op het gebied van proefdiervrij onderzoek. De helft van het aantal dierproeven in Nederland moet dan vervangen zijn. Ook wetenschappers realiseren zich steeds vaker dat de dierproef niet het beste model is voor onderzoek, en ontwikkelen steeds meer alternatieve onderzoeksmodellen. Dit zijn mooie ambities, maar dit is niet terug te zien in het regeerakkoord dat eind 2021 is gepubliceerd. Stichting Proefdiervrij is ervan overtuigd dat door de ontwikkeling en implementatie van proefdiervrij onderzoek, proefdieren op een dag niet meer nodig zijn. Hiervoor is echter veel meer geld en tijd nodig. 

Meer budget voor dierproefvrij onderzoek

Jaarlijks gaat er 2,5 miljoen euro naar het stimuleren van onderzoek zonder proefdieren. Dit lijkt een fors bedrag, maar het nieuwe kabinet heeft ook bekendgemaakt dat zij 5 miljard euro gaan investeren in wetenschappelijk onderzoek. Dit terwijl de meerderheid van de dierproeven in Nederland juist plaatsvinden voor deze wetenschappelijke onderzoeken. Proefdiervrij eist dat er meer budget vrij wordt gemaakt voor proefdiervrije innovaties in de begroting, zodat betere en snellere onderzoeksresultaten voor de mens worden gestimuleerd én dierenleed wordt voorkomen. De organisatie roept de regering op om het budget voor proefdiervrij onderzoek de komende jaren te verhogen naar 5 miljoen euro per jaar. Dit is slechts 0,5 % van het budget dat is gereserveerd voor het Fonds Onderzoek & Innovatie.

Meer informatie via proefdiervrij.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie