Voorzitter Theo de Jong (links) en Gerrit Rietberg tussen hun apparatuur.
Voorzitter Theo de Jong (links) en Gerrit Rietberg tussen hun apparatuur. Freek Wolff

Prijswedstrijd met filmpjes over Ede

11 mei 2022 om 16:00 Zakelijk

EDE Van de ambachtelijke smalfilm tot de duizelingwekkende opties van de digitale camera’s, de Edese videoclub ESVA maakte het in veertig jaar allemaal mee. Dit jubileum wordt gevierd met een filmwedstrijd over Ede.

Gerrit Rietberg (88) was bij de oprichting op 5 februari 1981, toen de club nog ESA heette, wat staat voor Edese Smalfilm Amateurs. Begin jaren negentig is hier de V van Video tussen geplaatst, om voordehandliggende reden. Een nieuwe wereld van technische mogelijkheden ging in de jaren tachtig open, terwijl Gerrit nog veel nostalgische herinneringen heeft aan de ratelende 8 millimeterfilmpjes (ook dubbel en super acht). Toen moest hij nog handmatig knippen en plakken. Echt vakwerk, met natte of droge lassen. Bij hem thuis getuigt een rij met films en welhaast antieke apparaten op vervlogen tijden.

GROOT PALET Theo de Jong (73) is de huidige voorzitter. Hij vormt het bestuur, samen met Rob Broek (penningmeester), Liesbeth Beertsen (secretaris), Frans Jansen (programmamaker) en Henk Bennink (techniek). De club komt één keer in de veertien dagen bij elkaar in buurthuis De Meerpaal. ,,We hebben er een prachtig scherm, want we kijken altijd naar films. Onlangs stond het geluid centraal als thema.” De films die de leden maken hebben een groot palet aan invalshoeken, zoals vakanties, (bedrijfs)reportages, instructievideo’s en animatiefilmpjes.

De voorzitter wijst op de dia-voorstellingen die vroeger in de huiskamers van vakanties werden vertoond, waarna op termijn bewegende beelden toch de overhand kregen. Tegenwoordig zijn de digitale mogelijkheden talrijk, zeker met computersoftware als Magix, waarmee je filmpjes uitgebreid kunt bewerken. 

,,Je mag schieten wat je wilt, omdat je er digitaal uit kunt knippen wat er niet toe doet. Dat kost je niks meer. Het bewerken vind ik het aardigst om te doen.”

ACTIE Vanwege het jubileum heeft ESVA een actie op touw gezet. Iedere Edenaar kan een filmpje van maximaal drie minuten insturen, met als brede onderwerp de eigen woonplaats. Er zijn hiervoor vier categorieën bepaald: kinderen (tot 12), tieners (tot 18), volwassenen (vanaf 18) en groepen. Van mei tot en met september kunnen Edenaren dit doen, terwijl elke maand iedere categorie beoordeeld wordt. Dat levert per categorie vijf winnaars op. Alle winnende films, twintig in totaal dus, worden op de jubileumdag (zaterdag 5 november) in Cultura vertoond. Drie films worden hier weer uit geselecteerd, waarbij de makers in de prijzen zullen vallen.

De clubleden hopen dat jonge filmliefhebbers zich aan zullen sluiten, omdat vergrijzing op de loer ligt. ESVA is lid van de Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele amateurs (NOVA). Voor info en deelname aan de filmwedstrijd kunnen gegadigden surfen naar: www.videoclubede.nl 

Deze advertorial wordt u aangeboden door de Edese videoclub ESVA. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie