De vakantie is een goed periode om te bedenken of het werk dat je doet nog wel bij je past.
De vakantie is een goed periode om te bedenken of het werk dat je doet nog wel bij je past. Marten Newhall, Unsplash

Waarom werknemers sneller van baan switchen na de zomer

19 augustus 2022 om 15:31 Zakelijk

EDE Tijdens de zomer rukt heel Nederland massaal uit om te genieten van een welverdiende vakantie. Even niet bezig zijn met het werk. Maar wat blijkt: tijdens een dagje strand worden we overspoeld met gedachten over het werk en denken we erover na om misschien wel te gaan switchen van baan na de zomer.

door Diede Groenendijk

Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt een vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. Het zorgt voor de nodige rust in het hoofd en in het lijf. Even geen online meetings, geen deadlines of kinderen die je ondertussen nog naar school moet brengen. En alsof dat allemaal al niet mooi genoeg is, kun je je werk vanaf een hangmat veel beter in perspectief plaatsen dan wanneer je thuis bent. Sommige van ons kunnen dan niet meer om de gedachte heen die ene carrièreswitch te maken of op zoek te gaan naar een andere baan.

GELUKKIG Maar wat doet men vervolgens met deze gedachten? Negeren is in ieder geval geen optie. Zo’n gedachte komt niet voor niets naar boven, dus het is de moeite waard om hem te onderzoeken. Een manager die je maar niet lijkt te begrijpen, collega’s die zich niet aan beloftes houden en werkzaamheden die je eigenlijk liever aan een ander over zou laten. Het gras is natuurlijk altijd groener aan de overkant. Realiseer je dat je overal geconfronteerd wordt met vervelende systemen of collega’s. Maar als je denkt dat je in een andere situatie beter af bent, waarom zou je dan ergens blijven waar je op dat moment niet gelukkig bent?

BURN-OUT OF BORE-OUT Naast een onsympathieke manager of bedrijfscultuur dat niet bij je past, gelden er ook aantal werkinhoudelijke argumenten waarom men van baan zou willen switchen. Namelijk dat uitdaging en ambitie plaats hebben gemaakt voor routine en sleur, doelstellingen onbelangrijk zijn, of dat je merkt dat het bedrijf stil staat en jij toch erg graag verder wilt. Maar de grootste ongeluksmaker is toch wel dat je werk je leven gaat beheersen. Met als gevolg een burn-out of een bore-out. Een vakantie is dan een ideaal middel om je daarvan bewust te worden. 

MEDEWERKERS CENTRAAL Wie wil switchen na de zomer anno 2022, heeft veel macht ten opzichte van de werkgever. En dan met name voor diegene die in dezelfde sector willen blijven werken. Goede arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon of goede secundaire arbeidsvoorwaarden, vliegen hen om de oren. Maar de meest aantrekkelijke werkgevers zijn diegene die net dat stapje extra willen zetten voor je. Zij weten probleemloos personeel aan te trekken. Dit komt doordat zij de medewerkers centraal stellen en luisteren naar je behoeften en wensen.

VERANTWOORDELIJKHEID EN VERTROUWEN De manager is tegenwoordig een coach en flexibele werktijden zijn een must voor velen van ons. Waar de ene persoon goed gaat op werken van 9 tot 17 uur, hebben andere mensen behoefte aan meer vrijheid om in de avonduren of weekenden nog wat werk op te pakken. Daarnaast zien we dat steeds meer organisaties geen limiet meer hanteren op het aantal vakantiedagen. In deze organisaties krijgen medewerkers de vrijheid om zelf rustmomenten in te plannen wanneer zij daaraan toe zijn. Dit alles uiteraard op basis van goed vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Zet jezelf als werkgever op de kaart. Wil je je vacature of organisatie na de zomer bij duizenden werkzoekenden onder de aandacht brengen? In week 37 en week 38 verschijnt de BaanDichtbij Vacaturekrant in de regio’s Ede, Barneveld, Amersfoort, Zuidoost Utrecht en Noordwest Veluwe. In deze bijlage kun jij als bedrijf met een redactioneel artikel vertellen over waar het bij jullie in de organisatie echt om draait. Deze krant wordt als speciale bijlage bij vertrouwde en lokale nieuwstitels huis-aan-huis verspreid, zoals Ede Stad. Geïnteresseerd in een recruitment video? Ook daar helpen we je graag bij. Meer weten? Neem contact op via verkoop@bdu.nl of bekijk de tarieven op www.bdumedia.nl/vacaturekrant 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie