,,Iedere bruid zet haar naam op de speciaal daarvoor bestemde jurk”, zegt Melly Hamelink-Idema.
,,Iedere bruid zet haar naam op de speciaal daarvoor bestemde jurk”, zegt Melly Hamelink-Idema. Marloes Kleijer

12,5 jaar Bruidshuis ‘t Koetsje in Ede

2 maart 2023 om 20:00 Zakelijk

EDE Het is exact 12,5 jaar geleden dat Melly Hamelink-Idema met Bruidshuis ‘t Koetsje van Wageningen naar Ede verhuisde. Zij heeft de bruidsmodezaak in die jaren goed op de kaart gezet. ‘t Koetsje staat bekend om de gesloten en gekleurde jurken, maar ook voor een ivoorkleurige jurk ben je er aan het juiste adres.

,,Wij mogen meewerken aan één van de belangrijkste dagen in het leven van onze klanten. Dat maakt het vak zo leuk. Als dé jurk is gevonden, gaat de aanstaande bruid helemaal stralen. Dan moet ik zelf ook altijd nog even slikken”, zegt Melly. Toch had het niet veel gescheeld of Melly (50) had ruim 27 jaar geleden de bruidsmodebranche verlaten. ,,Ik zit inmiddels 33 jaar in het vak, maar de eerste jaren waren niet de makkelijkste. Het is een harde wereld waarin vooral veel dames werken. Daar heb ik echt aan moet wennen. Nadat ik bij twee verschillende zaken had gewerkt, gaf ik mijzelf nog één kans. Toen kwam ik bij ‘t Koetsje in Wageningen terecht en daar had ik het vanaf het eerste moment naar mijn zin.”

KANS

Het bevalt Melly zo goed dat zij na vijftien jaar de zaak overneemt. ,,De vorige eigenaresse wilde graag dat ik ermee door zou gaan. Ik wist dat dit dé kans voor mij was.” Wel besluit zij om het over een andere boeg te gooien. ,,De winkel in Wageningen was heel groot. Ik woon zelf in Ede en het huidige pand aan de Molenstraat stond leeg. Dit gaf mij de kans om van ‘t Koetsje een wat intiemere zaak te maken. Daarnaast ben ik mij meer gaan richten op couture en customized voor iedere bruid.”

Ook werkt Melly niet meer alleen maar met dames. ,,Er werken hier, naast mij, vier coupeuses en een coupeur. De coupeur komt uit Syrië en werkt hier inmiddels acht jaar. ,,Ook hij heeft erg moeten wennen aan het feit dat de bruidsmodewereld hier gedomineerd wordt door dames. In Syrië zitten er vooral mannen in het vak. Voor hem was het dus heel vreemd om ineens alleen maar achterin het atelier te zitten en geen klanten te helpen”, vertelt de eigenaresse.

CUSTOMIZED

Hoe graag Melly ook zelf in het atelier zit, zij heeft dit de laatste jaren steeds meer losgelaten. ,,Dat werk laat ik grotendeels aan de coupeurs over. Er is geen jurk die bij ons ‘standaard’ de deur uit gaat. Iedere jurk is customized. Onze coupeurs kunnen hier heel goed op inspringen en zo is ieder jurk uniek. Vindt iemand een bepaalde jurk heel mooi, maar moet er een mouwtje aan of moet de halslijn iets hoger gesloten zijn? Wij zorgen dat de jurk volledig naar wens is. Zelf ben ik meer gaan managen. Daardoor heb ik nu een beter overzicht. Ik ben wel altijd betrokken bij het eindproces; ik strijk ieder jurk en kijk dan alles nog een keer goed na, zodat ik zeker weet dat de jurk goed de deur uit gaat.”

ARMBANDJE

Ter gelegenheid van het 12,5 jarig jubileum krijgt iedere klant bij het ophalen van haar trouwjurk dit jaar een zilveren armbandje met een bedankje van Melly. Ook rest de aanstaande bruid nog één andere belangrijke taak: haar naam op de speciaal daarvoor bedoelde jurk in de zaak zetten. ,,Voorheen maakten we een foto als de bruid de deur uitliep met haar jurk, maar dat doen er zoveel. Op een gegeven moment ontstond dit idee en iedere bruid vindt het leuk”, legt Melly uit. 

SHOW

Aan het einde van het jaar staat de bekende modeshow van Bruidshuis ‘t Koetsje weer op het programma. ,,Wij hebben deze een aantal keer bij Klein Zwitserland georganiseerd. Dit jaar vindt de show, met daarin ook een deel van de eigen collectie, hoogstwaarschijnlijk weer in de winkel plaats. Hier volgt later meer informatie!”, besluit de trotse Melly.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakvrouwen, onderdeel van de editie van woensdag 1 maart februari van deze krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Marloes Kleijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie