,,In onopvallende auto's of op de motoren controleren we geregeld het mobiele telefoongebruik. Dit geldt niet alleen voor het gebruik op de fiets, maar ook in de auto bijvoorbeeld", laat Eugelink desgevraagd weten. Toch betekent dat niet dat de kans per se groot is dat er een boete wordt uitgeschreven bij het versturen van een appje: veel agenten zouden het nog weleens door de vingers willen zien. ,,Het zit ook nog zo niet in mijn systeem", geeft hij toe.

EIGEN INZICHT En als een agent een fietser alsnog wil staande houden hoeft dat nog niet altijd te resulteren in een boete: ,,Agenten mogen naar eigen inzicht beslissen of het telefoongebruik een zodanig gevaarlijke situatie oplevert dat het een boete waard is", legt Eugelink uit. ,,Toch is het risico hiervan dat de één wel een boete krijgt maar de ander niet. We moeten onszelf als agenten nog wel in de ogen aan kunnen kijken bij het uitschrijven van boetes." Als voorbeeld noemt hij jongeren tussen 12 en 16 bijvoorbeeld. ,,Soms heeft een waarschuwing dan net zoveel effect als een boete, die bovendien vanwege de leeftijd nog eens gehalveerd wordt."

Volgens Eugelink is het aantal boetes in de afgelopen tijd toegenomen. ,,In de eerste maand werd er veelal gewaarschuwd omdat het allemaal nieuw was. Nu besluiten agenten sneller om een boete uit te schrijven."

Door Job Oldegbers