Daarentegen zijn er toch 163 personen gesignaleerd met alcohol in het verkeer. Met drugs op zijn er negentien mensen aangehouden. ,,Het team is heel erg alert op alcoholverbruik in het verkeer, dit wordt ook meegenomen in surveillances”, legt een woordvoerder uit. Wel worden er minder grootschalige controles gehouden. ,,Deze worden snel doorgegeven aan anderen en dus is er weinig effect te zien.”

Twee jaar geleden was er nog wel één dodelijk ongeval waarbij er sprake was van alcoholgebruik. Een dodelijk ongeval waarbij geen alcohol in het spel was, heeft dit jaar tot en met oktober drie keer plaatsgevonden. Het aantal ongevallen waarbij sprake was van letsel en het slachtoffer naar het ziekenhuis moest, was 76. Bij deze ongevallen was geen alcohol in het spel.

CONTROLES De grootschalige verkeerscontroles nemen dus af, maar volgens de politiewoordvoerder wordt er wel steeds vaker op een andere manier gecontroleerd. Staandehoudingen gebeuren steeds vaker willekeurig, maar ook op basis van afwijkend rijgedrag. ,,Elke dag komt het thema onder de aandacht van de agenten op straat en dit zie je dan ook terug in de aanhoudingscijfers.”

Door Job Oldegbers