Van der Haar heeft zestig campingplekken en is ,,gewoon open", in tegenstelling tot sommige andere campings waar pas na 6 april gasten worden toegelaten. Er is veel onzekerheid, de stemming wisselt met de dag. Er zijn gasten die voor de zomerperiode hadden geboekt en nu al hebben afgezegd. Dat begrijpt de campingeigenaar niet helemaal, de situatie met het coronavirus is tegen die tijd toch hopelijk in rustiger vaarwater terecht gekomen. Aan de andere kant: er zijn ook mensen die niet zeker zijn van hun baan of die als zzp´er moeten zien te overleven en die hebben nu geen langere termijn vooruitzichten. Van der Haar heeft sommige wasbakken afgesloten, de recreatieruimte is dicht, bij de receptie zit slechts één persoon, er is aandacht voor de afscheiding tussen de campingplekken zodat de gasten niet te dicht op elkaar staan. ,,Maar de mensen hebben zelf natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid."

AANGEPASTE NOODVOORZIENING De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden heeft vrijdag 27 maart verordonneerd dat alle gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen op of bij recreatieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes tot nader bericht voor het publiek gesloten moeten worden. Het is een aangepaste noodvoorziening. Maar vrijwel alle campingeigenaren hadden er al rekening mee gehouden en hebben deze voorzieningen gesloten.

Van Hes spreekt van een groeiende markt. Er komen steeds meer buitenlanders die in Nederland op vakantie gaan. Nu de grenzen dicht zitten is de impact van de maatregelen enorm. Tegenover de vele annuleringen staan ook boekingen van mensen uit de drukke Randstad die nu de natuur en stilte van de Veluwe opzoeken. ,,Wij zagen de consequenties acht weken al aankomen, vanwege de vele internationale contacten. We zijn anders gaan werken, we hebben procedures in gang gezet. Hygiëne, desinfectiespray, we hebben een grote bestelling gedaan. Het kost een vermogen, maar het gaat om het vermijden van risico´s en veiligheid. De camping is tot 6 april gesloten en daarna laten we het niet helemaal vollopen."

SPANNEND Loes van Wagensveld van camping De Wuitecamp in Lunteren laat weten dat zij nog geen annuleringen heeft hoeven noteren. ,,Wij gaan dit weekend open, het was even spannend of dat mogelijk was. We kregen een bevestiging dat we niet dicht hoefden. Deze week kunnen we ervaring opdoen, er zijn vijf campingplekken geboekt, ze hebben genoeg ruimte."

Bij een recreatiepark met camping in Bennekom (´Liever geen naam in de krant´) zijn ,,nog weinig annuleringen." Tot 6 april is de camping dicht ,,maar niemand weet hoe het daarna gaat." Er komen op deze camping veel mensen die er al jaren komen en elkaar kennen. ,,Dan krijg je dat ze al snel bij elkaar gaan zitten, oude jongens krentenbrood, en dat is dus nu ongewenst." De mensen van het park kunnen zich voorstellen dat mensen uit de grote steden liever in deze omgeving zitten, maar ,,het moet geen onderduikadres worden."

Hiswa-Recron, de begin dit jaar gefuseerde ondernemersorganisatie voor zo´n 2.500 bedrijven in de watersport en recreatie, wil een speciale campingvoucher voor hen die vanwege de coronavirus annuleren. De waardebon kan op een later tijdstip alsnog worden verzilverd. Dat vinden de campingeigenaren een goed idee, sommigen zijn zelf al actief met een dergelijk voucher. Bijvoorbeeld bij Euro Parcs Resort De Wije Werelt in Otterlo, zegt Joey (´voornaam is genoeg´). Ook hij heeft veel annuleringen, maar er komen ook reserveringen binnen.

Marije Kok laat weten dat haar camping Zuid-Ginkel in Ede 6 april open gaat. ,,Misschien later, het hangt van de situatie af. Het is onduidelijk, we moeten maar afwachten". Zij heeft geen annuleringen en er ,,was vandaag nog een reservering." Zoals bij de meeste campings zijn er allerlei maatregelen genomen om risico´s voor de gezondheid te vermijden. ,,Eén ding is zeker: als we open gaan, dan gaan we er ook iets moois van maken." De sneeuwklokjes laten zich zien, de lente komt er aan, de campingeigenaren blijven optimistisch.

Door Gerard van Wijk