,,Het beeld dat ze kennelijk van een sportschool hebben is dat van een donker hol, met mensen die zwetend over elkaar heen bewegen”, zegt Pim Kooy van Premium Health Club, met twee locaties in Ede. Hij vindt de besluitvorming ,,heel verbijsterend. Wij hebben al tijden een goed protocol klaar liggen, met allerlei maatregelen, om ons goed voor te bereiden als onze locaties weer open zouden mogen gaan. Ik denk dat wij een van de eerste branches zijn geweest die ons goed hebben voorbereid op de nieuwe situatie en dan zouden wij nu als laatste branche de deur mogen openen, dat is onbegrijpelijk.”

SCHOONMAKEN Kooy heeft zich ook gestoord aan premier Rutte die veronderstelde dat de apparaten in een sportschool vies zouden zijn. ,,Alsof wij de boel nooit schoonmaken. Terwijl allerlei hygiënische maatregelen worden genomen.” Kennelijk is er door de branchevereniging NL Actief ook niet goed gelobbyd, denkt Kooy. Daardoor blijft de onbekendheid. Ronald Wouters, directeur van NL Actief, zegt daarentegen dat de branche als eerste een protocol klaar had liggen. ,,Met spreiding van bezoekers, het afstand houden van elkaar en de schoonmaak. Dat zijn duidelijke regels en die zijn ook duidelijk overgebracht naar de beleidsmakers.” Er is nog hoop: op korte termijn volgt een gesprek met minister Martin van Rijn (medische zorg). Zodat de sportscholen en fitnesscentra toch nog eerder open kunnen dan september.

'BLIJF IN BEWEGING' De meeste eigenaren van sportscholen zijn dezelfde mening toegedaan als Kooy. Sommigen zijn onbereikbaar nu de locaties gesloten zijn. Anderen proberen toch nog via Facebook of Instagram zogeheten work-outs en oefeningen aan te bieden onder het motto 'blijf in beweging, dat is pas echt gezond'. Overgewicht is een gevaarlijke factor en daar ,,doen wij nu juist veel aan.” Premium Health Club telt 800 leden en heeft 1200 bezoekers per week. Kooy kreeg na de meest recente boodschap van het kabinet al opzeggingen en hij kan dat begrijpen. ,,Het duurt té lang, je maakt de branche kapot.”

VEROUDERD BEELD Jip Hiltrop van Crossfit Ede-Vallei stelt vast dat er ,,geen onderzoek naar is gedaan hoe sportscholen daadwerkelijk functioneren. Ik neem aan dat niemand uit de Tweede Kamer ooit een sportschool van binnen heeft gezien. Er wordt, ook in 'normale' tijden, goed schoongemaakt, het zijn in het algemeen grote ruimtes waar makkelijk afstand van elkaar kan worden gehouden en er wordt bij ons eigenlijk altijd in kleine groepen gewerkt. Het beeld dat sommigen van een sportschool hebben is gebaseerd op een idee van tientallen jaren geleden.”

HALFJAAR STOP Wanneer de branche pas in september de deuren kan openen dan is er inmiddels een stop van een half jaar geweest. ,,Wij hebben zo'n 200 sporters. De omzet is gehalveerd, de kosten blijven honderd procent doorlopen.” Andere eigenaren vrezen dat niet alle kleinere sportscholen het zullen overleven. Je hebt grote en kleine sportscholen en fitnesscentra, het is niet bij iedereen een miljoenenbusiness. 

KLEINSCHALIG Sanne van Ginkel van Fysio-Fit centrum Van der Toolen in Bennekom wijst er op dat mensen sporten en bewegen hard nodig hebben en dat dit met name ook geldt voor mensen met een medische achtergrond. ,,Het is bij ons kleinschalig, we zijn niet met honderden tegelijk aan het bewegen. We hebben de beschikking over zo'n 250 vierkante meter, dat is veilig, ruimte genoeg, ook om de apparatuur heen. Veel aandacht voor het schoonmaken en desinfectie. ,,De stop duurt gewoon té lang, we krijgen er veel telefoontjes over.” Wie het wil krijgt met regelmaat een mailtje met oefeningen die thuis gedaan kunnen worden.

Gerard van Wijk