Twee weken nadat de meeste cafés in Nederland weer in bedrijf gingen, is De Compaen aan de Nieuwe Stationsstraat 31 nog steeds gesloten. ,,Heel erg jammer natuurlijk, maar het is niet te doen", zegt eigenaar Mark Andeweg. ,,We hebben niet heel veel vierkante meters en we hebben alles zitten berekenen, maar het kan niet. Op een normale zaterdagavond zit hier een mannetje of zeventig. Dat zouden er nu maar acht mogen zijn." Ook op het terras zijn in coronatijd veel minder mogelijkheden met inachtneming van de welbekende anderhalve meter. ,,Met regen is het ook niet handig, want dan wil iedereen naar binnen. We kunnen onze gasten niet de beleving geven die ze bij ons gewend zijn. Garanderen van de veiligheid, ook voor de medewerkers, is niet mogelijk. Dan houdt het voor ons op." 

GEZOND Het zorgt ervoor dat De Compaen al drie maanden op slot zit. ,,Het is ons geluk dat we een gezond bedrijf hebben en we putten nu uit wat we hebben opgebouwd. Toen we de bui zagen hangen zijn we snel een webshop begonnen. We verkopen onder andere corona bierpakketten. Verrassingspakketten hebben we ook met daarin allemaal leuke dingetjes. Op die manier verdienen we toch nog wat. Het staat echter niet in verhouding met de normale omzet." 

Sommige klanten nemen een loopje met de maatregelen

Herjan van Harselaar beaamt dat het voor sommige horecaondernemers niet te doen is om weer open te gaan. ,,Ze nemen allemaal hun voorzorgmaatregelen, maar sommige klanten nemen er een loopje mee", aldus de voorzitter van Horecavereniging Museumplein. ,,Als de gemeente gaat handhaven is de boete 4.000 euro en dat kunnen ondernemers nu helemaal niet hebben. Het is al geen vetpot. Eigenlijk zou de consument dat moeten betalen. Die begaat de overtreding en wordt geacht de wet te kennen." Van Harselaar is te spreken over de opstelling van burgemeester Rene Verhulst. ,,Hij is hier op het plein komen praten en dat is netjes. Er is bijvoorbeeld gekeken hoe we de terrassen kunnen vergroten, maar hij is ook gebonden aan regels." Door tijdelijk gebruik te maken van stukjes parkeergelegenheid en van de stoep is het mogelijk om de terrassen uit te breiden. ,,Natuurlijk blijft er voldoende ruimte voor hulpdiensten over. Daar hebben we goed naar gekeken."

Café De Pineut aan het Museumplein 1a opende op 1 juni wel de deuren, ging een week later weer dicht, om vervolgens sinds afgelopen vrijdag opnieuw gasten te verwelkomen. ,,Door de drukte in de weekenden zijn wij onder een vergrootglas geplaatst", schreef De Pineut op 8 juni op Facebook. Het team wilde uitzoeken hoe het de anderhalve meter afstand kon garanderen. ,,We hopen jullie de gezelligheid en gastvrijheid snel weer te kunnen bieden", luidde de toevoeging. Afgelopen weekend was het café weer open. ,,Wat een avond, het bleek dorstig weer te zijn", aldus De Pineut na afloop. 

GESLOTEN Het Harvest Café aan de Nieuwe Stationsstraat 12 houdt de deuren nog gesloten. Ook daar vonden ze het ,,een moeilijke beslissing" om nog niet open te gaan. ,,Door de beperkende maatregelen is het nog niet haalbaar om de gasten de garanties te geven die ze verdienen." Ondertussen werd de tijd onder andere gebruikt om in het pand het een en ander te verbouwen en op te knappen. In Ede, maar ook in omliggende plaatsen, wordt de 'HarvestExpress' ingezet om diverse producten bij klanten thuis te brengen. Ook is er regelmatig een livestream om ,,thuis een feestje te kunnen bouwen." 

Gelukkig zijn horecabedrijven overwegend weer open

Ondernemers zijn dus creatief en proberen op verschillende manieren hun klanten van dienst te zijn en (enige) omzet mee te pakken. Ze weten echter als geen ander dat de situatie met de beperkende maatregelen niet te lang moet duren. Ook Herjan van Harselaar hoopt dat er snel betere tijden aanbreken voor horecaondernemers. Tegelijkertijd beseft hij dat er nog wat problemen opgelost moeten worden. ,,Het is organisatorisch lastig voor drankverstrekkende horeca die het onder andere van de drukke zaterdagavond moet hebben. In Ede zijn de horecabedrijven gelukkig overwegend weer open. Er zijn hier best wel veel bedrijven met een redelijke vloeroppervlakte. Anders is het haast niet rendabel te krijgen. In een stad als Amsterdam is het wat dat betreft nog moeilijker, want daar heb je heel veel kleine kroegjes." 

Mark Andeweg van De Compaen blijft positief, maar is ook realistisch. ,,We hopen op verdere versoepeling van de maatregelen en bekijken het van week tot week. Daarbij houden we natuurlijk ook de weersverwachtingen in de gaten."

Door Barry Wensink