Namens laatstgenoemde instantie zit voorzitter Daniëlle Fränkel om tafel en zij speelt een 'thuiswedstrijd', aangezien het gesprek plaatsvindt in het onderkomen van de Dierenambulance aan de Elleboog in Ede. Rode draad in de (vrijwillige) werkzaamheden van de Honden Zoekgroep is social media, met name WhatsApp en Facebook en het gemak waarmee op die wijze veel mensen te bereiken zijn.

VIERVOETERS Ursula en Peter Zijlmans zijn zo'n drie jaar geleden actief aan de slag gegaan om hondeneigenaren met hun kwijtgeraakte viervoeters te herenigen. ,,Het is heel erg als een hond vermist is en wij willen dan graag helpen", aldus Peter. Zijn vrouw vult aan: ,,We waren tot voor kort landelijk actief in diverse zoekgroepen. De kracht zit echter in het lokaal bezig zijn. Je kunt wel een grote zoekactie opzetten via Facebook en WhatsApp, maar vaak woon je er te ver vandaan om echt direct van betekenis te kunnen zijn. Als je als beheerder van een groep een goed plan wilt maken, moet je snel op de locatie zijn. Je moet zeg maar met je poten in de klei staan." 

En verder: ,,Maatschappelijke betrokkenheid van bewoners, samen met vrijwilligers en de Dierenambulance is de samenwerking om een vermiste hond snel te herenigen met zijn/haar baasje."

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013. Pups geboren in Nederland moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.
Bron: chipjedier.nl

Het tweetal kwam onder andere in Drenthe en Noord-Brabant en zag regelmatig verbaasde en blije gezichten van hondeneigenaren. ,,Blijdschap en dankbaarheid als het gelukt is de hond terug te vinden. Dat wij dat zomaar doen en daarvoor ook nog eens een eind willen rijden. Daar kijken ze van op."

De landelijke groepen worden inmiddels aan anderen overgelaten en Ursula en Peter Zijlmans richten zich volledig op lokale vermissingen. De contacten met Dierenambulance Gelderse Vallei waren er al en worden intensiever. ,,We kunnen elkaar ondersteunen", zegt voorzitter Daniëlle Fränkel. ,,Als mensen zich bij ons melden dat ze hun hond kwijt zijn, wijzen we ze op het bestaan van de Honden Zoekgroep."

Inmiddels zijn sinds kort tien WhatsApp-groepen actief in alle kernen van de gemeente Ede en in Veenendaal als het gaat om vermiste, maar ook om loslopende honden waarvan niet duidelijk is wie de eigenaar is. ,,Mensen kunnen zich aanmelden voor één appgroep, maar ook voor meerdere. Helpen kan door actief naar een hond te gaan zoeken, maar ook door bijvoorbeeld flyers te verspreiden of het bericht te delen op Facebook", zegt Peter Zijlmans. Inmiddels laat hij een video zien van een (succesvolle) zoektocht naar een hond die vermist was. Dan wordt ook duidelijk dat een hond vangen nog niet zo eenvoudig is.

Ik heb anderhalve uur in de regen op een meter van een hond vandaan gestaan

,,We brengen de zichtmeldingen, dus de locaties waar de hond gesignaleerd is, in kaart. Vaak loopt een hond in een cirkel. Op basis van de gegevens maken we een voerplek en daar plaatsen we een vangkooi met een live-camera. Daarna is het een kwestie van geduldig zijn", zegt Ursula Zijlmans. Ook wordt soms een speurhond ingezet. ,,Opjagen van de vermiste hond heeft totaal geen zin", voegt Fränkel aan. Ze geeft de tip om nooit hard achter een hond aan te rennen. De initiatiefnemers van HZGV zijn het daarmee eens. ,,Ga zitten en praat zacht tegen de hond. Kijk het beest daarbij niet aan. De hond zal het tempo bepalen. Ik heb al eens anderhalf uur in de stromende regen een meter bij een hond vandaan gestaan. Op het moment dat je je arm strekt, loopt het beest weg", zegt Peter Zijlmans.

De dierenliefhebbers geven als tip om de rust te bewaren en niet in paniek te raken. ,,Raak je bijvoorbeeld je hond kwijt op de heide, zal het dier vaak teruglopen naar de auto op de parkeerplaats. Daar kun je dus beter heengaan in plaats van hard achter de hond aan te lopen."

Nog moeilijker zijn viervoeters met een zogenaamde complexe achtergrond. ,,Denk aan honden uit het buitenland die veel hebben meegemaakt", zegt Ursula Zijlmans. ,,Er is vaak sprake van mishandeling en die honden hebben een enorme rugzak. Dit soort honden loopt vaak in korte tijd een eind weg. Het kan risico's met zich meebrengen als het dier in de buurt van een snelweg of spoorlijn komt."

ZOEKTOCHT Ondanks de tips en de inzet van vrijwilligers heeft een zoektocht soms niet het gewenste resultaat. ,,Ook als het dier dood is, kun je het baasje helpen door bijvoorbeeld simpelweg samen een bak koffie te drinken en over de hond te praten. Bovendien is de onzekerheid voorbij als men weet hoe het is afgelopen."

De mensen achter de Honden Zoekgroep werken, evenals de Dierenambulance, vrijwillig. Laatstgenoemde instantie heeft een aantal sponsors, waar de zoekgroep dit (nog) niet heeft. Er zijn echter wel wensen, zoals een onderwatercamera en een inklapbare vangkooi. ,,Donaties zijn daarom altijd welkom", geeft Ursula Zijlmans aan. ,,De uren die we er insteken komen voort uit onze passie. Dat we dat gratis doen, vinden we niet erg."

Om de mensen die zich aansluiten bij de WhatsApp-groepen de nodige informatie en tips te geven worden binnenkort informatieavonden gehouden. Kijk voor meer informatie op Facebook. ,,Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Dat geldt ook voor de Dierenambulance." 

Het werkgebied van Honden Zoekgroep Gelderse Vallei is gelijk aan het werkgebied van de Dierenambulance Gelderse Vallei. Dit werkgebied is: Ede, Bennekom, Lunteren, Veenendaal, De Klomp, Ederveen, Otterlo, Wekerom, Harskamp en Deelen. Iedere woonplaats heeft een app. Baasjes hoeven geen aanmeldprocedures te doorlopen. Inzet van het materiaal (o.a. vangkooi(alarm), live-camera en camouflagenet) is gratis. Men dient alleen een borg voor de inzet van het materiaal te betalen en, indien van toepassing, een bijdrage voor het inzetten van een speurhond.
Bron: Honden Zoekgroep Gelderse Vallei

Door Barry Wensink