Op het grasveld naast het gemeentehuis komen langzaam de contouren van een enorme tent in beeld. Guus Wijnsouw is voor zijn veertiende jaar betrokken bij de organisatie van de Edese ijsbaan en blikt terug en vooruit. ,,Ik ben eventmanager. Dus heb ik ervaring met grote evenementen organiseren, zo ben ik lang betrokken geweest bij de Heideweek en doe ik de programmering van het Openluchttheater”, licht hij toe. En het Openluchttheater is precies de plek waar Friends on Ice ooit begon. ,,We hadden zo’n zeshonderd vierkante meter ijs liggen en mensen konden daar heerlijk schaatsen”, vertelt Wijnsouw. ,,En als het sneeuwde had dat iets idyllisch.” 

Toch moest de organisatie vier jaar geleden uitwijken naar het Raadhuisplein en dat leverde weer nieuwe uitdagingen op: ,,De sfeer is hier compleet anders”, vertelt Wijnsouw.

,,Die moet je voornamelijk zelf maken door middel van decoratie. En daarnaast: hier zit niks. We moeten alles vanaf ‘nul’ opbouwen. Daar tegenover staat wel dat we nu veel zichtbaarder zijn voor de Edenaren.” Dat er veel opgebouwd moet worden blijkt al wel als de organisatie ruim een week van tevoren begint met de tent. ,,Er ligt hier straks driehonderd meter aan elektra en driehonderdvijftig meter aan waterleidingen”, somt de organisator op. ,,Maar het gaat zo gestroomlijnd, juist omdat we dit al jaren zo doen. We hoeven de vrijwilligers niks meer te vertellen.”

VRIJWILLIGERS En uitgerekend die vrijwilligers zijn enorm belangrijk. ,,Behalve de dagelijkse leiding, draait het volledige evenement op vrijwilligers”, vertelt Wijnsouw. ,,Zo’n veertig tot vijftig mensen zetten zich hier enorm hard in tot en met medio januari.” Dat tekent het belang van de ijsbaan: ,,Ede verdient gewoon zo’n ijsbaan. Een gemeente van ruim honderdduizend inwoners moet een goede ijsbaan hebben. En daarom is het mooi om te melden dat we een toezegging hebben voor nog vijf jaar Friends on Ice”, vertelt Wijnsouw. ,,Of we nou winst of verlies maken, of het nou groter of kleiner moet, de ijsbaan staat er volgend jaar weer”, belooft hij. 

IJS Dat geeft de organisatie mogelijkheden om te investeren. ,,Tot nu toe moesten we elk jaar maar weer afwachten of we konden gaan organiseren, maar nu hebben we een toezegging en kunnen we bepaalde dingen kopen in plaats van huren. Dat maakt het weer een stuk goedkoper”, legt Wijnsouw uit. Als voorbeeld noemt hij de dweilmachine. ,,Die staat in dat tentje,” vertelt hij, al wijzend op een klein tentje naast de ijsbaan, ,,en die rijdt zo de baan op. Dan hebben we binnen no-time weer goed ijs. Sterker nog: we hebben kwalitatief een van de beste overdekte ijsbanen van het land en we staan er ook nog eens heel lang”, vertelt Wijnsouw trots.

HERINNERINGEN Wijnsouw is blij met de herinneringen die hij heeft aan Friends on Ice. ,,Zo weet ik nog, heel wat jaren geleden toen we nog in het Openluchttheater zaten, Telkens als ik mensen zie genieten weet ik waarvoor ik het allemaal doehadden we nog geen tent en het had gesneeuwd die nacht. De hele ijsbaan lag onder een pak sneeuw maar we moesten open die middag”, blikt hij terug. ,,Toen was het alle hens aan dek. Met man en macht hebben we de vrijwilligers opgetrommeld om die ijsbaan sneeuwvrij te maken. Het was gelukt! Enorm hard werken, maar dat zijn mooie herinneringen.” Destijds had hij nog niet verwacht dat het evenement zo groot zou worden: ,,absoluut niet”, zelfs. Desondanks kijkt Wijnsouw uit naar de komende jaren. ,,Het concept staat wel zo’n beetje. Maar telkens als ik al die mensen zie genieten weet ik waarvoor ik dit doe. Dit jaar hebben we voor het eerst alle bomen rondom de ijsbaan verlicht. Daar kijk ik enorm naar uit. En als ik mensen blij zie zijn op die ijsbaan, is het evenement voor mij wel geslaagd”, sluit Wijnsouw af. 

Door Job Oldegbers