Het besluit om een streep door Koningsdag te zetten kwam voor Overeem niet als verrassing. ,,Het werd voor de toenmalige bestuursleden en andere vrijwilligers steeds moeilijker om het rond te krijgen. Zo'n dag moet voor iedereen leuk en ontspannend zijn. Dus ook voor het bestuur en vrijwilligers, maar dat was het niet meer. Ik begreep van een vrijwilliger dat hij in 2018 tijdens Koningsdag ruim tien kilometer op de stappenteller had staan. Het clubje was simpelweg te klein geworden."

De Stichting Koningsdag Bennekom is ontstaan op initiatief van enkele ouders. In 1992 werd de organisatie van Koningsdag officieel overgenomen van de Stichting Organisatie Evenementen Bennekom. De Stichting heeft ten doel het organiseren van activiteiten in Bennekom voor de bevolking op Koningsdag.

Zelf bood Overeem, geboren en getogen Bennekommer, na de editie van 2018 aan om als vrijwilliger te komen helpen. ,,Ik kreeg de gesprekken van de toenmalige bestuursleden mee en het was gewoon op. Ze hebben heel veel goed werk geleverd, maar er waren te weinig handjes om te helpen."

BESLISSING Al maanden voordat het daadwerkelijk 27 april was, is de knoop doorgehakt door het toenmalige bestuur. ,,Dat was een moeilijke, maar goede beslissing die je moet durven nemen. Alleen de oldtimerrit is vorig jaar doorgegaan." Het is geschiedenis en Overeem kijkt graag naar de (nabije) toekomst. Een toekomst waarin hij voorzitter is van Stichting Koningsdag Bennekom.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het nieuwe bestuur van Stichting Koningsdag Bennekom bestaat uit (vlnr op de foto, gemaakt door Wout Schotsman) André van Geenhuizen, Judith van Aalst, André Overeem, Peter Verwey en Koen van den Brink.

 ,,We hebben een goed bestuur met een mooie mix van ervaring en nieuwkomers. In totaal hebben we ruim twintig vrijwilligers, maar meer hulp is altijd welkom. Er is veel kennis aanwezig." Dat is ook geen overbodige luxe, want het 'to do-lijstje' bevat(te) een flink aantal punten. ,,Je krijgt met het vergunningen circuit te maken, wilt donateurs en sponsoren benaderen en moet podia en licht regelen", noemt Overeem enkele punten op. Op dat lijstje staan ook zaken als verkeersregelaars, EHBO en het opruimen na afloop van de activiteiten.

,,We hebben een kennismakingsvergadering gehad en gaan er nu vol tegenaan. Draaiboeken liggen in de kast en kunnen we zo gebruiken. Dat geldt ook voor voorbeelden voor het aanvragen van vergunningen." Verenigingen kunnen post verwachten van de Oranjevereniging. ,,We willen graag vertellen dat we er weer zijn. Suggesties en ideeën zijn altijd welkom om er samen een mooie dag van te maken." Daarbij zijn sponsoren en donateurs belangrijk en daar steekt het bestuur veel energie in. Ook willen we de organisatie van de SKB meer digitaliseren, bijvoorbeeld door via mail te communiceren met onze donateurs in plaats van brieven.  

Artiesten boeken moet je snel doen, want Koningsdag is wat dat betreft de drukste dag van het jaar

De benodigde apparatuur is al gehuurd, artiesten zijn geboekt. ,,Daar moet je snel bij zijn, want Koningsdag is wat dat betreft de drukste dag van het jaar. Voor bijvoorbeeld podium, licht en geluid hebben we mensen die veel affiniteit met dat vakgebied hebben. Dat is fijn en geeft rust."

En verder: ,,We willen de koningsdagviering milieubewuster maken. Daarom worden ballonnen tijdens Koningsdag niet meer opgelaten in Bennekom. ,,Daarin volgen we het advies van de overkoepelende organisatie achter de Oranjeverenigingen. Ballonnen zijn weliswaar als afbreekbare soorten te koop, maar de touwtjes kunnen bijvoorbeeld problemen bij dieren veroorzaken als die daarin verstrikt raken." De plaatselijke kids hoeven echter niet verdrietig te worden, want er komt een alternatief. ,,Ik kan helaas nog niet zeggen wat dat precies is, want we zijn nog in overleg met sponsoren."

WAARBORGEN Mede vanwege de problemen in de afgelopen jaren kijkt het bestuur verder dan de editie 2020 om de toekomst te waarborgen. ,,Mensen in Bennekom vinden Koningsdag belangrijk. Het is zaak dat velen een steentje bijdragen, want het gezegde 'vele handen maken licht werk' is hier zeker van toepassing. Alle hulp is welkom, al is het maar voor een uurtje. Het is allemaal niet complex, maar het moet wel gebeuren." Sowieso zoekt de stichting een secretaris, omdat Judith van Aalst, het enige oud-bestuurslid in het nieuwe bestuur, gaat verhuizen. ,,Wie wil helpen: graag!" Aanmelden kan via info@koningsdagbennekom.nl

Info: www.koningsdagbennekom.nl

door Barry Wensink

Koningsdag 2020 begint in Bennekom om 9.00 uur met klokkenluiden en de aubade. Vervolgens komt er 'iets leuks' voor de kids, als alternatief voor de ballonwedstrijd. Verder is er onder andere de oldtimerrit, een (kleedjes)markt en een muziekprogramma op het Oude Kerkplein. Waarschijnlijk komt er op het Van Slootenplein ook een activiteit, maar daar is de organisatie nog mee bezig.