Kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud kunnen tegen betaling van een paar tientjes vier dagen genieten van tal van activiteiten. Al twintig jaar is dat het geval in Ede. In dit bijzondere jaar komt het er niet van. ,,Heel erg jammer", meent Van Erd. Hij is sinds 2008 bij Fantasieland betrokken en werd na een jaar voorzitter. ,,Het begon destijds met vijftig kinderen en tegenwoordig zitten we op zo'n duizend." 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Zo zou het eigenlijk moeten zijn: spelende kinderen tijdens Fantasieland. - Stichting Fantasieland 

Al in januari wordt begonnen met de voorbereidingen. ,,Denk bijvoorbeeld aan sponsoren en vrijwilligers regelen. We hebben meerdere kernteams en de mensen daarin nemen allemaal bepaalde werkzaamheden voor hun rekening." Er komt dan ook veel bij kijken, waaronder de aanschaf van spijkers om maar iets te noemen en het afvoeren van pallets waarmee hutten zijn gebouwd. Ook zijn mensen nodig die voor de veiligheid zorgen en decors opbouwen (en afbreken).

In 2006 was er een tekort aan financiële middelen en dreigde het mis te gaan. Er is toen een stichting opgericht en sindsdien loopt het weer prima. Dit jaar zou een jubileumeditie worden, maar corona gooide roet in het eten. ,,We zagen het natuurlijk wel aankomen, maar hebben de beslissing pas half juni genomen. Door lang te wachten hoopten we dat het wellicht toch door zou kunnen gaan, maar dat was niet verantwoord." 

Toen de stichting het besluit wereldkundig maakte, leverde dat veel reacties op. ,,Kinderen en hun ouders vinden het erg jammer, maar ze begrijpen het wel." Ook de pakweg 165 vrijwilligers balen behoorlijk. ,,Het is een domper, maar tijdens een online overleg werd direct duidelijk dat we met een alternatief wilden komen. Er is vijftien man mee aan de slag gegaan en het is gelukt." Er werd bijvoorbeeld een route voor de speurtocht uitgezet en een aantal filmpjes gemaakt. Op ieder gewenst moment kunnen kinderen, bijvoorbeeld met hun ouders, de route lopen. ,,De app is eenvoudig thuis al te downloaden en onderweg is geen Wifi nodig. Er zijn tal van opdrachten en vragen die deelnemers moeten uitvoeren. Het is interactief", legt Van Erd uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Hutten bouwen is een jaarlijkse activiteit tijdens de 'normale' spelweek. - Stichting Fantasieland

Corona of geen corona; inmiddels is, zoals voorgenomen, het nieuwe logo van Fantasieland geïntroduceerd. Voor de rest schuift het gebruikelijke programma door naar volgend jaar. Dan vindt Fantasieland namelijk plaats van 23 tot en met 26 augustus. ,,We zijn al begonnen met het werven van vrijwilligers. Gelukkig hebben we sowieso een vaste kern waar we een beroep op kunnen doen", aldus John van Erd. ,,We gaan kijken hoe we volgend jaar alsnog aandacht kunnen schenken aan het jubileum.

Kijk hier voor meer informatie.

Door Barry Wensink

De ‘Reis door Fantasieland’ bestaat uit een wandeltocht in Ede, waarbij deelnemers op zoek gaan naar de magische Robijn van Bottelmans. De wandeltocht is te volgen aan de hand van de (gratis te downloaden) applicatie “Intractive”. Deze app geeft alle informatie over de te bewandelen route. Daarnaast wordt bij elke locatie een vraag gesteld die past bij het thema van die locatie. De wandeltocht is 3.3 kilometer en duurt in totaal ongeveer twee uur, met de parkeerplaats van restaurant STAM als vertrekpunt.

Bron video: Stichting Kinderfantasieland

Stichting Fantasieland
Foto: Stichting Fantasieland
Stichting Fantasieland
Foto: Stichting Fantasieland
Stichting Fantasieland
Foto: Stichting Fantasieland