Tegenwoordig kennen we het Museumplein in Ede van de restaurants en cafés die de sfeer bepalen, maar veertig jaar geleden bestond het plein nog lang niet. In 1979 werden de eerste plannen gemaakt om de Telefoonweg, die toen nog over het huidige Museumplein liep, te verleggen zodat deze parallel langs het spoor zou komen te liggen. De plannen werden uitgevoerd en de ingreep is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar.

Op de foto die op 3 januari 1979, nu dus ruim veertig jaar geleden, in Ede Stad stond, is de toenmalige plek van het Museumplein zichtbaar. De linker spoorwegovergang ligt op dezelfde plek als de huidige overgang op de Nieuwe Stationsstraat. Aan de linkerkant staat het gebouw waar tot 1969 restaurant Kota-Radja gevestigd was. In 1984 kwam op deze plek het Griekse restaurant Acropolis.

Op deze plek is nu onder meer een appartementencomplex en restaurant Steaks & Zo te vinden. Aan de rechterkant, buiten de foto, ligt station Ede Centrum. De weg buigt nu op deze plek sterk naar rechts om voor het spoor langs te lopen richting de Stationsweg. 

Het huidige Museumplein met de bekende horecagelegenheden is vanaf 1990 gebouwd. Voor die tijd was de winkel van Poelier Brinkhorst lange tijd beeldbepalend. Deze zaak is later verhuisd naar De Klomp. Uiteindelijk leidden de ontwikkelingen tot het horecaplein wat we tegenwoordig kennen. 

Deze rubriek wordt gemaakt in samenwerking met de historische vereniging Oud Ede. Heeft u een toevoeging of vraag? Deze kunnen gemaild worden naar j.oldegbers@bdu.nl met als onderwerp: '40 jaar geleden'.