Vorige week was het veertig jaar geleden dat het echtpaar Den Boer het café opende. ,,Mijn man werkte altijd al in de horeca maar was toen werkzaam in een slijterij. In 1979 vonden we het tijd om weer terug te keren naar de horeca”, legt Den Boer uit. De officiële opening was op 27 oktober 1979 en werd verricht met een rondgang door Ede. 

Op 28 oktober plaatsen we op EdeStad Premium al een bericht over de opening van de voormalige Engelse pub. Naar aanleiding daarvan kwamen we in contact met Dicky den Boer die terugblikt op haar tijd in Ede.

DARTEN ,,We kwamen uit Den Haag en daar was darten erg populair. Dit wilden we ook in Ede doorzetten, maar de gemeente wilde niet zo meewerken. Die zagen de dartpijlen in de kroeg als ‘wapens’...” Desondanks mocht er een kleine dartbaan komen en dit was een groot succes. De Edenaren moesten nog wel even wennen aan het darten. ,,Ze noemden het in de volksmond ‘pijltjesgooien’, maar toen de baan er stond, kwam er al snel een tweede. Zo succesvol was het.”

Tijdens een verbouwing van de pub in 1980 gebeurde er een tragisch ongeluk. Jan den Boer, de man van Dicky, viel door het dak van de feestzaal en brak daarbij zijn been op vijf plaatsen en verbrijzelde zijn enkel. Volledig herstel zat er niet in. ,,Vanaf dat moment moest ik de pub in mijn eentje draaien. Wel samen met personeel uiteraard, maar het was enorm zwaar”, blikt Dicky den Boer terug. Daarbij kwam ook nog de zorg voor haar man. ,,Dit heb ik een tijdje volgehouden, maar in 1983 heb ik de zaak gesloten. Daarna is die ook nooit meer open gegaan.” 

Het werk was voor Den Boer te zwaar en het echtpaar besloot om te verhuizen. ,,Waarom we niet in Ede bleven? Als je café-eigenaar bent, weet je dat je niet tot rust kan komen als je door het centrum loopt of even ergens een kop koffie wil drinken. Niet dat we het naar vonden, hoor, maar we wilden de rust op zoeken.”

NOODLOT Uiteindelijk sloeg het noodlot toe. ,,Mijn man is overleden, onder meer omdat hij zoveel ziek was na zijn ongeluk”, vertelt Den Boer. Dit gebeurde nadat het echtpaar via Alphen aan den Rijn in Almere beland was. ,,Daar hebben we nog 6,5 jaar gewoond.” Hoe Den Boer nu, na al die jaren terugkijkt? ,,We hebben best een hele leuke tijd gehad en ik heb nog altijd warme herinneringen aan Ede, maar als je begint met een droom moet je gezond zijn. Dat zat er voor ons helaas niet in.”

Door Job Oldegbers

Dicky den Boer
Foto: Dicky den Boer