Van Harselaar voorziet veel problemen bij de verschillende café's en discotheken die een beleid voeren dat gasten na bijvoorbeeld 03.00 of 04.00 uur niet meer naar binnen mogen. ,,Rokers moeten nu gedwongen naar buiten en mogen dan niet meer naar binnen." Eric Singerling van Café Premier bevestigt dit: ,,Het is niet anders en we moeten ons er maar bij neerleggen", zegt hij stellig. De horeca-exploitant neemt geen halve maatregelen. Deze week komt er al een architect langs om te kijken hoe de rookruimte kan verdwijnen. ,,Maar het kost allemaal weer extra geld en dat is zonde. Het is een extra verbouwing."

Ook verwacht Singerling dat rokers onder het totaalverbod zullen lijden: ,,Als je straks na 03.00 uur nog bij ons binnen wil zijn, zul je niet meer kunnen roken. Eenmaal buiten, is niet meer naar binnen." Amy Uijterwaal van feestcafé Harvest op het Musuemplein laat desgevraagd weten dat het café al negen jaar geleden afstapte van de traditionele rookruimte: ,,Onze rokende gasten moeten al tijden naar buiten."

[TERRAS] Van Harselaar is bang dat de nieuwe maatregel slechts het topje van de ijsberg is. ,,Het zal denk ik niet lang duren voordat ook het roken op terrassen verboden wordt", legt hij uit. ,,De maatregel om rookruimtes te verbieden stond in eerste instantie op 2022, maar die is naar voren gehaald. Dan zal het rookverbod op de terrassen wel in 2022 van kracht worden." 

Uit onderzoek van Kieskompas en databureau LocalFocus, dat donderdag naar buiten werd gebracht, blijkt dat de Nederlandse bevolking flink verdeeld is over een eventueel rookverbod op het terras. Landelijk gezien is 46,3 procent van de ondervraagden voor een verbod en 40,1 procent is tegen. In Gelderland willen relatief veel inwoners een verbod: 49 procent van de inwoners is namelijk voor en 'slechts' 37,5 procent is tegen.

[Bekijk in de grafiek hieronder hoe de meningen in Gelderland verdeeld zijn ten opzichte van de landelijke trend.]

Door Job Oldegbers