De droom van het duo is dat buitenlandse vrouwen door koken hun weg vinden in de Nederlandse maatschappij. Het was een vrijwilligersinitiatief, zij zijn nu bezig om het in een bedrijfsvorm te gaan doen. ,,Het is super om dat met vrijwilligers te doen, maar dat is ook gelijk het zwakke punt. Als vrijwilligers niet de boel organiseren, stopt het vaak. Aan ons is gevraagd of we COOK misschien op een meer professionele manier kunnen doorzetten, zodat er nog steeds een plekje voor migrantenvrouwen is om elkaar te versterken, de taal eigen te maken en de stap te maken naar participatie op welke manier dan ook, vandaar een nieuwe naam COOK & meer."

COOK & meer is genomineerd voor IGNITE Award, waar ieder jaar startende sociaal ondernemers worden uitgedaagd om de volgende stap te zetten naar verdere professionalisering. COOK & meer werkt onder andere via een catering formule. Dat houdt in dat vrouwen tegen betaling zelf-ontwikkelde warme lunches bereiden voor de buurt, bedrijven en speciale doelgroepen. De lunches bestaan uit bijvoorbeeld soep, salade, een warm gerechtje, brood en tapenade.

TALENTEN ,,We hebben te maken met vrouwen met een migratieachtergrond. We zien zoveel talent en dat talent wordt helemaal niet ingezet. Dan heb je het over gezamenlijke talenten, vrouwen die echt leidinggevende capaciteiten hebben, vrouwen die heel goed met andere mensen kunnen werken. Van alles gewoon. Het zijn nu vrouwen die thuis op de bank zitten en televisie kijken."

MIDDEL Wie ook wat voor COOK & meer wil doen kan zich aansluiten via info@cookenmeer.nl. Het koken is voor COOK & meer het middel, niet het doel om migrantenvrouwen te ondersteunen. ,,Koken doen we omdat het een heel laagdrempelige activiteit is. Daarmee kun je echt het samenwerken oefenen. Ook is het een middel om geld te genereren. We moeten ergens een verdienmodel hebben. Als je een activiteit hebt als koken en waarbij je lunches kunt maken en die kunt verkopen, breng je geld binnen om de kosten goed te maken. Daarvoor in de plaats kun je de vrouwen die meedoen laten nadenken wat ze nog graag willen bereiken. Tijdens trainingsbijeenkomsten ondersteunen wij ze bij de stappen die zij nog moeten zetten om hun doel te bereiken. Liefst natuurlijk naar betaald werk, dat is een samenwerking."

STAPPEN COOK & meer wil helpen met alle vaardigheden en ervaringen, zodat de deelnemers zich sterk genoeg voelen om de stap naar betaald werk te zetten. ,,De deelnemers zijn al met de Nederlandse taal bezig, we kijken ook mee waar plekken zijn waar ze nog meer kunnen oefenen. De vrouwen weten heel goed wat ze willen. Alleen de stap om dat te bereiken is voor hen onoverzichtelijk. Dan moet je denken aan vragen als 'wat zijn de mogelijkheden in Nederland' of 'wat past bij mij' of 'hoe kom ik daar'. Die stappen missen veel migrantenvrouwen als ze naar Nederland komen. Zij willen betaald werk vinden. Dat kan van alles zijn."

COOK & meer houdt vandaag (woensdag) om 12.15 uur de eerste buurtlunch in De Meerpaal. ,,Het kost vijf euro inclusief een drankje. Je kunt je opgeven via info@meerpaalede.nl."

Door Jan de Boer