Wolfs was net terug op kantoor en wilde aan de slag gaan met administratieve werkzaamheden. ,,Toen kregen we bericht dat we moesten assisteren bij de waterleidingbreuk. We zijn met twee eenheden van ieder twee personen ter plaatse gegaan. Ook de collega's van de politie waren er. Zij waren er met drie auto's." 

VERKEERSPUNT Damian Wolfs, sinds anderhalf jaar werkzaam bij Handhaving Ede, en zijn directe collega's hadden de taak om het gebied af te zetten en het verkeer in goede banen te leiden. ,,Het was op een druk verkeerspunt en uit ervaring weten we dat het daar snel vastloopt." Via alternatieve routes kon het verkeer omrijden, maar files bleven niet achterwege. ,,Zeker met de avondspits op komst is zoiets niet te voorkomen." 

Sommige mensen raken in zo'n situatie letterlijk de weg kwijt

Het leverde verschillende reacties op van de weggebruikers. ,,Sommige mensen raken in zo'n situatie erg gefrustreerd. Ze moeten bijvoorbeeld naar een specifiek adres en raken letterlijk de weg kwijt. Waar mogelijk staan we die mensen te woord en helpen we zo goed als we kunnen. Als het echter wat drukker wordt, is dat haast niet meer te doen. We zijn er in eerste instantie om voor een goede doorstroming van het verkeer te zorgen. Er zijn gelukkig ook heel veel mensen die het sportief opvatten en accepteren dat het in zo'n situatie allemaal wat langer duurt."

Ondertussen was er ook volop werk voor de mensen van Vitens. ,,Zij moeten uitzoeken waar het lek zit en moeten bekijken hoe ze het kunnen dichten." Doordat de waterleidingbreuk in de directe nabijheid van verschillende bedrijfspanden was, leverde het extra werk op voor de brandweer. ,,Zij controleren de schade aan panden en kijken of kelders onder zijn gelopen. Hoeveel schade er precies is weet ik niet." 

Het was de handhaver niet ontgaan dat er zich de afgelopen paar jaar meerdere soortgelijke incidenten hebben voorgedaan. Zo stonden vorige week meerdere straten blank door een breuk in de waterleiding op de hoek van de Hulsbeek en de Hofbeeklaan. In maart ontstond op de Lichtenbeek in Ede zelfs een sinkhole doordat er een waterleiding was gebroken. Hetzelfde was toen aan de Keesomstraat het geval. 

,,Ik heb het nog even nagekeken, want dat is zeker opmerkelijk. Of er een verband tussen de verschillende waterleidingbreuken is, durf ik niet te zeggen. Daar ga ik ook niet over." 

Feit is dat de werkdag van Damian Wolfs 'iets' langer duurde dan normaal gesproken het geval is. ,,Ik was om 19.00 uur klaar waar ik anders om 16.30 uur vrij ben. Dat is op zich niet erg, want dat hoort bij mijn werk. Het was wel een pittige dag en qua weer was het ook aan de frisse kant." 

Door Barry Wensink