,,Het draait in het Gastenhuis primair om de mensen met dementie", zegt Caroline. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als verpleegkundige. Zo werkte ze in ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. ,,De doelgroep mensen met dementie zit in mijn hart. Mijn eigen vader had deze ziekte en woonde in een verpleeghuis. Hij kreeg goede verzorging, maar bijna niemand had echt aandacht voor de mens die mijn vader was. Dat kan en moet anders vond ik als mantelzorger." Haar man Edwin heeft een financiële achtergrond en ging ruim tien jaar geleden opnieuw studeren. Inmiddels heeft hij de master geestelijke verzorging op zijn naam staan. ,,We wilden allebei meer voor anderen betekenen en zijn ons gaan oriënteren", legt hij uit. ,,Onze talenten bundelen en mensen helpen die in een kwetsbare positie in hun leven zitten", vult Caroline aan.

ADVERTENTIE Het (zorg)echtpaar zag een advertentie op Facebook van het Gastenhuis. ,,Het sprak ons aan en we hebben de stoute schoenen aangetrokken en onze cv's opgestuurd. Voor we het wisten zaten we op het hoofdkantoor in Amsterdam." Dat was in de tijd dat Edwin en Caroline Rienstra samen met hun kids Jonas en Olivia, inmiddels vijftien en dertien jaar oud, nog in Zwijndrecht woonden. ,,We hadden er een goed gesprek en besloten uiteindelijk met elkaar in zee te gaan."

Na overleg besloot het gezin vol voor een nieuw Gastenhuis aan de Pasteurlaan in Bennekom te gaan; het twaalfde in Nederland. ,,Een prachtige omgeving met veel natuur en Ede om de hoek." Inmiddels woont het viertal al bijna anderhalf jaar in Ede, om 'straks' in de woning direct naast het Gastenhuis hun intrek te nemen. Het huis telt twintig appartementen voor mensen met dementie, waarvan twee voor echtparen. ,,Mensen met de diagnose dementie en een Wlz-indicatie 4, 5 of 7 kunnen zich aanmelden", legt Caroline uit.

Het leggen van de eerste steen van het Zorghuis in Bennekom vindt vandaag, woensdag 29 januari, plaats. Het zorgechtpaar is hierbij aanwezig en dat geldt ook voor wethouder Lex Hoefsloot. Daarnaast zijn de initiatiefnemers van het Zorghuis, Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad, van de partij.

En verder: ,,De bewoners krijgen de zorg vergoed via het Persoonsgebonden Budget. De woonkosten zijn betaalbaar voor mensen met een gemiddeld (pensioen)inkomen. Dat vinden we heel belangrijk. Het moet niet zo zijn dat het alleen voor mensen met een heel hoog inkomen haalbaar is om fijn te kunnen wonen in een Gastenhuis." Edwin vult aan: ,,De eigenheid van de bewoners staat steeds voorop. Ontdekken wat diegene nodig heeft is belangrijk en dus handelen vanuit de vraag wat wij voor de mensen mogen doen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding (copyright B+O Architecten).

Waar het werven van nieuw (zorg)personeel anno 2020 voor veel werkgevers vaak een lastige opgave is, stroomden de sollicitaties binnen bij het zorgechtpaar. In totaal werden 180 brieven ontvangen. ,,Het wordt een platte organisatie met korte lijnen. Je hebt hier niet te maken met tig managers. Dat spreekt veel werknemers waarschijnlijk aan", legt Caroline uit. ,,Medewerkers tellen echt mee. We doen het samen. De schoonmaker is net zo belangrijk."

MEDEWERKERS In totaal zijn rond de achttien medewerkers nodig. Denk hierbij aan verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook aan gastvrouwen- of heren en koks. ,,Eigen inbreng vinden we belangrijk net als enthousiasme en motivatie. We kijken niet alleen naar de opleiding, maar ook naar bijvoorbeeld hobby's. Stel dat iemand een muziekinstrument speelt, dan komt dat mooi van pas in onze huiskamer."

Voor de bewoners is het ook een voordeel dat er een kleine groep medewerkers is. ,,Ze krijgen veelal met dezelfde gezichten te maken en dat brengt rust. Bewoners kunnen medewerkers goed leren kennen, terwijl dat omgekeerd ook het geval is."

Ieder Gastenhuis heeft een huiskamer, een tuin en een sociëteit. In de huiskamer wordt onder andere gezamenlijk gegeten door de bewoners. Er is een open keuken waar dagelijks vers wordt gekookt. Ook vinden er diverse, andere, activiteiten plaats. ,,Denk aan sport en spel, ontmoeting en noem maar op." De sociëteit is bedoeld voor onder andere bijeenkomsten, activiteiten of gesprekken met mensen uit de omgeving.

Eventueel krijgen bewoners een 'spotter' mee als ze moeite hebben de weg terug te vinden

Bewoners en hun bezoek kunnen in- en uitlopen en er zijn geen vrijheidsbeperkende maatregelen. ,,Dat is bewust zo", legt Caroline uit. ,,Mensen met dementie, maar ook hun familie, moeten veel doormaken. Als ze bijvoorbeeld willen gaan wandelen, is dat mogelijk. Eventueel krijgen ze een 'spotter' mee als ze moeite hebben om de weg terug te vinden."

Bewoners kunnen dus veel zelf beslissen. Bijvoorbeeld over hoe laat ze opstaan, thuis komen of naar bed gaan. Ook kunnen ze hun hobby's of clubs voortzetten.

Aan het zorgechtpaar de taak om het team van medewerkers aan te sturen. Daarbij zal Caroline zich met name bezighouden met de zorg en gaat Edwin zich concentreren op de coördinatie van de facilitaire processen.

Het Gastenhuis is middenin een woonwijk gevestigd en dat is een bewuste keuze. ,,Zoals gezegd willen we onze bewoners een zo normaal mogelijk leven laten leiden. Daarin past ook het contact met de buurt. Onze deur staat open en we zien graag dat buurtbewoners en de lokale middenstand onze bewoners leren kennen. Vrijwilligers zijn ook altijd welkom. Bijvoorbeeld om een stukje met een bewoner te wandelen. Eigenlijk leven we in het Gastenhuis een beetje als een grote familie samen."

Info: www.hetgastenhuis.nl

Door Barry Wensink

De Gastenhuis-formule is ontwikkeld door initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad. Zij hebben een uitgesproken visie op woonzorg voor mensen met dementie, waarin menselijkheid, emancipatie en autonomie voorop staan. Er wordt gewerkt volgens het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, maar niet dogmatisch. Het welbevinden en de behoefte van de bewoners is de belangrijkste leidraad. De medewerkers passen zich aan de levensstijl en gewoontes van de bewoners aan, in plaats van andersom. Zodat mensen het leven dat zij gewend zijn zoveel kunnen voortzetten en zich op hun gemak voelen.
eigen foto
Foto: eigen foto
In het midden het terrein van de voormalige Vossenvelde mavo, waar Het Gastenhuis (plus tuin) komt. Het Gastenhuis komt aan de linkerkant van het terrein. Rechts komen twee blokken rijtjeshuizen.