De dames weten waarover ze praten, want ze zijn respectievelijk ruim 39 (!) jaar en zeventien jaar bij de Zonnebloem betrokken. Als Smeets en Goedhart over hun vrijwilligerswerk beginnen te praten, komen al snel diverse verhalen van vroeger voorbij. ,,Ik ben op 1 januari 1980 in Ede komen wonen en had in het begin weinig contacten. Ik was hier echt mijn weg aan het zoeken en kwam via via bij de Zonnebloem terecht", aldus Els Smeets. Tot op de dag van vandaag profiteren veel (eenzame) mensen van deze zet. ,,Als je eenmaal aan dit vrijwilligerswerk begint, kom je er niet meer vanaf." De Edese vindt het niet erg en bezoekt regelmatig een oudere vrouw  (,,ze hoopt binnenkort negentig jaar te worden") die niet of nauwelijks nog buiten de deur komt. ,,Gezellig een praatje maken en een kopje koffie drinken. Zomaar. De mensen waarderen het." 

SOORTGELIJK Het 'verhaal' van Nel Goedhart is soortgelijk. ,,Zeventien jaar geleden zijn we als gezin in Ede komen wonen. Je wilt graag wat te doen hebben; ook al met het oog op mijn pensioen. Ik vind het prettig om met mensen om te gaan en ben daarom dit vrijwilligerswerk gaan doen. Het voordeel van bijvoorbeeld de bezoeken is dat het je niet een vaste middag of avond kost. Wil jij een paar weken geen huisbezoeken afleggen, is het ook prima. Je maakt tenslotte zelf de afspraken." Smeets vult aan; ,,Eigenlijk krijg je met verschillende soorten pluimage te maken en dat is erg leuk." 

De doelgroep, ouderen met een lichamelijke beperking, komen via thuiszorg en/of huisarts bij de Zonnebloem terecht. ,,Er wordt een intake gehouden en als het allemaal doorgaat, wordt een vrijwilliger gezocht voor huisbezoek." 

De Zonnebloem heeft 1.209 plaatselijke afdelingen en ruim 41.650 vrijwilligers. Al deze vrijwilligers zorgen voor ruim 63.450 huisbezoeken, 329.500 deelnemers van dagactiviteiten en 8.142 vakantiegasten. 

De ongeveer zestig vrijwilligers, inclusief een handjevol mannen, van de afdeling Ede en Lunteren gaan niet alleen op huisbezoek, maar organiseren ook tal van activiteiten. ,,We gaan bijvoorbeeld naar de dierentuin, museum, kerstmarkt of spelen een spelletje bingo. Hebben mensen bijvoorbeeld nieuwe kleding nodig, dan gaan we samen naar een winkel. Of simpelweg samen een frietje eten. Mensen kunnen zich daar erg op verheugen."

De naam Ziekendag is erg beladen en vervangen door Zonnebloemdag

Hoog op de agenda staat ook de jaarlijkse Zonnebloemdag in september. ,,Vroeger noemden we dat de Ziekendag, maar die naam is zo beladen. We beginnen dan met een oecumenische dienst. Dat waarderen mensen, want ze kunnen zelf vaak niet meer in de kerk komen. Na de lunch is het tijd voor entertainment", aldus Goedhart. Om een en ander mogelijk te maken, proberen de vrijwilligers de kosten altijd zo laag mogelijk te houden. ,,We ontvangen geen subsidie, maar hebben gelukkig wel leden. Verder moeten we het hebben van lotenverkoop en van sponsoring van onder andere winkeliers." 

Vrijdag worden ongeveer 65 gasten in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede verwacht om het jubileum van de Zonnebloem te vieren. ,,We beginnen het feest om 11.00 uur met een kopje koffie/thee en een gebakje. Ook burgemeester Verhulst is hierbij aanwezig. Na de lunch staat een optreden van Ronnie Tober op het programma", zegt Smeets. ,,Er komen ook gasten uit Lunteren. Zij komen met een regiobusje en dat wordt goed gecoördineerd." 

PRACHTIG De dames Goedhart en Smeets hopen hun vrijwilligerswerk voorlopig 'gewoon' vol te houden. ,,Het is prachtig om die blije gezichten te zien als we een mooie dag hebben gehad. Daar doen we het voor." Tegelijkertijd weten ze dat er aanwas nodig is voor het bestuur. ,,Het is heel dankbaar werk, maar zonder bestuur kunnen we niet verder. Dat zou me erg ter harte gaan", zegt Goedhart. Smeets knikt instemmend. ,,Het is prachtig vrijwilligerswerk om te doen."

Kijk voor meer informatie op de website www.zonnebloem.nl

Door Barry Wensink

De Zonnebloem is begonnen met het radioprogramma 'Radio Ziekenbezoek de Zonnebloem' dat gepresenteerd en initieert werd door Alex van Wayenburg in 1945.  Pas is 1949 werd de stichting de Zonnebloem opgericht met verschillende afdelingen door het hele land. In 1952 was de eerste loterij met toen als hoofdprijs 1.000 gulden. Er is nog steeds een landelijke loterij en ook de vakantieweken (begonnen in 1962) worden nog steeds georganiseerd. De Zonnebloemboot vaart al vanaf 1985.