Beide genoemde functies worden ingevuld in opdracht van Stichting Binnenstadsmanagement Ede en Van de Pol is op 1 februari begonnen. ,,We werken in feite naast elkaar. Hij gaat meer vanuit kantoor zaken regelen en ik ga de straat op. Als er bijvoorbeeld klachten zijn over het nieuwe straatwerk in het centrum, ga ik dat namens de ondernemers melden bij de gemeente. Op die manier haal ik ze werk uit handen en soms weten ze ook niet waar ze precies moeten zijn." Ook helpt Van de Pol bij het organiseren van (grote) evenementen. ,,Om een voorbeeld te geven. Het NK Living Statues komt naar Ede. Daar zit natuurlijk een hele organisatie achter, maar waar mogelijk kan ik helpen." Jacky van de Pol had tot twee jaar geleden zelf een winkel in Ede centrum en weet dus wat er leeft bij de ondernemers. Die ervaring neemt ze mee in haar nieuwe functie. ,,De Binnenstadmanager heeft veel minder mogelijkheden om in zijn functie de straat op te gaan. Die uren heb ik nu wel en ondernemers waarderen dat."

TOEVAL Het is geen toeval dat het interview midden in het centrum plaatsvindt. ,,Ik werk al regelmatig vanuit de centrum horecazaken. Laptop mee om te flexwerken en ik blijf letterlijk op de hoogte van wat er plaatsvindt. In principe ben ik van dinsdag tot en met vrijdag iedere ochtend in het centrum te vinden." Van de Pol heeft in 2017 het evenement Ede Goes Wild op poten gezet en daarmee, nog eens, laten zien dat organiseren in haar bloed zit. ,,Ik werd in december van het afgelopen jaar benaderd door de gemeente Ede met de vraag of ik het lichtfestival wilde organiseren ter ere van de oplevering van het nieuwe straatwerk."

Van het één kwam het ander en, voorlopig voor de duur van een jaar, is ze voor twaalf uur in de week aan de slag gegaan in haar nieuwe functie als Straatmanager. ,,Ik wil er zijn voor de ondernemers en nieuwtjes van de straat doorgeven. Ondernemers kunnen mij aanschieten, maar via mail, app of telefoon kunnen ze ook een afspraak maken. Bepaalde zaken kan ik ook niet regelen, maar ik kan het wel doorspelen naar de betreffende ambtenaar of instantie." Het feit dat je het verhaal aan wilt horen is vaak al belangrijk voor ondernemers."

Ik wil een steentje bijdragen aan een leuker, veiliger en mooier Ede

Van de Pol gaat ook bijeenkomsten, van bijvoorbeeld de gemeente Ede, bezoeken waar onderwerpen voorbij komen die interessant zijn voor ondernemers. ,,Ze hebben daar zelf niet altijd tijd voor, terwijl zo'n bijeenkomst toch heel interessant voor ze kan zijn. Ik doe dit echt vanuit een passie en wil een steentje bijdragen aan een leuker, veiliger en mooier Ede." 

Ze geeft aan dat het voor ondernemers belangrijk is om met de tijd mee te gaan. ,,Wat tien jaar geleden vanzelfsprekend was, is dat nu misschien niet meer. Zo zijn er nu veel meer werkende vrouwen. Doordeweeks overdag zie je ze dus veel minder in de winkelstraat. Dat is iets voor de ondernemers om over na te denken."

De Straatmanager is al enkele jaren bestuurssecretaris bij GemeenteBelangen Ede en is dus ook politiek betrokken. ,,We willen er met z'n allen voor zorgen dat Ede de mooiste gemeente van Nederland is en blijft", zegt ze daar zelf over.  Het toont opnieuw haar betrokkenheid voor de plek waar ze haar leven lang al woont en werkt.  Jacky van de Pol heeft een zwak voor kleine(re) ondernemers. ,,Ook zij moeten gezien worden. Zij hebben een passie voor hun werk, maar ook voor Ede. Dat moet je koesteren. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om ergens anders te werken, maar dat doen ze gelukkig niet."

TIJDEN Dat het lastige tijden zijn voor ondernemers is ook de Straatmanager niet ontgaan. ,,Panden staan leeg en winkelketens vallen om. Dat valt ook in Ede op en wij hebben er dus ook mee te maken. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig iets te organiseren om mensen naar het centrum te trekken. We moeten ze hier een leuke tijd bezorgen." 

Het is de bedoeling om na een jaar te evalueren wat het effect is van een Straatmanager in Ede centrum. ,,Dan gaan we ook met de ondernemers om tafel om te kijken of het nut heeft. Zij moeten er tenslotte voordeel van hebben."

Kijk voor meer informatie op de website www.edecentrum.nl

Door Barry Wensink