Het leven van Bettina en Peter Antonissen werd door het overlijden van dochter Ashleigh (2,5 jaar oud) op zijn kop gezet. ,,Dan kun je een paar dingen doen. Eén ervan is kniesoren en je afvragen: Waarom wij? Maar wij hebben ons opgericht en vertellen daar graag over", vertelt Bettina Antonissen.

Bettina Antonnissen richtte tien jaar geleden de Stichting Ashleigh's Place South Africa (APSA) op. ,,Het begin van mijn verhaal is zoals al genoemd verdrietig. Die pijn heb ik samen met Peter en later met hulp van anderen, kunnen omzetten in het hier en nu."
Het verlies van een kind maakt ongelooflijk veel los binnen een gezin. Dat vergeet je nooit

Bettina Antonissen vertelt dat zij jaren na het verlies van haar dochter Ashleigh in Zuid-Afrika verbleef. ,,Het verlies van een kind maakt ongelooflijk veel los binnen een gezin. Dat vergeet je nooit. Maar wat ik in Zuid-Afrika zag, maakte ook diepe indruk op mij. Dat gaf ons veel kracht. Ik zag de slechte omstandigheden waarin de township-kinderen verkeerden. Dan komt het besef dat jij het goed hebt, ondanks het verlies. Dat zette me aan het denken. Tien jaar later beleef ik er nog vreugde aan. Niet omdat wij zulke weldoeners zijn. Nee, meer het gevoel dat Ashleigh voortleeft en via de stichting kansarme kinderen gelukkiger maakt."

SAMENWERKING In 2008 werd de stichting APSA opgericht. Doel was de leefomstandigheden van de township-kinderen mede te verbeteren. ,,Daarvoor werken we samen met Norsa. Dat is een maatschappelijke organisatie in Wellington (Zuid-Afrika). Norsa wordt gerund door Marietjie Bezuidenhoudt, een Zuid-Afrikaans maatschappelijk werkster, die zich met hart en ziel inzet voor de kinderen in de townships. De samenwerking verloopt zeer goed. Mede daardoor is er continuïteit en de juiste inzet van mensen en middelen", vult Peter Antonissen aan.

,,Wij faciliteren het township New Rest in de Kaap, gelegen aan de weg tussen Wellington en Paarl waar APSA twee weeshuizen heeft gerealiseerd. Een mooi initiatief van Bettina en Peter. Met enige regelmaat gaat iemand van onze stichting naar Zuid-Afrika. Dat zijn geen betaalde vakantiereizen. Nee, in de eerste plaats bekostigen wij die zelf. In de tweede plaats proberen wij een luisterend oor te zijn voor Norsa en de aangestelde moeder", legt Lotte Johannes uit. Lotte zet zich intussen al jaren in voor de stichting. Via haar vader Fred, die Peter kent vanuit de voetbalwereld, werd ze enthousiast gemaakt voor het werk. 

Een aangestelde moeder? Het kwartet legt uit wat daarmee wordt bedoeld. ,,Het eerste weeshuis van APSA Ashleigh's Place werd in 2011 gerealiseerd. Dat noemen we een Foster Home en is gelegen aan de Sneeuberg 8, in het township 'New Rest'. Het huis bestaat uit een badkamer, keuken, drie slaapkamers en een huiskamer. Maar dat is slechts de inrichting. Belangrijker is en was wie er kwamen te wonen.''

,,Om een lang verhaal kort te maken wonen er zes kinderen (4 jongens en 2 meisjes) in de leeftijd van vier tot en met zeventien jaar. Hun aangestelde moeder was bij het begin Primrose. Zij koos er na acht jaar voor haar vader te verzorgen. Dan ga je op zoek naar een nieuwe mama. Dat is nu Sheila. Een lot uit de loterij net als Pimrose. Zij zet zich vol liefde en energie in voor 'haar' kinderen. Daarmee hebben we geprobeerd een gezinssituatie te creëren. En telkens blijkt na onze bezoeken dat dat in ieders ogen goed gelukt is. Zij vormen een hechte familie. Dat is de winst van de inzet", zegt het viertal.

KOSTEN Wie betaalt dit allemaal en wat blijft er aan de strijkstok hangen? ,,Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Natuurlijk worden er kosten gemaakt, maar door de zeer korte lijnen wordt iedere binnengekomen euro ook daadwerkelijk aan de kinderen besteed. Onze stichting is een organisatie die elke euro omdraait en geen cent verspild. Natuurlijk hebben wij uitgaven. Er moet tenslotte worden ingekocht, maar dan komt het mooie. Wij verkopen zaken (sleutelhangers en souvenirs) weer voor een meerprijs. In feite verliezen we dus geen euro maar verdienen we euro's", vertelt het viertal.  

Nu mengt ook vader Fred Johannes zich in het gesprek. ,,Ik ben meer van de praktische zaken. Helpen bij projecten en mede-organiseren zit mij in het bloed. Ik ben er trots op dat mijn dochter zich al jarenlang belangeloos inzet voor de Stichting Asleigh's Place. Ik zit omdat ik voor een contactlenzenbedrijf werk, veel op de weg. Als er dan moet iets - bijvoorbeeld wijnpakketten - moet worden gehaald of weggebracht dan doe ik dat en daardoor wordt er geen euro aan transportkosten uitgegeven", lacht hij.

ACTIES ,,Ik heb mede met behulp van mijn vader contact gelegd met Wijnhuis Bennekom. Zij bieden vier heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen aan. Bij aankoop van deze wijnen doneert de koper automatisch een groot gedeelte van het aankoopbedrag aan de kinderen in het weeshuis van Ashleigh's Place in de township New Rest in Zuid-Afrika. Daar ben ik de eigenaar van het  wijnhuis heel dankbaar voor. De actie liep en loopt heel goed. En de kinderen in Wellington zijn spekkoper", weet Lotte Johannes zeker.

Over acties gesproken mogen de evenementen Ashleigh's Cup Golf en het jaarlijkse voetbaltoernooi bij Dicks Inn zeker niet onvermeld blijven. ,,Dat zijn echte trekkers. Oorspronkelijk is het golftoernooi begonnen als een strijd tussen de Betuwe en de Veluwe. Dat had te maken met waar de deelnemers (sponsoren, red.) vandaan kwamen. Inmiddels is de deelname in positieve zin wat uit de hand gelopen. De golfspelers komen echt uit het hele land. Dan moet je creatief zijn en nu spelen we een interland tussen Nederland en Zuid-Afrika. Elke laatste vrijdag van september is die interland. Het is een hele gezellige golfdag. Aan het eind van de dag kan dan weer een fantastisch bedrag  worden gedoneerd aan de stichting."

Dat geldt ook voor het jaarlijks voetbaltoernooi in sporthal 't Riet. ,,Er wordt gevoetbald, maar ook met elkaar gepraat. Eigenaar Richard Stap is er ook bij betrokken. Hij regelt op een voortreffelijk wijze het hapje en drankje. En ook hieraan houden we weer een mooie donatie over. Dat zijn zaken waar ik me mee bezighoud", vertelt Fred Johannes.

WENS Het viertal heet tot slot nog een wens ,,Meer ambassadeurs vinden die vijf euro per maand doneren. Dan spreek je over structurele hulpverlening aan in principe kansarme kinderen."

Meer informatie over de Stichting Ashleigh's Place, South Africa is te vinden op www.apsa.nu

Door Eip Janssen

Lotte Johannes
Foto: Lotte Johannes