Om de toestroom van klanten beter op de vangen en zo mogelijke verspreiding van het coronavirus te verkleinen had de supermarkt aan de gemeente Ede het verzoek gedaan om op zondag langer open te mogen zijn. In plaats van 12.00 tot 17.00 uur is het idee om tijdens de coronacrisis de deuren te openen van 10.00 tot 18.00 uur. In eerste instantie kwam er een 'nee' vanuit het gemeentehuis. Dat wil zeggen, voor afgelopen zondag. Op het laatste moment kwam er toch groen licht. Desondanks heeft Albert Heijn Parkweide een en ander niet meer aan kunnen passen. ,,We hoorden het zaterdagmiddag om 15.00 uur. Het was toen te laat om dat organisatorisch nog rond te krijgen", zegt Pol. ,,Het is nu wachten op wat de gemeente zegt voor de komende zondagen."

RUSTIGER De filiaalleider ziet dat klanten zich weer wat rustiger gedragen in de supermarkt. ,,Het gaat gelukkig sinds een paar dagen weer wat beter. Mensen wachten weer netjes op hun beurt. Soms is het ook onbewust dat mensen zich in deze rare tijd anders gedragen." Ook is de spreiding van klanten door de week volgens Pol beter. Hierdoor zijn er gedurende de openingstijden minder (extreem) drukke momenten. Ondertussen zijn het ook voor de supermarktmedewerkers drukke tijden, waarbij gezondheid bovenaan staat. ,,We houden de landelijke richtlijnen goed in de gaten. Denk hierbij onder andere aan anderhalve meter afstand van elkaar houden", aldus Folkert Pol.

Albert Heijn Parkweide doet niet specifiek mee aan het winkeluurtje voor ouderen, 's morgens van 07.00 tot 08.00 uur. Sinds begin deze week heeft een flink aantal supermarkten dat ingevoerd. ,,Wij zijn 's ochtends altijd al om 07.00 uur open. Iedereen is dan welkom; ook de ouderen. Het is duidelijk te merken dat een aantal mensen vroeger op de dag boodschappen gaat doen. We merken minimaal een verdubbeling van het aantal klanten in dat uurtje."

Door Barry Wensink