,,Ik liep af en toe een kilometer of vijf, maar meer niet", zegt Assink die in het dagelijks leven salesmanager in machinecomponenten is. Voor zijn werk vliegt de Edenaar de hele wereld over. Zo komt hij ieder jaar driemaal tien dagen in Amerika. De keuze voor het loopevenement in New York komt dan ook niet uit de lucht vallen. ,,Het is één van de meest aansprekende marathons ter wereld."

AFSTAND Blijft de vraag hoe iemand op het idee komt om als ongeoefende sporter voor zo'n afstand te gaan. ,,Ik ben dit jaar vijftig jaar geworden en een marathon lopen stond eigenlijk op mijn bucketlist. Vroeger speelde ik basketbal, maar verder heb ik altijd weinig aan sport gedaan. Dit is voor mij de ultieme uitdaging."

Toen Rudi Assink zijn plannen wereldkundig maakte, kreeg hij louter positieve reacties. ,,Ik heb veel steun aan mijn vriendin, familie, vrienden en collega's. Iedereen is gelukkig enthousiast." De inwoner van Ede ging zoeken op internet en kwam hardloopschema's tegen waarbij hij om de dag moet lopen. Op die manier zou het mogelijk moeten zijn om na een aantal maanden de magische afstand te kunnen lopen.

Die hamstringblessure was een goede leerschool voor mij

Assink, inmiddels twaalf kilo afgevallen, liep onderweg drie weken vertraging op, aangezien hij met een hamstringblessure kreeg te maken. ,,In het begin heb ik dat een beetje onderschat en ik ben te snel weer begonnen. Dat was een goede leerschool. Het was gelukkig redelijk in het begin van de trainingsperiode en de sportfysio heeft me goed geholpen. Inmiddels ben ik weer blessurevrij."

De inwoner van Ede wilde bewust een goed doel aan zijn initiatief koppelen. ,,Dat was voor mij vanzelfsprekend. Ik heb gekozen voor het Radboud Oncologie Fonds in Nijmegen. Het bedrijf waar ik werk is al jarenlang zakenvriend van dit fonds, dus ik was al op de hoogte van het ontzettend goede werk dat zij doen." 

BEDWONGEN ,,Helaas heeft bijna iedereen, net als ikzelf, de impact van kanker van dichtbij meegemaakt. Zolang deze ziekte nog niet is bedwongen, blijft er onverminderd geld nodig voor onderzoek." Inmiddels komt er al aardig wat geld binnen en Assink hoopt op een eindbedrag van 5.000 euro. ,,Ik verwacht dat dat gaat lukken. Er komen veel donaties binnen van mensen die zelf vechten tegen kanker. Ook via mijn werk ontvang ik donaties van over de hele wereld. Het is fijn dat ik op deze manier een steentje bij kan dragen. Het is een prachtige stimulans voor mij om het vol te houden."

Door de vele trainingsuren is het een bijzonder jaar voor Rudi Assink. ,,Ik weet waar ik het voor doe en voel me bovendien beter dan ooit. Dit is het moment om zoiets te doen. Daar moet ik niet langer mee wachten."

Oncologie is één van de belangrijkste speerpunten van het Radboudumc. Samen werken wij aan een ideaalbeeld waarin kanker niet langer bestaat. Daar is veel onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. Het Radboud Oncologie Fonds wil meer mensen in Oost-Nederland betrekken in de strijd tegen kanker om zo meer geld in te zamelen dat direct naar onderzoek in het Radboudumc Centrum voor Oncologie gaat.
Het Radboudumc Centrum voor Oncologie is sinds jaar en dag een in kanker gespecialiseerd centrum van naam, waar het gaat om onderzoek, onderwijs en zorg. Het centrum voor oncologie heeft een ideaal, een visie.
Het Radboudumc Centrum voor Oncologie wil patiënten de beste zorg aanbieden, op maat, goed gecoördineerd en afgestemd met alle betrokken professionals.
Bron: www.radboudoncologiefonds.nl

Als soort van generale repetitie liep Assink onlangs de halve marathon van Amsterdam. ,,Dat ging perfect en ook een trainingsrit van 33 kilometer vanaf mijn werk in Elst naar huis was een goede test. Het is belangrijk om een goede discipline te hebben. Kilometers blijven maken is belangrijk, ook als het een keer slecht weer is."

Op zijn website www.runforrof.nl geeft Assink regelmatig tekst en uitleg over zijn 'missie'. Ook is daar te zien op welke stand de teller staat voor het goede doel. Aanmelden als sponsor is vanzelfsprekend ook mogelijk.

POSITIEVE EFFECTEN Bang om na het evenement in een zwart gat te vallen is hij niet. ,,Ik zal dan niet meer om de dag gaan sporten, maar toch zeker tweemaal per week. Dat kan hardlopen zijn, maar ook mountainbiken. Bovendien merk ik de positieve effecten. Niet dat ik overdreven zwaar was, maar ik wil nooit meer terug naar mijn oude gewicht. Ik voelde me niet oké en dat is nu wel het geval. Je maakt je hoofd leeg tijdens het sporten."

Assink is gisteren, donderdag 31 oktober, met zijn vriendin naar Amerika vertrokken. Zijn werkgever sponsort hem. ,,Ik probeer 6,20 minuten over een kilometer te doen en dat tempo kan ik lang volhouden. De energie spreiden is belangrijk, want anders kom ik onderweg de man met de hamer tegen. Mijn vriendin mag op twee verschillende posities langs de kant staan, zodat ik onderweg nog een knuffel kan halen. Na afloop is ze er ook snel bij."

Voordat de 50.000 deelnemers vertrekken, staan er tal van andere activiteiten op het programma. Zo is er een heuse opening met vuurwerk op 5th Avenue, kunnen deelnemers op zaterdag vijf kilometer 'inlopen' en is er die avond een zogenaamde pastaparty. ,,Het gaat een gigantische belevenis worden. Er staan miljoenen mensen langs de weg. Ze zien je naam, want dat staat op je borst, en beginnen die hard te roepen. Fantastisch."

WEERSOMSTANDIGHEDEN Het is nog afwachten onder welke weersomstandigheden de hardlopers 'aan de bak' mogen. ,,Hopelijk is het rond de vijftien graden. Ik ben gek op zon, maar niet tijdens het hardlopen."

Rudi Assink en zijn vriendin vliegen dinsdag terug naar huis. ,,We kunnen na de marathon nog mooi anderhalve dag nagenieten in New York. Ik verwacht niet al te veel spierpijn, want het herstel gaat meestal behoorlijk snel."

Tussen 1970 en 1975 vond de marathon in New York plaats in het Central Park. In 1976 werd het verlegd naar de vijf stadsdelen (boroughs) van New York, namelijk: Staten Island, Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhattan.
Het begint op Staten Island en gaat dan de eerste mijl omhoog over de nabijgelegen Verrazano-Narrows Bridge. Deze eerste brug heeft een spanwijdte van 3 km en 12 rijbanen, waarvan zes bovendeks en zes benedendeks. In totaal telt het parcours vijf bruggen.
Bron: Wikipedia

Door Barry Wensink