Het waren moeder Evelien en vader Wim die de eerste stap namen om iets aan hun gewicht te doen vijf jaar geleden. Evelien: ,,Onze jongste zoon is de enige die nooit overgewicht heeft gehad. Ik heb er altijd al last van gehad, behalve tijdens mijn zwangerschappen, toen viel ik alleen maar af.” Wim: ,,Ik was al sinds de militaire dienst te zwaar.” De twee leerden elkaar kennen bij de muziekvereniging. Evelien: ,,In het begin liepen we veel met de muziek over straat en als we dan ‘s avonds om 23.00 uur terugkwamen dan gingen we met onze vrienden vaak nog wat eten bij de shoarmatent of de snackbar.” Het hele weekend aten ze een vette hap, maar op een gegeven moment hadden ze er genoeg van.

STEUN Wim: ,,Ik wilde een goed voorbeeld geven aan onze kinderen om gezonder te gaan leven, dus we hebben de knop omgezet.” Op aanraden van hun nichtje en schoonzusje gingen ze het Cambridgedieet volgen. Evelien: ,,Ik vond het erg duur, maar de consulent woont bij ons in de straat, dus dat vond ik wel makkelijk voor de begeleiding.” Twee jaar later kwam Wesley op het idee om ook af te gaan vallen. Evelien: ,,Dit kwam op een erg ongelukkig moment: wij waren bijna 25 jaar getrouwd toen hij wilde beginnen. We zagen het niet zitten dat hij tijdens ons feest met zijn shake aan tafel zat terwijl de rest heerlijk zat te eten. Daarom is hij vlak erna echt gestart.” En met succes, want ook bij Wesley vlogen de kilo’s eraf. Wesley is nooit gepest met zijn overgewicht en kreeg tijdens deze afvalperiode veel steun van zijn vrienden. Wesley: ,,Elke zaterdag spraken de jongens bij iemand af voor we naar de kroeg gingen. Ik nam gewoon een bakje yoghurt met fruit mee, terwijl zij een biertje dronken. Als zij een shotje namen, gaven ze mij een shotje water.” Het lastige vond hij wel het sporten naast het diëten. ,,Ik kon in het begin geen hele wedstrijden spelen omdat ik weinig eten binnen kreeg en daardoor ook minder energie had. Daardoor moest ik echt rustig aan doen de eerste periode.”

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Dochter Melissa is in februari van dit jaar gestart. Melissa: ,,Bij dames gaat het afvallen minder snel omdat je maandelijks ook je hormonale momenten hebt. Ik moet nu nog zeven kilo afvallen en in deze laatste fase moet dat rustig afgebouwd worden.” Evelien: ,,Iedereen zou wel standaard wekelijks twee kilo willen afvallen. Bij mij was dat soms maar een ons per week. Toen Wesley een keer ziek was en geen zin had in eten, zei ik wel tegen hem dat hij zijn shakes moest nemen. Toen was hij in een week tijd vier kilo kwijt geraakt. Dat voelde voor mij heel dubbel, dat het bij hem zo snel ging.”

Met het avondeten houdt het gezin rekening met elkaar. Melissa: ,,Als ik een salade eet, eet de rest gewoon mee. Gelukkig zijn we allemaal gek op sla. Voor mij is de spinaziecupcake favoriet, en die eet ik dan op een verjaardag.” Met de feestdagen past het gezin het menu aan. Evelien: ,,We hebben echt porties afgewogen tot een samenstelling die we mochten hebben. Maar ook wij kunnen gewoon gourmetten.”

REACTIES Nu het gezin zoveel afgevallen is krijgen ze veel reacties van mensen uit hun omgeving. Evelien: ,,Ik was op een verjaardag en hoorde iemand aan iemand anders vragen: ‘is dat Evelien?' Ze herkenden me gewoon niet meer.” Wim: ,,Er kwam een keer iemand naar de zaak toe die mij moest hebben en die vroeg aan collega’s waar ik was. Die was gewoon langs me gelopen zonder me te herkennen.”

INSPIREREN Door hun verhaal te vertellen hoopt het gezin anderen ook te kunnen inspireren om af te gaan vallen, op wat voor manier dan ook. Wesley: ,,Een aantal mensen uit mijn omgeving is door mijn succesverhaal nu ook begonnen. Ik zou het leuk vinden als er meer jongeren de stap durfden te nemen. Op de finale-avond van het Cambridge Weight Plan waren alleen maar oudere mensen, terwijl het voor jonge mensen als ik prima te doen is, zeker als je de knop om durft te zetten en ervoor gaat.”

Door: Maranke Pater

Familie Bouwmeester
Foto: Familie Bouwmeester
Zoon Wesley.
Familie Bouwmeester
Foto: Familie Bouwmeester
Dochter Melissa.
Familie Bouwmeester
Foto: Familie Bouwmeester
Wim en Evelien.