In het eerste artikel dat EdeStad met Michiel maakte gaf hij aan dat hij zeer actief was met ‘vapen’, het roken van een elektrische sigaret. Daarnaast speelden sigaretten een rol en was hij al sinds zijn 17e verslaafd aan nicotine. ,,In oktober heb ik helemaal niks gerookt”, laat Michiel weten. De actie is dus geslaagd. ,,Ik ben erg blij dat het niet fout is gegaan. Ik ben eigenlijk trots op het feit dat ik iets níet gedaan heb. Als je daar over na gaat denken is dat best wel raar.”

FITTER Dat roken grote gevolgen heeft en dus daarmee het stoppen ook, blijkt wel uit de Stoptober-app die Ophoff gebruikte. ,,Ik zag dat ik vijf dagen van mijn leven terug krijg. Dit voelt toch wel goed als je kijkt naar al het moois om je heen, zoals familie, m’n vriendin en vrienden.” Daarnaast voelt hij zich ook fitter, vooral bij voetbal of zaalvoetbal. 

ECHT TAAI Ondanks het stoppen met roken merkt Ophoff nog steeds hoe lastig het is. ,,Roken is echt een taaie verslaving. Het is zo normaal in de samenleving en juist daarom echt lastig om het de rug toe te keren”, geeft hij aan. Sterker nog: ,,Als je een honderd procent slagingskans wil hebben moet je een kluizenaarsleven gaan leiden”, meent hij.

TIPS Toch heeft hij wel één belangrijke tip voor nieuwe stoppers: ,,Als je de slagingskans zo groot mogelijk wil maken moet je het zoveel mogelijk mensen vertellen. Daarnaast is een doel belangrijk: voor je kinderen, je man of vrouw, je fitheid of het geld. Als je het voor jezelf doet is het heel makkelijk je verstand te negeren en je gevoel te volgen. Doe het voor iets wat je echt dierbaar is”, geeft Michiel aan.  

TERUGVAL Vanuit zijn directe omgeving krijgt Michiel wel te horen dat de mensen om hem heen trots zijn. ,,Er worden geen sigaretjes meer in huis gerookt en bij mijn ouders ook niet meer”, legt hij uit. ,,Ik ben best wel bang voor een terugval, maar toch denk ik wel heel subtiel na over de stap om bij een biertje of op het terras weer een sigaretje te roken. Maar voor nu blijf ik gestopt”, besluit de Edenaar.