Het interview met de inwoner van Opheusden (,,een half uurtje rijden en dat is goed te doen") vindt plaats in dorpshuis Het Westhoffhuis in Lunteren waar verschillende organisaties en instanties, waaronder de politie, werkruimte hebben. ,,Ik wil ook graag in mijn werkgebied een wijkpost; minimaal eentje en het liefst drie." Een centraal punt in een dorp waar Boerendans, op afspraak, aanwezig is en burgers/instanties te woord staat; de nieuwe wijkagent ziet het helemaal zitten. Verder maakt hij veelvuldig gebruik van social media, waaronder Instagram, om contacten te onderhouden, want dat vindt hij belangrijk. Daarover later meer.

LIEFHEBBER Boerendans, liefhebber van zaalvoetbal, hardlopen en contacten onderhouden met vrienden, werd geboren in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en woonde vervolgens tot zijn 22e in Nunspeet. Als kind wilde hij al bij de politie, maar in eerste instantie probeerde hij de opleiding Commerciële Economie in Zwolle. ,,Na een jaar ben ik daarmee gestopt, want dat was niet mijn ding." De politieacademie in Apeldoorn daarentegen bleek een schot in de roos en vanaf 2011 ging gedurende drie jaar een wereld open voor Boerendans.

In eerste instantie werd drie maanden aandacht geschonken aan de theorie en aan het aspect geweldbeheersing. Vervolgens eenzelfde periode praktijk in Veenendaal en dat wisselde zich zo af. ,,Bij de praktijk moet je denken aan verkeerscontroles, baliegesprekken waaronder aangiften opnemen etc. Uiteindelijk was ik na 2,5 jaar al klaar met deze MBO-opleiding."

Het is vaak een strategisch spel om boeven te vangen

Andries Boerendans was ondertussen getrouwd en in Opheusden gaan wonen. ,,Ik had een baangarantie en vanuit het voormalige korps Utrecht werd ik na mijn opleiding in Houten geplaatst." Dit was de eerste 'klus'. Het werkgebied bestond uit Houten, Vianen en Nieuwegein. Na een half jaar kwam daar de meldkamer in Utrecht bij en zo had Boerendans twee functies van ieder 50%. ,,Vanuit de meldkamer stond ik burgers te woord die 112 belden én stuurde ik de politie op straat aan. Daar zaten ook nachtdiensten tussen. Heel leuk en dankbaar werk om te doen. Het is vaak een strategisch spel om boeven te vangen." 

Na verloop van tijd, het was inmiddels 2016, verliet Boerendans de omgeving Houten en kwam hij (weer) in Veenendaal terecht. ,,Dat was meer gericht op operationele aansturing zoals dat heet. Ik was onder andere chef van dienst voor een gebied met plaatsen als Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Achterberg, Maarsbergen en Wijk bij Duurstede."

De oud-Nunspeter stopte vorig jaar op de meldkamer en ging zich volledig richten op Veenendaal en omgeving waar hij onder andere leiding gaf bij grote incidenten. In de tussentijd was Boerendans ook begonnen aan de studie Bedrijfskunde, voordat hij de interne vacature wijkagent voor het buitengebied van Ede voorbij zag komen.

Een wijkagent(e) is een politie-ambtenaar die in een wijk of buurt nauwe contacten onderhoudt met bewoners en partners in de wijk. De wijkagent is de schakel tussen de wijk enerzijds en de politie anderzijds. De wijkagent houdt zich deels met algemeen politiewerk bezig, zoals surveilleren op straat en het oplossen van incidenten. Hij is het oog en het oor van de politieorganisatie en geeft informatie door aan de lokale politieteams. Belangrijk is daarom zich als vertrouwenspersoon en hulpverlener een positie in de wijk te verwerven. Zo nodig is hij daarnaast repressief bezig (bekeuren) of doet hij aan concrete preventie (waarschuwen, voorlichten, bewust maken). 
Bron: Wikipedia

,,Het is belangrijk dat het gebied bij je past en dat is hier zeker het geval. De dynamiek spreekt me aan. De stad Ede is dichtbij en tegelijkertijd heb je hier het landelijke met prachtige natuur. De eerste weken bevallen me heel goed en ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze."

Boerendans vindt het belangrijk om de verschillende partners in beeld te brengen en een goede band op te bouwen. ,,Denk daarbij aan maatschappelijke organisaties, ondernemingen, verenigingen en natuurlijk burgers. Ook de samenwerking met collega's is belangrijk. De kracht is dat je het met z'n allen doet. Ik kan het niet allemaal in m'n eentje."

Verlagen aantal verkeersslachtoffers is een speerpunt

Momenteel staat bij de politie het thema 'ondermijning' (vermenging boven- en onderwereld) hoog op het lijstje. ,,Voorbeelden zijn afgelegen schuren van boeren die het financieel wat moeilijker hebben en met drugs te maken krijgen, maar ook witwassen van geld met behulp van leegstaande winkels. Ook het verlagen van het aantal verkeersslachtoffers is een speerpunt."

De wijkagent, hij heeft onder andere een dienstpistool, wapenstok, handboeien en pepperspray bij zich, maakt duidelijk dat het lastige tijden zijn voor de politie. ,,Het is voor onze organisatie wat moeilijker wat betreft de bezetting. De vergrijzing neemt toe, wat resulteert in een relatief hoge uitstroom. De instroom met nieuwe collega's lijkt te laat op gang te zijn gekomen. Er zijn tekorten, maar uiteindelijk komt het goed."

Ook heeft de politie te maken met een veranderende samenleving waarin het respect lang niet altijd aanwezig is. Boerendans wil een aanspreekpunt voor de mensen zijn. ,,Zeg maar een schakel tussen burger en politie. Als er wat speelt, hoor ik het graag." Bang is hij tijdens zijn werk nooit. ,,Maar je moet wel goed oppassen en realiseren dat je er in bepaalde situaties alleen voorstaat."

Zoals gezegd neemt social media een steeds prominentere rol in qua communicatie. ,,Het is laagdrempelig om een bericht te sturen. We gaan er in mee en zijn via verschillende kanalen bereikbaar. Ik deel ook regelmatig op Instagram wat ik tijdens mijn werk doe. Verder worden 112 Whatsapp-groepen steeds belangrijker en daar wil ik ook tijd voor vrijmaken. Ik kan niet overal tegelijk zijn, dus het is goed dat dit soort initiatieven er zijn. Daar wil ik graag bij helpen."

In totaal telt het werkgebied van wijkagent Boerendans ongeveer 8.650 mensen. ,,Ik werk ook regelmatig in de avonden en 's nachts. Dat heeft vanzelfsprekend tot gevolg dat ik er niet alle dagen ben. Er zijn dan andere mogelijkheden en verder is er voor spoed natuurlijk altijd het noodnummer 112."

In Nederland is de wettelijke norm één wijkagent op 5.000 inwoners, verdeeld per regionale eenheid. Op 8 september 2014 was er sprake van 3444 wijkagenten. Het werk van een wijkagent staat omschreven in de Politiewet 2012. Wijkagenten hebben veelal de rang van brigadier. Ze hebben hetzij een gebiedsgebonden, hetzij een functionele taakstelling. Bij een functionele taakstelling moet worden gedacht aan een wijkagent jeugd of een wijkagent horeca.
Bron: Wikipedia

De inwoner van Opheusden hoopt op een mooie periode in Harskamp, Otterlo en Wekerom. ,,Ik vind het heel leuk om er voor de burgers in deze omgeving te zijn. Het is een mooie uitdaging en er is genoeg te doen."

Door Barry Wensink