Het begon allemaal toen Tomas in aanraking kwam met een begeleider omdat hij erg eenzaam was. ,,Ik had eigenlijk geen vrienden”, legt hij uit. Hoe hij precies bij Laten we Welzijn terechtkwam weet hij niet meer, maar dat het een belangrijke stap in zijn leven is geweest wordt al snel duidelijk. ,,Kijk dan. Nu zitten we hier een interview te houden,” vertelt hij, ,,En praat ik over mezelf. Dit had ik drie jaar geleden nooit gedaan.” 

HEEL SPANNEND Tomas vertelt rustig zijn verhaal maar vindt het lastig om te vertellen wat hem tijdens het mentortraject nou zo goed heeft geholpen: ,,Wel weet ik dat ik enorm uit mijn comfortzone getrokken werd. Je moet je voorstellen. Ik had geen sociale contacten, ik sprak bijna niemand. En toen, ineens, sprak ik elke week met iemand af. Dat is best pittig en vooral heel spannend geweest”, licht hij toe.

DOELEN Het begon met een koppelgesprek. ,,Toen werd al snel duidelijk dat we wel een klik hadden.” Tomas ging samen met zijn mentor doelen stellen. ,,Welke weet ik niet meer precies, maar het was allemaal samen te vatten met: ‘sociale contacten aangaan’.” Ondanks de goede klik was dit best lastig. ,,We gingen wekelijks dingen doen. Dat hielp wel. Gewoon doen, koffie drinken bijvoorbeeld. De deur uit gaan hielp al enorm”, legt Lap uit.

De vrijwilligersorganisatie Laten we Welzijn kwam in de afgelopen weken vaker aan het woord op EdeStad.nl. Eerst spraken we met de projectleider van het mentortraject en vorige week met iemand die mentor is geweest

Via Laten we Welzijn worden er drie evaluatiegesprekken gedurende het traject aangeboden. ,,Daar werd al snel duidelijk dat er groei bij me te zien was. Ik nam meer initiatief om zelf dingen te ondernemen ten opzichte van toen ik begon met het traject. Dat viel wel op, ja.”

POSITIEF EFFECT Nu gaat het dus beter met Tomas. ,,Tijdens mijn vrijwilligerswerk als IT’er heb ik veel sociaal contact en dit gaat goed. Ik voer eigenlijk uit wat ik tijdens het traject heb geleerd. Dat klinkt wel geforceerd, maar het gaat heel goed en natuurlijk. Het hebben van informeel contact heeft een positief effect op mijn leven.” 

WAARDEVOL Of Tomas nu zou zeggen dat hij veel sociaal contact heeft? ,,Wel veel meer in ieder geval. Ik heb nog steeds niet veel vrienden maar wel veel contact met familie en collega’s en dat gaat hartstikke goed. Ik heb veel geleerd”, legt hij uit. ,,Ik zou het iedereen aanraden die ook moeite heeft met contacten leggen of zich eenzaam voelt. Het is een enorm waardevolle periode voor mij geweest. Ik heb veel geleerd en daar ben ik dankbaar voor”, sluit hij af.