Mama Minke is afgestudeerd juriste en was ook een aantal jaren werkzaam in deze 'tak van sport'. ,,Net als een aantal collega's verloor ik op een gegeven moment mijn baan. Ik was zwanger van ons eerste kind en ander werk vinden valt dan niet mee." Daar kwam bij dat Minke last heeft van chronische vermoeidheid, waardoor 'de vorm van de dag' niet te voorspellen is. In overleg met haar man Mark, ze wonen sinds 2010 samen, is de beslissing genomen dat Minke thuis blijft. ,,Zeg maar thuisblijfmama."

INSPIRATIEBRON Ze wilde echter ook iets voor haarzelf hebben. ,,Niet alleen maar zorgen voor de kinderen, maar ook even Minke zijn. Thuis zijn is fijn, maar ik weet dat ik meer in mijn mars heb. Zo ontstond deze blog. De kinderen zijn daarvoor de grootste inspiratiebron. Eigenlijk zijn er best raakvlakken tussen een juriste en wat ik nu doe. In beide gevallen probeer je anderen te helpen. Nu dus door recensies te schrijven en tips te geven. Het is iedere keer weer een uitdaging om pareltjes te vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om kinderbijbels." 

Via Facebook komt Minke regelmatig in contact met bedrijven/fabrikanten die mensen zoeken die hun producten willen testen. ,,De vergoeding bestaat dan uit de producten die je test. Die mag je namelijk houden. We hebben nog een stapeltje boeken liggen en speelgoed van Hubelino om te testen." Ook wordt veelvuldig geschreven over producten die op eigen kosten worden aangeschaft. Overeenkomst is dat Mama Minke altijd een recensie maakt naar eer en geweten. ,,Ik wil eerlijk advies geven, hoewel de afzender daar niet altijd blij mee is. Zo hebben we een tijdje geleden kindershirts getest. Na een keer wassen liet de naad al los. Dat lijkt me niet de bedoeling en dat heb ik ook geschreven. Ik neem aan dat het wel een behoorlijk aantal wasbeurten mee zou moeten kunnen. Soms wordt zo'n recensie niet geplaatst door de opdrachtgever."

Meestal verschijnt er driemaal per week een nieuwe bijdrage op de website www.mamaminke.nl ,,In principe op maandag, woensdag en vrijdag, maar als ik te moe ben dan komt het er niet van." 

Een van de laatst geplaatste blogs gaat over afvallen en daarin wordt onder andere het boek 'Gezond op gewicht met lekker eten' besproken. Ruim een jaar is Mama Minke bezig in een poging gewicht kwijt te raken. Inmiddels staat de teller op zestien kilo. ,,Afvallen is fijn, maar eigenlijk moet je eerst aan je zelfbeeld werken", zegt ze daar zelf over. ,,Ik schrijf erover voor mezelf, maar zeker ook voor anderen."

TROUWEN Later dit jaar (,,we houden nog even geheim wanneer") gaat Minke trouwen met 'haar' Mark en richting de grote dag wordt hierover regelmatig een blog geschreven. ,,Ik schrijf bijvoorbeeld over trouwkaarten en over hoe we een fotograaf hebben gevonden. Ik geeft tips hoe je er een prachtig dag van kunt maken zonder dat je zeg maar 10.000 euro moet uitgeven." 

Vaak weet je niet welke stoffen in bepaalde producten zitten

Mama Minke vindt het belangrijk om te weten welke producten in huis gebruikt worden. ,,Vaak weet je helemaal niet welke stoffen in producten zitten. Waarom zou je je gezin blootstellen aan bepaalde chemische stoffen als dat niet nodig is?" Zo maakt Minke zelf een crème die gebruikt wordt voor de droge huid. Ook is ze positief over een bepaald soort olie. ,,Sinds we dat gebruiken slapen we allemaal veel beter." Vanzelfsprekend komt dit in haar blogs allemaal aan de orde. ,,Daar wil ik in de toekomst nog meer over gaan schrijven, want je raakt er niet op uitgekeken."  

Op donderdag 27 augustus, tijdens de Heideweek, vindt een nieuwe editie plaats van 'Op een paarse wolk markt'. Mama Minke is nauw bij de organisatie betrokken. ,,Het is een soort van negen maanden beurs en er zijn diverse Edese ondernemers bij betrokken. Vorig jaar vond het plaats bij kinderboerderij Proosdij en we zijn nog in overleg of dat dit jaar opnieuw kan. We hebben tal van leuke kraampjes, activiteiten en producten voor jonge ouders en hun kinderen. Zo zijn er geboortekaartjes en volop speelgoed. Er is een fotograaf en dat geldt ook voor de speelotheek en de zwemschool. We zijn druk bezig om de editie 2020 op poten te zetten." 

Info: www.mamaminke.nl

Door Barry Wensink