Van den Brink en zijn echtgenote komen oorspronkelijk uit de gemeente Ede. Het briljanten echtpaar heeft drie zonen en twee dochters: Henny, Willy, Jaap, Gerard en Harry. ,,Mijn vader is geboren op de Ginkelse Hei, waar nu het dierenasiel is gevestigd", vertelt Willy Helms-van den Brink. De Lunterse dochter is nu mantelzorger van haar ouders. ,,Daar stonden vroeger een paar huizen. Mijn opa Hendrik van den Brink was bosarbeider en mijn vader hielp als kind natuurlijk gewoon mee. Hij heeft sowieso in zijn leven altijd hard gewerkt."

Jacob liep als kind elke dag over de Ginkelse Hei naar de lagere school in Ede, een flinke wandeling. Hij had zeven broers, maar geen zuster. Van den Brink ging eerst werken bij de firma Karssen in Ede, waar tassen werden gemaakt. Later werd dit een sportwinkel. Vervolgens ging hij werken bij de befaamde Enka-fabriek, maar hier bleef hij niet lang. Verreweg de meeste jaren werkte Van den Brink bij de spoorwegen, tot aan zijn pensioen.De treinen botsten nog net niet op elkaar

SEINHUISJES ,,Hij is seinhuiswachter in Ede geweest en een medewerker die verantwoordelijk was voor het rangeren van de treinen in Amersfoort. De seinhuisjes verdwenen op een gegeven moment, want dat werd allemaal automatisch. Nooit hoorde ik hem klagen of zeggen dat hij met tegenzin naar zijn werk ging", legt Willy uit. Ze herinnert zich wel een spannende anekdote die haar vader vertelde bij zijn afscheid. ,,Als seinhuiswachter maakte hij in Ede een keer een foutje, waarna het op het nippertje goed is gegaan. De treinen botsten nog net niet op elkaar." Toch was zijn werkgever zeer content met hem als werknemer, want bij zijn afscheid ging Van den Brink in een versierde trein naar Amersfoort en er werd omgeroepen dat de familie in de trein zat. ,,Toen hebben we een groot feest gehad."

WINKELTJE De liefde van zijn leven vond Jacob toen hij Evertje Heiwegen zag tobben met een lekke band. ,,Toen heeft hij haar geholpen om die te plakken en zo is het ooit begonnen." Nadat het stel trouwde, trokken zij in bij de ouders van Evertje, woonachtig aan de Oranjestraat in Lunteren, waar ook het winkeltje was van Willy's grootouders. Daarna woonde het briljanten echtpaar nog in huizen aan de Hessenweg in Lunteren, in een flat aan de Proosdijerveldweg in Ede, aan de Vaarkamperengweg in Lunteren en tenslotte aan de Troestrastraat in dat zelfde dorp. Hier woont het echtpaar nu alweer 35 jaar. ,,Hier hebben ze het altijd naar hun zin gehad."

Volgens Willy waren haar ouders gek met elkaar, waardoor ze samen nu een 65-jarig jubileum vierden. ,,Mijn vader kon zijn liefde goed uiten. Dat merkte je omdat hij vaak een bloemetje voor mijn moeder meenam." Samen gingen ze hervormde kerk, terwijl het echtpaar tegenwoordig naar diensten luistert via de kerktelefoon.

Van den Brink tuinierde graag in zijn vrije tijd, zowel thuis als bij anderen. ,,Dat was hij van huisuit gewend, want opa had vroeger een hele grote tuin. Hij had ook een volkstuintje met groenten. Tuinieren was zijn lust en zijn leven." Evertje puzzelt graag.

Door Freek Wolff