Inge Melisse

Het is heerlijk weer als ik in Otterlo aankom. Rosalie woont daar samen met haar vader en zus Valerie komt regelmatig over uit Rotterdam.

Omdat we nog steeds in coronatijd zitten, besluiten we om buiten te blijven. De hond komt er gezellig bij liggen en ook even later scharrelt er nieuwsgierig een kip het terras op. De meiden hebben voor een allerhartelijkst ontvangst gezorgd en zetten een heerlijke carrotcake op tafel.

EIGEN DRAAI Als ik vraag wie deze taart gemaakt heeft, blijkt dat ze veel samen doen. Rosalie heeft voor de taart gezorgd en Valerie voor de topping. Ze zijn alle twee dol op bakken en koken, maar hebben wel hun eigen specialiteiten. Al van kleins af aan stonden ze naast hun moeder in de keuken en als het even kon mochten ze ook meehelpen met koken. In de zomervakanties gingen ze naar een tante die net onder Parijs woont om samen met haar in de keuken recepten uit te proberen.

Familie en vrienden zijn ook degenen die een grote inbreng hebben voor de recepten die op hun website staan. De topgerechten worden doorgestuurd naar Val & Rosa. Zij gaan dan het recept maken zoals ze het hebben gekregen. Vervolgens geven zij er hun eigen draai aan en proberen het gerecht nog een keer. Pas dan verschijnt het op hun culinaire site.

BIJBAAN Valerie (23) volgt de hbo-opleiding Ondernemerschap en Retail in Rotterdam. Voor deze studie is de culinaire website veelal de oplossing voor haar praktijkopdrachten. Zo ontstond bij haar het idee, maar zij zag wel in dat hier veel tijd in zou gaan zitten. Daarom vroeg ze haar jongere zus Rosalie (18) of zij het zag zitten om samen dit project op te pakken. Rosalie zei meteen ja, want hoewel zij nu nog de studie Dier en Gedrag volgt, wil ze volgend jaar, als ze met deze studie klaar is, toch de overstap maken naar Hotelmanagement. Ook door haar bijbaan bij Broodhuis Pien in Hoenderloo is haar liefde nog meer gegroeid voor bakken. In deze bakkerij annex lunchroom en ijssalon krijgt zij volop tips en gelegenheid om het vak nog meer onder de knie te krijgen.

INSTAGRAM Toen het plan voor de culinaire website eenmaal geboren was, zijn de meiden eerst veel recepten gaan verzamelen. Zij zagen ook wel in dat je eerst moet zorgen voor een goede behoorlijke basis. Het kwam niet alleen neer op het uitproberen van de recepten, want ze moesten ook worden uitgeschreven en gefotografeerd. Terwijl Valerie het brein is achter de site, is Rosalie degene die alles op de foto zet. Gebeurde dat eerst nog op het aanrecht, nu is er een speciale hoek voor ingericht. ,,Anders moesten we iedere keer alles verschuiven'', zegt Rosalie. ,,Nu heb ik een mooi plekje op de logeerkamer ingericht en kunnen we met verschillende soorten behang zorgen voor een rustige achtergrond.''

Valerie vult aan dat ze hiervoor ook speciaal allerlei soorten servies hebben ingekocht. Met resultaat, want de foto’s van de gerechten zijn echt heel mooi.

Het was vrijdag 27 maart de grote dag dat de website de lucht inging. Vanaf dat moment wordt er ook iedere dag wat gepost op hun Instagram @valenrosasrecepten, waar je via een link weer op hun website kunt komen. Dan zie je hoe mooi de studie van Valerie hierop aansluit.

Zo kwam ze ook tot het maken van een mini-veganreceptenboekje. Via een link kun je deze gratis downloaden. Een groot succes, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Er komt een tweede editie aan.

RECEPTEN VAN OMA Langzaamaan realiseer ik me dat, terwijl ik nog steeds droom van mijn eigen kookboek, ik misschien hopeloos achterloop op deze nieuwe jonge generatie. Maar wat blijkt? De grootste steun en toeverlaat van de twee zussen is hun oma. Naast dat zij regelmatig recepten aanlevert van lekkere dingetjes, is zij ook degene die alle teksten controleert op spelfouten. Ook de recepten worden grondig bestudeerd. Kloppen ze wel? Valerie vertelt lachend dat oma ’s avonds laat nog appte dat ze het belangrijkste ingrediënt van het recept was vergeten te vermelden.

Dat de zussen pas aan het begin staan van hun project is duidelijk, want ze zitten vol met plannen. Uiteindelijk willen ze gaan verdienen aan hun website. Vandaag verschijnt er een link op Instagram waardoor je het recept krijgt dat tot nu toe het meest bekeken is.

Vandaag, hoe kan het ook anders, twee eenvoudige en heerlijke recepten van Valerie en Rosalie.

Carrotcake
300 g winterpeen
4 eieren
200 gram lichtbruine basterdsuiker
zout
200 ml zonnebloemolie
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 theelepels kaneel
1/2 zakje bakpoeder
2 bananen
60 gram walnoten + extra voor versiering
30 gram roomboter op kamertemperatuur
200 gram poedersuiker
3 eetlepels Philadelphia roomkaas
handje kokosvlokken
(1 tube rode kleurstof Dr. Oetker)

Bereiden carrotcake:
Oven voorverwarmen op 170 graden. Wortels schoonmaken en raspen. In kom doen: eieren, suiker en mespuntje zout. Mixen tot luchtige crème. Al mixend voorzichtig zonnebloemolie toevoegen. Boven eimengsel zeven: zelfrijzend bakmeel, kaneel en bakpoeder. Voorzichtig door elkaar spatelen. Bananen fijnprakken. Walnoten grof hakken. Aan beslag toevoegen: bananen, geraspte wortel en walnoten. Goed door elkaar scheppen. Springvorm invetten en beslag overdoen in springvorm. In midden van de oven in ongeveer 50 min. gaar bakken. Cake is klaar als prikker schoon uit cake komt. Cake laten afkoelen. In kom boter luchtig kloppen. Suiker en roomkaas toevoegen. Mengen tot gladde topping. (Zoveel kleurstofdruppels toevoegen tot gewenste kleur). Topping over cake verdelen en glad strijken. In midden van cake kokosvlokken strooien. Overgebleven walnoten fijnhakken en over rand van cake strooien.

Banaan-mango smoothiebowl
1 banaan
150 gram bevroren mango
2 eetlepels kwark
100 ml amandelmelk

Bereiden smoothie:
Alle ingrediënten in blender mengen tot gladde dikke massa. Mengsel in kom doen en versieren met toppings naar keuze. Suggesties van Rosalie zijn: blauwe bessen, muesli, passievrucht en ook superfoods zoals chiazaad, lijnzaad en kokossnippers.

Meer informatie: www.valenrosa.com.