Via Google Meet spreken we Terry die al enige tijd in Engeland verblijft en daar vanwege de coronamaatregelen momenteel niet kan vertrekken. Ook zijn collega Killian is van de partij en hij zit in Portugal aandachtig mee te luisteren. Het bedrijf is in 2014 in de Verenigde Staten opgericht en de Edenaar is het team vorig jaar komen versterken. ,,Iedere maandag hebben we als collega's overleg via de pc. We hebben elkaar nog nooit live gezien." Het bedrijf heeft dan ook geen kantoren en doet alles online. ,,Dat is ideaal, want we hebben alleen een internetverbinding nodig en kunnen vervolgens overal werken." Er werken mensen voor Donorbox in onder meer Brazilië en India. ,,Sinds enige tijd werken we ook in Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het doel is om fysieke kantoren op te zetten in de Verenigde Staten, Brazilië, Nederland en Zuid-Afrika."

AFSLUITKOSTEN De non-profitorganisaties die zich aangesloten hebben bij het merk betalen geen afsluitkosten en ook geen contributie. ,,Dat is allemaal gratis. Van iedere gift die ze ontvangen gaat een klein percentage naar ons. Zo'n 96,3% gaat uiteindelijk naar het goede doel. Wij pakken 1,5% commissie en de betalingsverwerker, zoals Stripe, pakt 2,2%. Wij moeten het hebben van de volume", geeft Berends aan. ,,We zien bij veel organisaties nog alleen een simpele 'steun ons' webpagina met alleen een bankrekeningnummer of een kleine ideal donatie knop. Dit is alweer een verouderde methode en dankzij ons platform kan er nu beter, sneller en vooral meer opgehaald worden. Organisaties kunnen op onze website een profiel aanmaken. Ze kunnen het met hun logo opmaken en integreren in de eigen website. Het ziet er mooier uit en werkt beter." 

We vinden het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk doneren aan een goed doel

Concurrenten in dezelfde markt zijn onder andere Tikkie en Mollie. ,,Natuurlijk willen we geld verdienen, maar we vinden het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk doneren aan een goed doel. Is dat bijvoorbeeld een dierenorganisatie, dan moeten zoveel mogelijk dieren geholpen worden. Wij leveren de juiste tools om doneren mogelijk te maken. Ook is het mogelijk om telkens een tussenstand te zien wat betreft de donaties." 

Terry Berends woonde in Ede onder andere in Veldhuizen toen dat nog een nieuwbouwwijk was. ,,We woonden op de Nienhof, voordat we naar de Paasberg verhuisden.'' Via de toenmalige basisschool Prins Constantijn, Het Streek (locatie Bunschoterweg), het ROC A12 en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen volgde Berends een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen jaren woonde en reisde hij in verschillende landen in Europa, Afrika en Azië. Momenteel bivakkeert hij dus in Engeland. ,,Ideaal", noemt Berends het zelf. ,,Het is veertig minuten vliegen naar Nederland waar ik nog regelmatig ben. Mijn expertise is online marketing en ik vind het leuk om anderen te helpen. Daar put ik veel energie uit. Zeker in deze tijd van corona is dat nuttig, want ik zie veel commerciële vrienden om mij heen omvallen. Non-profit organisaties hebben juist nu behoefte aan goede mogelijkheden voor fondsenwerving, collectes, giften en online donaties om te overleven. Denk bijvoorbeeld aan kerken en voedselbanken."

TOOLS Donorbox heeft de afgelopen jaren stappen gemaakt en volgens Berends is het einde van de groei nog lang niet in zicht. ,,In Nederland zijn er nu ruim 400 gebruikers van Donorbox. Zij gebruiken onze tools. Daardoor ziet hun website er netjes uit en weten ze zeker dat betalingen goed verlopen. Dat willen we graag verder ontwikkelen. Dat is mooier dan alleen maar de verkoper uit te hangen. Bij ons geen stropdassen en geen kantoren. We doen alles online en nieuwe medewerkers moeten ook de normen en waarden hebben om anderen te willen helpen." 

Het systeem accepteert maandelijks terugkerende donaties, terugkerende abonnementen worden beheerd door de donateurs en er wordt een IDEAL-donatieknop aangeboden voor op de website. Ook is er acceptatie van via IDEAL, Maestro, goedkope creditcard en SEPA bankoverschrijvingen, Google Pay en PayPall. Voor de kenners: het is naadloos te integreren in een (wordpress, Wix etc.) website of anders kan de popup-widget gebruikt worden.

We gaan ons ook meer richten op individuen

Waar Donorbox tot dusver veelal gericht is op het helpen van non-profit organisaties, wil het bedrijf zich ook (meer) gaan richten op individuen. ,,Denk bijvoorbeeld aan iemand die een hond heeft die een operatie moet ondergaan. Middels crowdfunding en fundraising zijn er mogelijkheden om geld in te zamelen. Daar kunnen wij wat in betekenen en dat willen we uitbreiden. Op korte termijn gaan we voor productontwikkeling en op de langere termijn willen we onze tools uitrollen in meerdere landen. Sinds 2014 hebben we geholpen miljoenen donoren in contact te brengen met non-profitorganisaties in meer dan 25 landen."

De Edenaar geeft aan dat hij graag ziet dat Donorbox een bekende naam gaat worden in Nederland. ,,Iedereen die een organisatie heeft, moet ons eigenlijk kennen. Ze moeten ons zien als goede gasten die helpen met de juiste ondersteuning." Organisaties en individuen die mogelijk gebruik willen maken van Donorbox kunnen gratis een online tour aanvragen via terry@donorboxm.org. ,,We laten graag zien hoe we kunnen helpen", besluit Terry Berends. Zie voor meer informatie ook de website www.donorbox.org

Door Barry Wensink