Begin jaren zeventig klopte Hazeleger aan bij het voormalig Streekziekenhuis in Bennekom. Ze woonde in die tijd in Lunteren en bleef daar tot eind jaren negentig. ,,Ik wilde de A-opleiding gaan doen voor algemeen verpleegkundige. De toenmalige directrice gaf aan dat ik daarvoor met mijn zeventien jaar te jong was. Het was wel mogelijk om de B-opleiding te volgen en dat was in de psychiatrie." 

ACTIEF Dat moment was van grote invloed op het verdere verloop van haar leven, want Paula Hazeleger is anno 2020 nog steeds actief in dit vakgebied. Studeren ging overigens nog niet zonder slag of stoot. ,,Ik deed dat samen met een vriendin en na een paar jaar zijn we daar gestopt. Wij als wijsneuzen vonden het te algemeen en zijn verder gegaan in Beilen." Dat werd een succes. Vervolgens kwam ze als gediplomeerd verpleegkundige te werken in Veldwijk in Ermelo. In 1980 solliciteerde ze met succes bij Pro Persona in Wolfheze waar ze nog steeds werkt. ,,Het was best een drukke tijd", zegt ze zelf over de tientallen jaren die achter haar liggen. 

Mannen krijgen nooit de vraag hoe ze werk combineren met het gezin

,,Ik heb een goede man en we doen altijd alles samen. Soms kreeg ik de vraag hoe ik het werk combineerde met mijn gezin. Het rare is dat mannen nooit zo'n vraag krijgen en daar kan ik soms een beetje boos over worden. Onze kinderen vroegen iedere avond wie er de volgende dag thuis was en wie er werkte. Dat was bij ons heel gewoon."

De Edese werkt, zeker in het verleden, met patiënten die een klassiek ziektebeeld laten zien. Denk hierbij aan depressies, schizofrenie en alcohol- en gokverslavingen. ,,Daar ligt eigenlijk ook mijn hart. Tegenwoordig is drugsverslaving een groot probleem. Veel meer dan tientallen jaren geleden. Het gaat dan vaak om jongeren onder de dertig jaar die al een flinke rugzak hebben. Ze zijn opgenomen met hun verslavingsproblematiek." 

AANRAKING Aan wie het maar horen wil, geeft Paula Hazeleger aan om niet met drugs in aanraking te komen. ,,We kunnen onze patiënten niet beter maken, maar wel laten omgaan met hun ziekte. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met bijvoorbeeld een hartafwijking. Je geeft patiënten de juiste medicijnen en ze kunnen praten met bijvoorbeeld een psycholoog."

Op haar werk in Wolfheze zijn vier vleugels met ieder acht cliënten die daar een bepaalde periode verblijven. ,,Er is een gemeenschappelijke ruimte, maar als ze zich terug willen trekken op hun eigen kamer is dat ook mogelijk. De behandelsetting vindt bij ons plaats en daarna stromen de meeste patiënten door naar een beschermde woonvorm. Soms keren ze naar hun eigen huis terug."

Paula Hazeleger werkte gedurende een groot aantal jaren vier dagen per week en tegenwoordig is dat drie dagen. Haar werktijden variëren en liggen ergens tussen 07.00 en 23.00 uur. Een groot verschil met vroeger is dat alles tegenwoordig digitaal moet worden vastgelegd, waaronder behandelplannen. 

Het bezoek is tijdelijk stopgezet en dat leverde spanningen op

,,Het vastleggen op de pc via bepaalde protocollen kost best veel tijd en mag soms wel wat minder. Gelukkig red ik mij er prima mee, maar ik ben liever in contact met patiënten." De afgelopen maanden waren, met dank aan de coronacrisis, niet de eenvoudigste. ,,Het bezoek is tijdelijk stopgezet en dat leverde natuurlijk spanningen op." 

De verpleegkundige uit Ede ziet met lede ogen aan dat het steeds lastiger wordt om mensen te motiveren om in de zorg te gaan werken. Dat steekt haar. ,,Ik hoop dat veel jongeren enthousiast raken voor dit werk. Ik moet er niet aan denken dat het tekort aan personeel ten koste gaat van de cliënten. Het is geweldig om in de gezondheidszorg te werken. Verdiep je er eens in zou ik willen zeggen."

Door Barry Wensink

Al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. In 1907 nam de 'Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen, Idioten en Zenuwlijders' het initiatief hiertoe. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke historie van het terrein en de mensen die er werkten of behandeld werden, is er het Historisch Museum Wolfheze. Het is op afspraak te bezoeken en er draait onder andere de film 'De drie zusters'. Het gaat over de geschiedenis van de psychiatrie en in de film is onder andere Paula Hazeleger te bewonderen.