De drempel verlagen en af van het stoffige imago. Van Loenen maakt duidelijk waarom hij ervoor heeft gekozen om zo te werk te gaan. ,,Als organisatie zijn we niet gebonden aan een kerk. We luisteren naar de levensvragen van mensen en zijn ondersteunend. Het is niet zo dat we een geestelijke boodschap opleggen." Bij het Centrum voor levensvragen zien ze dat mensen niet snel contact zoeken. Vandaar de actie om dan zelf maar op pad te gaan. Het idee komt bij het Leger des Heils vandaan, waar Van Loenen overigens ook actief is bij de maatschappelijke opvang. Met hun project 'Geloven in de buurt' wordt met de zogenaamde 'soepfiets' door wijken getrokken. ,,Het Leger des Heils richt zich op minder bedeelden en de Rijdende Koffietafel is er voor iedereen."

Mijn hele leven vraag ik me al af waar we vandaan komen

Van Loenen was in het verleden een aantal jaren actief als meubelmaker. Omdat hij meer met mensen wilde werken, schoolde hij zich om in de theologie. Momenteel volgt Van Loenen een masteropleiding in de religiewetenschap aan de Radboud universiteit en is hij bezig met zijn scriptie over priester en tevens schrijver Henri Nouwen. ,,Mijn hele leven vraag ik me al af waar we vandaan komen en waar gaan we heen. Ik wil graag anderen helpen die ook vragen op dit gebied hebben", aldus Van Loenen, die pastor bij de Baptistengemeente in Apeldoorn op zijn cv heeft staan. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geestelijk verzorger Paul van Loenen en zijn Rijdende Koffietafel. (eigen foto)

Zijn werk 'in het hout' kwam prima van pas toen hij besloot een oude bakfiets om te bouwen tot koffietafel. De onderkant liet hij door een fietsenmaker doen en met de bovenkant van de fiets ging hij zelf aan de slag. De Edenaar monteerde een uitklapbare tafel met daaronder een kist met ruimte voor een thermoskan met koffie en een doos koekjes. ,,Leuk om te doen, want ik ben veel bezig met mijn hoofd. Het is dan als afwisseling leuk om met je handen te werken. Het was overigens wel even puzzelen, want het moest maatwerk worden. Ik dacht eerst dat de fiets te zwaar was, maar dat valt mee. Toch zou een trapversnelling fijn zijn, maar dat kost 1.500 euro heb ik me laten vertellen. Wellicht valt dat nog een keer ergens te regelen." Ook zoekt Van Loenen lampjes om het allemaal wat meer sfeer te geven. Het heeft hem er niet van weerhouden om alvast op pad te gaan.

MUZIEK Op weg naar het marktplein zorgt Van Loenen voor passende muziek. ,,Dat heb ik expres hard staan en dat trekt de aandacht. De eerste paar weken waren er mensen die dachten dat het om een doodskist ging." Het bleek de koffietafel te zijn en de Edenaar kan er wel om lachen. ,,Er wordt nu al aan de fiets getrokken. Diverse organisaties zien mogelijkheden. Zo vroegen ze van het project Stoel Vrij of ze een stapeltje folders mochten neerleggen. Ede viert Kerst stelt een muzikale Top-5 samen en zij wisten me ook al te vinden. Zo kunnen er leuke verbindingen ontstaan."

(Tekst gaat verder onder de foto)


Edenaar Paul van Loenen. (eigen foto)

Wekelijks tonen enkele tientallen mensen belangstelling door zich bij de koffietafel te melden. ,,Ik ben er wel achter dat het uitmaakt waar ik precies sta. Als dat tussen het winkelend publiek is, trek je toch andere mensen aan dan in een hoek te staan waar mensen bij elkaar zijn die het wat moeilijker hebben. Ik denk dat ik de positie op het plein maar ga afwisselen. Tot dusverre zie ik iedere keer weer nieuwe gezichten." 

Ik luister graag naar de verhalen van mensen

Het 'innemen van de positie' vindt plaats op maandagmiddag, nadat de markt is afgelopen. Daarvoor heeft hij toestemming gekregen van de marktmeester. ,,Vanzelfsprekend houden we de coronaregels in acht en houdt iedereen anderhalve meter afstand." Nu de horeca (nog) gesloten is, is alleen de koffie al goud waard. Toch hoeven mensen niets te betalen. ,,Iedereen mag langskomen, of je nu christen, moslim of wat dan ook bent. Ik luister graag naar de verhalen van mensen."

PLANNEN Het was de bedoeling om de Rijdende Koffietafel sowieso in te zetten tot het einde van het jaar, maar de plannen gaan al verder. Er komt dan ook een vervolg in 2021. ,,Eigenlijk zoek ik in het centrum van Ede nog een binnenplek waar ik de fiets kan stallen. Het staat nu in mijn achtertuin waar ik het iedere keer moet afdekken met een zeil."

Info: 06-58885781 en www.levensvragenindevallei.nl

Door Barry Wensink

Centrum voor levensvragen in de Vallei is een professioneel samenwerkingsverband van geestelijk verzorgers. Zij bieden begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensvragen. Iedere geestelijk verzorger heeft zijn eigen specialisatie en achtergrond. Zo willen ze ondersteuning bieden die zo goed mogelijk bij ieders wensen en behoeftes aansluit. De organisatie heeft zestien medewerkers en ontvangt subsidie van de overheid.

Bron video: Centrum voor levensvragen in de Valleiregio

eigen foto
Foto: eigen foto