Hazeleger werd in 1961 geboren en doorliep scholen in de Vogelwijk en de Mavo aan de Beukenlaan. Tijd daarna voor één van de vele baantjes en bezigheden die zouden volgen. ,,Een krantenwijk was de eerste, geloof ik. NRC, nou niet echt een dagblad dat in iedere bus viel", herinnert hij zich nog. ,,Het depot was aan de Papekoplaan. Erg veel kranten waren het dus niet, maar de wijk was wel zeer uitgebreid. Ik begon in de Klaas Katerlaan en eindigde bovenaan de Van Heutszlaan. Hoe dan ook, ik heb er mijn eerste versterkertje aan overgehouden."

Wanneer muziek voor de uitgesproken liefhebber verboden zou worden, verveelt hij zich nog niet. De meest uiteenlopende hobby's zijn aan Hazeleger besteed. Gymnastiek bijvoorbeeld. ,,Ja, ik heb een opleiding als turntrainer gevolgd en me in gezet voor de vereniging DOK. Ik heb zoveel dingen gedaan. Vaak pro Deo. Ik heb zoiets van, als ik het niet leuk meer vind, stop ik ermee. Dat geldt overigens niet voor de tussenschoolse opvang bij de Koning David School, waarbij ik al een jaar of 35 betrokken ben. Daar krijg ik gewoon een vergoeding voor, hoor."

[HEIDEPOP] Rond 1996 raakte Maurits Hazeleger betrokken bij Heidepop. Een regionale wedstrijd voor talentvolle bands. ,,Dat was wel heel leuk om te doen. Het was een beetje een familieproject. Ik ben nog steeds trots dat drie finalisten ooit doorstroomden naar de 'Grote Prijs van Nederland'.  Een één van de winnende bands stond tijdens de Heideweek op het Museumplein in het voorprogramma van Herman Brood. We werkten destijds veel samen met de Lokale Omroep. Alles van Heidepop werd uitgezonden."

Toontje Lager? Ik was erbij, samen met zes andere bezoekers

,,Ook een prachtige tijd natuurlijk, de Parkweg", gaat Hazeleger verder. ,,De band Toontje Lager uit Wageningen bijvoorbeeld. De Nederlandstalige pop was in opkomst. Ik hoor de zanger op het podium nog zeggen: 'Ons eerste optreden was ook in Ede, in de Open Deur aan de Schaapsweg'. Ik was erbij, samen met zes andere bezoekers. Ze hebben later met zanger Erik Mesie trouwens wel een paar leuke hitjes gescoord met 'Stiekem Gedanst' en 'Net Als In De Film'."

Toen zat bier nog gewoon in een glas

The Cure, U2, The Jam, Focus, Ekseption, Emmerson Lake and Palmer waren en zijn nog steeds de favoriete bands van de 58-jarige Edenaar. ,,Ja, ook veel punk en new wave. En niet te vergeten Rammstein. Goede herinneringen bewaar ik ook als bezoeker aan mijn eerste concert, The Runaways in de Arnhemse Stokvishal. Samen met mijn twee broers. Toen zat het bier nog gewoon in glas. Met mijn vrouw Petra was ik in 2019 op onze trouwdag bij het Rock Werchter Festival. Ik wilde tóch The Cure nog eens zien. Verder staat bij ons vaak Radio 2 aan. We luisteren veel naar radio."

Zelf maakt Hazeleger sinds 1997 deel uit van The Cloak. ,,Symfonische rock? Ja, zo mag de muziekstijl van The Cloak wel omschrijven", stemt bassist Maurits Hazeleger in. ,,En we bestaan nog steeds. Natuurlijk maak je personele veranderingen door, maar ik geloof dat we sinds 1997 nog steeds een band zijn."

[BEIAARDIER]  ,,De optredens staan momenteel op een lager pitje, maar we mogen best trots zijn op ons verleden. Een optreden in de Melkweg in Amsterdam bijvoorbeeld en de openingsact van de Heideweek. Die speciale gebeurtenissen staan ons bij. Daarbij hoort ook het zeker het bijzondere optreden op het kerkplein ooit. Tijdens een koopavond werden we met het carillon van de Oude Kerk begeleid door beiaardier Henry Groen. Heel bijzonder was dat."

Tegenwoordig houdt Maurits Hazeleger zich ook veel bezig met een andere hobby, een LGB (Lehmann Gross Bahn) model treinbaan. Modeltrienen in de schaal 1:22.5.

Even later viel ik om

Een andere liefhebberij, klassieke auto's als Trabant en een VW bus, heeft hij noodgedwongen aan de kant gezet. ,,Ik was als figurant aanwezig bij opnamen van Flikken Maastricht, toen ik even later omviel. Een hersenbloeding. Mijn vrouw wilde tijdens vakanties niet meer in de bus rijden. We hebben toen een mini-camper aangeschaft. Dat gaat ook prima. De drie kinderen zijn inmiddels ruim volwassen, dus wij hebben hier ruimte genoeg aan. We zijn er al mee naar de Noordkaap geweest."

Door Henny Jansen

Bob Segers
Foto: Bob Segers
The Cloak
Foto: The Cloak
The Cloak
Foto: The Cloak
The Cloak
Foto: The Cloak
The Cloak
Foto: The Cloak
The Cloak
Foto: The Cloak
Biografie The Cloak: 2000
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
2015: Met The Cloak naar de Melkweg in Amsterdam
Archief BDU Media
Foto: Archief BDU Media
2010: Lokale Omroep Ede
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
Met de mini-camper naar de Noordkaap
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
Naar aanleiding van het Cloak-album The White Lady; 't Witte Wief, de bas beschilderd door Tiny van Geitenbeek
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
De huiskamer van Maurits Hazeleger
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
'Mijn geliefde Harz querbahn, maar dan op ware grootte'
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
28 juni 1991, een Trabant als getuige van het huwelijk met Petra
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger
Collectie Maurits Hazeleger
Foto: Collectie Maurits Hazeleger