Beiden zijn van 1987 en 33 jaar oud. ,,We kennen elkaar van het Marnix College. Samen in de klas en dezelfde interesses", legt Stephan Beumer uit. ,,We trokken altijd samen op en hebben op muzikaal gebied ook raakvlakken. Destijds bijvoorbeeld Greenday en Blink 182. Maar mijn interesse ligt inmiddels een stukje breder. Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van Robbie Williams. En Johnny Cash. Vorig hadden we in Astrant aan het Kuiperplein een Johnny Cash Tribute Band. Stijf uitverkocht. Er is veel interessante muziek, of het nu country, pop, raggae of soul genoemd wordt."

Behoefte aan live muziek is er al lang in Ede. In de jaren zestig, een muzikale revolutie, traden Edese bandjes geregeld op in de muziektent op de oude markt. Een prima oefenruimte voor de bands en een aangenaam verpozen voor de ongeduldig opgroeiende jeugd. Bandjes met namen als Crazy Cats, Black Counts en Beatniks vulden het podium. Met vele muzikanten uit de omgeving van de Klinkenberg, toen de Artillerielaan, Infanterielaan. Eigenlijk de échte Indische buurt van Ede. Slijter en kastelein Frans van der Horst haalde later nationale grootheden als Golden Earring, Cuby & The Blizzards, Rob Hoeke Rhythm & Blues Group en Focus naar de markthal.

Jongerencentrum Oktopus verzorgde op de vier betrokken locaties ook geregeld live muziek. Liefhebbers wurmden zich ooit door het ingeslagen bovenlicht van een achterdeur van een fabriekspand. Group 1850, ook wel de Nederlandse Pink Floyd genoemd, met de in 2015 overleden Peter Sjardin op pauken, trad op tijdens een besloten feestje van het Marnix College. En aan de Parkweg was het op zondagmiddag vaak gezellig in Tapperie The Jug. Vooral op de bovenverdieping annex kleedruimte. Met een beetje geluk betraden bands als Muskee Gang binnen twee uur na de afgesproken tijd het podium, maar dan was het ook meteen genieten geblazen.

KRAAKPAND ,,In 2008 kwamen er ideeën voor een Edes poppodium. We hielden de eerste feestjes in het gekraakte gebouw De Brug aan de Veenderweg, een voormalige school", vertelt Stephan Beumer. 

Vooruitstrevend dus en misschien af en toe op het randje

,,Sinds 2012 hebben we Astrant vanaf de grond opgebouwd", vult Xander van Soelen aan. Astrant staat onder meer voor brutaal, onbeschaamd? ,,Ja, dat klopt. Dat was een beetje de insteek. We wilden een nieuw soort jongerensociëteit, met alternatieve ideeën. Zo zijn we bijvoorbeeld op straat gaan schilderen. Vooruitstrevend dus en misschien af en toe op het randje. Daar moest Ede nog wel een beetje aan wennen. Dankzij veel politieke steun kwam het centrum er in 2017 definitief."

Op een blinde gevel van een winkelpand naast de Hema in Ede was in de jaren zestig van de vorige eeuw met witte verf de slogan 'Waarom gebeurt er hier niets?' gekalkt. Voor Van Soelen en Beumer interessant genoeg om eens uit te zoeken hoe het met de plaatselijk poppodia in Ede gesteld was destijds. Wat is er vroeger gebeurd?

,,We kregen van Ede Stad in 2018 wat ruimte om een oproepje te doen. Ons doel was een fotoboek samen te stellen over deze cultuur door de jaren heen. We wisten natuurlijk van Tizoc als discotheek, jongerencentrum Oktopus en optredens tijdens de Heideweek", legt Van Soelen uit.

,,Maandenlang hebben we wekelijks in het gemeente-archief de dossiers van Edese fotografen op dit gebied doorgespit. Niemand had ooit de moeite genomen dit te digitaliseren. We kwamen zoveel tegen, ook negatieven. En ook van lokale bands en experimentele muziek. Van indobandjes uit de jaren zestig tot disco en punk. Een heel breed scala kwam voorbij." 

Ons doel is een boekwerk met zo'n vierhonderd pagina's

,,Het heeft zo'n elfduizend foto's opgeleverd, waarvan we maar zo'n tien procent gebruiken. Ons doel is een boekwerk met zo'n vierhonderd pagina's samen te stellen in een oplage van vijftienhonderd exemplaren. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt."

Beumer en Van Soelen hopen het boek aan het begin van het nieuwe culturele seizoen in Astrant te presenteren. ,,Enkele aansprekende artiesten die in de jaren tachtig in Ede optraden, hebben al toegezegd dan op het podium te verschijnen", verklapt Xander van Soelen. 

Door Henny Jansen

Archief gemeente Ede
Foto: Archief gemeente Ede
Steun voor behoud van jongerencentrum Oktopus.
Henny Jansen/BDU
Foto: Henny Jansen/BDU
Het voormalige (kraak)pand van De Brug, eerder de Graaf Bentinckschool aan de Veenderweg/Ganzeweide
Henny Jansen/BDU
Foto: Henny Jansen/BDU
Freek Wolff/BDU
Foto: Freek Wolff/BDU
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant
Astrant grasduint in de archieven van de gemeente
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
Beumer (links) en Van Soelen: ,,Er is veel interessante muziek, of het nu country, pop, raggae of soul genoemd wordt."
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
,,Het heeft elfduizend foto's opgeleverd."
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant
Collectie Astrant
Foto: Collectie Astrant