De 36-jarige Elvis van Erd is grootgebracht met muziek. ,,Mijn Nederlandse moeder is een echte soulliefhebster. De roots van mijn vader, een rocker, liggen in Nieuw-Guinea. Ik denk niet dat mijn voornaam daar iets mee te maken heeft. Na drie dochters werd een zoon niet verwacht, is me verteld. Niet voorbereid dus, daardoor is het maar Elvis geworden.”

Tot 1962 maakte het westelijk deel van Nieuw-Guinea als Nederlands-Nieuw-Guinea deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en was het restant van de Nederlandse koloniën in die regio.

DUINBEEK ,,Zoals vele van hun landgenoten reisden mijn grootouders na de koloniale tijd met hun gezinnen naar Nederland. Ze kwamen in 1962 in Lunteren terecht”, vervolgt Elvis van Erd. ,,Mijn ouders verhuisden later naar de Duinbeek in Ede. Altijd was er muziek. Mijn vader was gitarist. Ik sloeg graag op potten en pannen. Normaal gesproken was ik drummer geworden, maar mijn ouders waren toch huiverig voor teveel kabaal in de buurt.”

Ik doe alles op gevoel,,Het is echter gitaar geworden en bas. Eigenlijk was ik toen ik een jaar zestien was altijd met de gitaar op mijn rug op pad. Vooral jamsessies vond ik erg leuk. Bijvoorbeeld in Café Ruitentroef bij Nino Hanssen. En met vakmuzikanten als Charly Angenois. En Louis den Hartogh. Daar leerde je van. Ik heb wel een tijdje les gehad van Benny Stevens, maar ik kan nog steeds geen noot lezen. Dat ligt niet aan Benny, hoor. Ik doe alles op gevoel. Bij Chillerz hebben we een keer een elfkoppige soulband neergezet. Geweldig.”

METSELAAR Raggae en soul zijn belangrijke invloeden voor de Edenaar, die sinds 2007 als zzp’er metselaar is. ,,En The Beatles. Vooral vocaal voor mij nog steeds de top. Trouwens, ook wel erg knap dat The Rolling Stones het zo lang volhouden. Echte freaks.”

,,Kwaliteit wint altijd. Ik heb twee dochters, één van dertien en Dolly, tien maanden oud. Tiener Lilo is honderd procent geïnteresseerd in oude muziek. Ze bespeelt geen instrument, maar heeft al wel gezegd mij op het podium te vragen als ze zestien wordt.”

Tien jaar woonde Elvis van Erd met zijn eerste vrouw in Krimpen aan den IJssel. ,,Lilo is mijn dochter uit het eerste huwelijk. Mijn huidige partner Dana is de moeder van Dolly. 

Muziek moet je delenJUKEBOX ,,Voor het slapen gaan maakte Lilo vroeger altijd een keuze uit drie slaapliedjes”, kijkt de glimlachende zanger/gitarist terug. ,,My Girl van The Temptations, Redemption Song van Bob Marley of Many Rivers To Cross van Jimmy Cliff. Ze kon er maar net bij, maar overdag hoorde je vaak het geklik van keuzetoetsen op onze Seabird jukebox. Prachtig toch. Muziek moet je delen. Beroep of geslacht, advocaat of stratenmaker. We houden er allemaal van.”

Iedere derde zondag van de maand is Elvis van Erd actief voor een jamsessie bij Café de Bospoort. ,,Soms staan er wel negen muzikanten op het podium, zoals Wilbert Freriks, al 25 jaar drummer van de Edese smartlappenband Ludduvudduh, die ook verdienstelijk zingt en mondharmonica speelt. Door de coronacrisis kon dat niet meer”, legt de zelfstandig ondernemer uit.

 GOED DOEL ,,Sinds kort doen we het iedere zondagmiddag een uurtje. Dan gaat ook de fooienpot rond voor een goed doel, dit keer het Leger des Heils. Een belangrijke instantie in een samenleving waar de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Triest dat er nog steeds mensen zijn zonder dak boven hun hoofd. Ik herinner me nog ene mevrouw Mien Brouwer, die in uniform ieder weekend alle cafés afliep om te collecteren.” 

Door Henny Jansen

Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Elvis van Erd verzorgt geregeld op zondag een jamsessie bij Café de Bospoort
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Wilbert Freriks, al 25 jaar drummer van Ludduvudduh, met mondharmonica