Een hapje eten, maar ook koken, leren, slapen, ontspannen, experimenteren, spelen en plukken. De Edenaren zijn negen jaar geleden al begonnen met hun plannen en in de tweede helft van dit jaar openen de deuren van het SmaakPark. Waar om verschillende redenen enkele potentiële locaties afvielen, kwam er uiteindelijk groen licht voor het kazerneterrein. ,,We hebben veelvuldig overleg met de gemeente en zij zien onze plannen ook zitten', geeft Weij aan. Hij en Petra Busser kennen elkaar al dertig jaar en hadden de plannen eigenlijk in 2016 al grotendeels klaar. ,,Wij zijn al jaren bezig met zaken als zelfvoorzienend en het milieu. Dus al veel eerder voordat het maatschappelijk een hype werd. Het is wat dat betreft wel leuk dat er nu meer medestanders zijn. Voor onze plannen moeten we een hele procedure doorlopen qua vergunningen etc en dat kost nu eenmaal veel tijd", aldus Busser.

VOEDSELSYSTEEM In het SmaakPark willen de initiatiefnemers de bezoekers laten zien hoe zij zelf eenvoudig kunnen helpen het voedselsysteem te veranderen. ,,Dat doen we aan de ene kant door het gebruik van lokale producten te stimuleren en aan de andere kant door mensen te leren dat zelf voedsel verbouwen en voedsel verwerken heel leuk en lekker is om te doen." Christian Weij geeft al een aantal jaren kookworkshops en cursussen en deed dat op telkens wisselende locaties. ,,Een paar jaar geleden hebben we onze huidige locatie alvast kunnen huren, zodat het niet meer nodig is om hiervoor het hele land door te reizen en allerlei spullen mee te nemen. De mensen komen zo naar ons toe." Dat geldt voor mensen met een eigen moestuin, maar ook voor bijvoorbeeld sterrenchefs. 

Het SmaakPark is ook af te huren voor allerlei soorten bijeenkomsten, waaronder congressen en feesten. Op de locatie bij de kazerne wordt gebruik gemaakt van de voormalige gymzaal en de kleedkamers.  Ook netwerkdagen, presentaties, bedrijfsfeesten, bruiloften, productpresentaties en lezingen; het is er allemaal mogelijk. ,,Begin februari nemen we het pand officieel over van de gemeente. Vanaf dat moment kunnen we het pand en de tuin verder inrichten", geeft Weij aan.

Ook met kleine stapjes kunnen mensen het verschil maken

Middels een crowdfundactie hoopt het tweetal 225.000 euro op te halen. ,,We hebben al 122 investeerders en 74% van het benodigde bedrag is al toegezegd.
We hebben daarvoor nog vijf weken te gaan, dus dat moet lukken." Petra Busser vult aan: ,,Het is een extra manier van financieren en we kunnen zo zien of onze ideeën aanslaan bij het publiek." Naast bedrijven, tonen ook particulieren interesse in de plannen. ,,Op het kazerneterrein wonen veel mensen die uit de randstad komen. Zij vinden het interessant om met duurzame en gezonde voeding bezig te zijn. Met de realisatie van het SmaakPark hopen wij de komende jaren te helpen de wereld een stukje duurzamer te maken. Ook met kleine stapjes kunnen mensen het verschil maken. Koop bijvoorbeeld vaker lokaal en laat eens een dagje vlees staan. Als we allemaal wat veranderen in onze eigen omgeving, is dat een grote stap voor de hele wereld."

Tekst gaat verder onder de foto.

Weij en Busser kopen de helft van de grond van de gemeente Ede en pachten de andere helft voor een periode van dertig jaar met een optie van nogmaals zo'n periode.  Het tweetal geeft aan dat er bewust geen hek om de tuin komt. ,,We willen onderdeel van de gemeenschap zijn en mensen inspireren om over voeding na te denken." Christian Weij en Petra Busser gaan zelf op het terrein kopen, zodat ze sowieso een oogje in het zeil kunnen houden. ,,Het terrein is voor iedereen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en ook mensen die hier alleen maar in de tuin willen zitten, zijn welkom."

Bezoekers in het park kunnen zien en proeven hoe alles groeit, bloeit of gemaakt wordt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld desembrood, scharrelgeiten, houtgerijpte zuurkool, bio bier, vegan hamburgers en ambachtelijke kazen. Daarbij zit de vergunning zo in elkaar, dat het tweetal in kan springen op een veranderende markt. ,,Stel dat we hier over een aantal jaren sprinkhanen willen kweken, dan is dat mogelijk", zegt Weij. De Edenaar geeft aan dat veel mensen niet in de gaten hebben dat ze veel meer afval produceren dan eigenlijk nodig is. ,,Van bijvoorbeeld de bladeren van een bloemkool maak ik een gefermenteerde zuurkool. Verder is van bijvoorbeeld de pompoenplant alles eetbaar. Houden we groenten over, dan maken we dat in. Het blijft jaren houdbaar en wordt op een
later moment gebruikt."

MINIMAAL In het SmaakPark werkt men zoveel mogelijk met de 80/20 regel. Zo worden minimaal 80% streekproducten gebruikt, moet 80% duurzaam zijn en komt 80% van de producten uit Nederland. ,,Als de hele wereld zo zou werken, zou er voedsel voldoende zijn voor iedereen."Voor het eetgedeelte komen acht verschillende keukens. Er wordt een masterclassachtige competitie gehouden waaraan iedereen mag deelnemen. Eind maart beslist een jury wie uiteindelijk in deze keukens komen te werken. In het kader van 'de jeugd heeft de toekomst' gaan Christian Weij en Petra Busser ook naar basisscholen om lessen over gezonde voeding te geven. ,,Het veranderen van de mindset is belangrijk. Als we dat de nieuwe generatie kunnen leren, weten zij straks niet meer anders.
Overigens willen we niet met een vingertje wijzen. Mensen moeten uiteindelijk zelf hun beslissingen nemen. Wij willen ze inspireren en aan het denken zetten."

Nadat vrijdag de handtekeningen worden gezet om het pand van de gemeente over te nemen, kan volgende maand met de verbouwing van het pand worden begonnen. ,,In september moet de foodhal de deuren openen en is een deel van de tuin klaar. Vervolgens worden gefaseerd de andere plannen concreet gemaakt. Binnen twee jaar moet alles draaien." Tenslotte geven de beide gesprekspartners aan dat iedereen welkom is om ideeën te droppen die te maken hebben met duurzame en gezonde voeding. ,,Gezamenlijk kijken we dan hoe we het eventueel vorm kunnen geven."

Kijk voor meer informatie op de website www.smaakpark.nl

Door Barry Wensink

Bron video: Marc Drissen design & business solutions / SmaakPark

Smaakpark
Foto: Smaakpark
Smaakpark
Foto: Smaakpark
Smaakpark
Foto: Smaakpark