Er staat een hek om de toren die in april van dit jaar werd opgeleverd. De officiële opening laat nog op zich wachten, zeker nu wandelaars van het Beek- en Bultpad het bouwwerk niet mogen beklimmen.

,,Er is een constructiefoutje gemaakt, waardoor de twee wanden voor de trappen onvoldoende stevigheid hebben. Dit is in de berekening verkeerd gegaan en nu bekijken we hoe we dit kunnen verstevigen en herstellen”, legt Van de Haar uit.

OP ROOD Na de realisatie merkten bestijgers van de toren dat deze bewoog, zodat een medewerker van de Omgevingsdienst de constructie moest controleren voordat hij echt in gebruik genomen kon worden. ,,Dat was voor ons een geruststellend gevoel. Maar toen bleek dus dat er teveel beweging in de toren zat. Dus zijn de berekeningscijfers in de computer opnieuw bekeken en toen bleek dat die op rood stonden. En als de omgevingsdienst zegt dat het niet veilig is, kun je geen risico nemen. Dus moet er iets gebeuren en gaan we de constructie herstellen. We zullen het staal dat op de fundering rust versterken, terwijl dit het beeld van de toren niet aan zal tasten.” Wanneer dit precies zal gebeuren weet de Wekerommer nog niet.

(De tekst gaat verder onder de foto)


(Foto: Gerwin van Luttikhuizen)

PERCOLAAT Intussen loopt er al lange tijd een juridische procedure die omwonenden aanspanden. Na een hoger beroep moet De Hoge Raad nu beslissen of de gemeente Ede de vergunning voor de toren terecht heeft afgegeven.

Een aantal omwonenden meent dat het bouwwerk invloed heeft op het regenwater dat door de oude belt met vuil richting grondwater sijpelt. Dit percolaat is vervuild en omwonenden beweren dat dit erger wordt door meer het gewicht en druk die veroorzaakt zou worden door de gebouwde toren.

KORT GEDING Volgens Van de Haar is de bouw van de toren met een verleende vergunning uitgevoerd. De fundering werd eind 2017 reeds gestort, maar deze moest vervolgens toch twee meter breder worden.

,,Daarom moest er een nieuwe vergunning komen. Omdat het een geringe verandering was, bepaalde de rechter bij een kort geding (door omwonenden aangekaart, red.) dat de bouw toch reeds plaats mocht vinden”, aldus Van de Haar.

Omwonenden hebben de hakken desondanks nog steeds flink in het zand staan. Guido Wiersma, beheerder van landgoed De Valouwe (wildbaan noord) dreigde reeds om een stokje te steken voor het klompenpad dat ook over zijn terrein heen loopt, wanneer de toren op de Belt blijft staan.

Door Freek Wolff

Gerwin van Luttikhuizen
Foto: Gerwin van Luttikhuizen