Drie overkoepelende organisaties vertegenwoordigen samen ongeveer dertig basisscholen in Ede. SKOVV, CNS en Proominent erkennen de problemen met het tekort aan leraren maar geven aan dat er op dit moment nog niet zoveel aan de hand is. ,,Bij SKOVV spreken we over een aankomend lerarentekort, omdat op dit moment alle vacatures bezet zijn. Er zullen wel problemen ontstaan in de vervangingspool”, legt Martin van Duin, stafmedewerker P&O uit. De vervangingspool wordt ingeschakeld op het moment dat een leerkracht ziek is. ,,Deze pool is bij ons voor ongeveer eenderde gevuld. Bij een griepgolf zullen er dus zeker problemen ontstaan.”

CNS ziet dit ook gebeuren. ,,We zijn op dit moment redelijk voorzien en klassen hoeven niet thuis te zitten. Maar als er zo’n griepgolf komt dan moeten we ons wel zorgen gaan maken”, legt Matthijs Jacobsen, medewerker P&O, uit. Bij Proominent is er ook geen actueel tekort, wel is zichtbaar dat de vervangingspool snel leegloopt. 

Wat dit voor de kinderen betekent? De drie koepels geven aan dat er tot dusver dit schooljaar nauwelijks tot geen lesuitval heeft plaatsgevonden, ,,maar de kans dat dit gaat gebeuren wanneer er veel ziekte is, is zéér groot”, stelt Van Duin. Bij CNS proberen ze dit te voorkomen door te focussen op zij-instromers. ,,Het aanbod van bevoegde leerkrachten krimpt, maar er zijn wel veel zij-instromers vanuit gerelateerde beroepsgroepen die lesbevoegdheid kunnen krijgen. Op speciale dagen zorgen we dat ze voor de klas kunnen staan en krijgen ze de mooie kanten van het beroep te zien”, aldus Jacobsen. 

Voor een vervolgend artikel op EdeStad.nl zijn we op zoek naar pabo-studenten en/of docenten. Graag gaan we in gesprek over de opleiding en het werkveld. Heb je interesse? Mail dan naar j.oldegbers@bdu.nl of stuur ons een bericht via sociale media. 

[IMAGO] Volgens Jacobsen zou een grote reden van de kleine aanwas van nieuwe leerkrachten kunnen zijn dat het beroep veel imagoschade heeft opgelopen. ,,In de media komt het beroep als docent zeer negatief in het nieuws en dat is in onze ogen onterecht. Volgens verschillende medewerkerstevredenheid onderzoeken zijn onze werknemers zeer tevreden. De werkdruk blijft wel een aandachtspunt, maar er zijn enorm veel dingen die wél goed gaan en dat horen veel mensen niet”, legt hij uit. Op de speciale dagen voor zij-instromers proberen ze dit ook verder toe te lichten.

[TOENAME PROBLEMEN] Alle koepels bevestigen dat de problemen toenemen. ,,Onze vervangingspool is vijftig procent minder goed gevuld ten opzichte van vorig jaar”, legt Bert Dekker van Proominent uit. Bij CNS leggen ze uit dat de problemen misschien over langere periode weer zullen afnemen. ,,De aanwas van nieuwe pabostudenten lijkt weer wat toe te nemen, maar voordat zij zijn afgestudeerd zijn we wel weer een aantal jaar verder.”

Waar landelijk de problemen steeds vaker aangekaart worden zien de drie koepels de signalen in Ede ook stevig. De zijn nu nog te overzien, maar er is een grote kans dat basisschoolleerlingen deze winter een extra dagje vrij zijn.

Door Job Oldegbers