Tijdens een deel van het interview zijn ook vier leerlingen, ze werkten geduldig mee aan het maken van de foto, van de partij. ,,Het is een leuke en gezellige school", zegt Daan als om zijn mening wordt gevraagd. ,,Na de open dag wist ik zeker dat ik hiervoor moest kiezen", vult Lina aan. Joris knikt instemmend. ,,Deze school past goed bij mij."

Wat minder leuk is aan Het Streek ? Zeb hoeft niet lang na de denken. ,,De snoepautomaat doet het niet altijd. Soms blijft het geld steken." De directeur hoort het allemaal tevreden en glimlachend aan. ,,We hebben een certificaat voor gezonde school. Tachtig procent van wat we hier verkopen moet daaronder vallen."

SCHOOLDIRECTEUR Voor Van Horssen is Het Streek zijn tweede baan als schooldirecteur. ,,Hiervoor vervulde ik een vergelijkbare functie op een school in Gorinchem. Ik ben een echte onderwijsman en stond al op mijn 19e voor de klas. Zo'n vijftien jaar heb ik met enorm veel plezier lesgegeven binnen het vmbo en havo/vwo. Het vmbo-onderwijs heeft echt mijn hart. Het is prachtig om daar aan te mogen bijdragen, in het bijzonder ook voor kwetsbare leerlingen waarbij leren en ontwikkelen niet vanzelf gaat. Het trapje is simpel: Leerlingen verdienen goed onderwijs en goede docenten. Docenten hebben op hun beurt recht op goede leidinggevenden."

Van Horssen, die ook bestuurslid is van zowel SRVO als van het NvS (landelijke platforms van schoolleiders in Nederland), heeft dit jaar een verhuizing vanuit het westen naar Heelsum achter de rug en is bewust in de buurt van Ede gaan wonen. ,,Dat vind ik belangrijk om binding met het gebied te hebben en te houden. Het is hier negen kilometer vandaan en dat is prima op de fiets te doen."

Op Het Streek aan de Zandlaan is de VMBO-locatie gevestigd en dat geldt ook voor de school voor praktijkonderwijs (Pro). Een gebouw waar alles bij elkaar zo' 850 leerlingen zitten. ,,We staan middenin de maatschappij en zoeken doorlopend naar verbindingen binnen de Kenniscampus, het onderwijsveld en bedrijfsleven. Daar liggen ook kansen voor de toekomst als het bijvoorbeeld gaat over de doorlopende leerlijnen vanuit basisonderwijs en richting het MBO."

De keuze voor de definitieve opleiding stellen we uit

En verder: ,,We kijken tevreden terug op het excellentietraject van Praktijkonderwijs. Er wordt volop ingezet op gepersonaliseerd onderwijs." Twee andere onderwijskundige ontwikkelingen wil Van Horssen ook graag noemen. ,,Vanaf schooljaar 2020-2021 start er een aparte klas vmbo/pro, een doorontwikkeling van wat nu nog Plusklas genoemd wordt. Binnen deze groep leggen we als het ware een brug tussen het praktijkonderwijs en het vmbo. De keuze voor de definitieve opleiding stellen we dus uit. Volgend schooljaar start ook het profiel 'Zorg en Welzijn in de bovenbouw van het vmbo. Hiermee geven we antwoord op een belangrijk arbeidsmarktvraagstuk in de regio."

Waar veel scholen te maken hebben met het lerarentekort speelt dat probleem nauwelijks bij Het Streek. ,,We kunnen gelukkig nagenoeg alle lessen invullen. Wel merken we dat vacatures tijdens een schooljaar lastiger in te vullen zijn. De druk op docenten neemt toe, maar met collega-scholen proberen we problemen op te lossen. De tijd dat je op een vacature dikke stapels brieven kreeg en de sollicitanten voor het uitkiezen had, is wel voorbij."

Van Horssen wijst op de tekst die op de buitenkant van het gebouw staat: 'Samen leren, samen leven'. ,,Dat is niet voor niets onze slogan. We willen dat onze leerlingen van betekenis zijn voor zichzelf en voor anderen.  Daar steken we bewust tijd in." Zo wordt bijvoorbeeld de Voedselbank geholpen met een actie. ,,We vieren met elkaar kerst in de kerk in Bennekom."

BUITENWERELD De (vier) leerlingen vertelden aan het begin van het gesprek al dat de buitenwereld niet altijd een duidelijk beeld heeft van de school. ,,We hebben een sportklas, techniekroute en we organiseren tal van activiteiten. Vorig jaar was hier een slagingspercentage van 100%. Dat is uniek, maar buiten de school wist bijna niemand het. We zijn steengoed in leerlingen begeleiden en hebben veel expertise in huis. Voor de open dag gaan we een aparte activiteitenfolder maken. We mogen best helder maken wat we doen", aldus Van Horssen.

Door Barry Wensink