Desondanks doen niet alle leerkrachten van Panta Rhei mee met de landelijke  staking. ,,Dat vonden we op dit moment niet gepast”, aldus Van Ginkel. Toch willen ze voor de landelijke acties letterlijk en figuurlijk een ‘vuist’ maken. ,,We gaan letterlijk een vuist maken met elkaar en wij rekenen daarbij ook op u”, zo luidde de oproep aan ouders. Volgens de directeur was het een ,,fantastische actie!” De kinderen stonden in de vuist vooraan, daarachter het personeel. ,,Want het personeel staat achter de kinderen. Net zoals de ouders achter het team staan.”

STAKING Voor deze staking is besloten om als school niet mee te gaan met de landelijke stakingen. ,,Echter willen we dit voor de toekomst niet uitsluiten. We willen wel een statement maken, want er móet iets veranderen. We maken een vuist naar de politiek en naar Arie Slob. Dit kan zo niet langer”, aldus Van Ginkel. ,,Als een leraar ziek is dan is er steeds vaker sprake van een klas die naar huis moet of opgesplitst wordt. Dit is slecht voor het onderwijs. Sterker nog: we hebben hier op school leerlingen zitten die naar het speciaal onderwijs moeten, maar daar niet terecht kunnen omdat óók daar geen leerkrachten te vinden zijn.” 

OUDERS Op de ‘ludieke’ actie die Panta Rhei donderdag hield reageerden de ouders erg begripvol. ,,Ik sprak iedereen toe vanaf het dak”, legt Van Ginkel uit. ,,Ouders gaven aan dat ze het goed vinden dat we zo’n actie houden en dat ze achter ons staan. Dat voelt natuurlijk heel erg goed.” Ook bij een eventuele staking in de toekomst geeft Van Ginkel aan dat de ouders het daar mee eens zijn. ,,De kwaliteit van lessen komt immers in het geding.”

Tijdens de actie stond de  groep van zo’n vijfhonderd personen (driehonderd kinderen, 16 personeelsleden en zeker 150 ouders) op het plein met hun vuist omhoog. ,,We waren vooral op zoek naar de  verbinding. Dus we zeiden ook: ‘leg de hand op elkaars schouder. De kinderen die vooraan staan zijn de toekomst en dát is waar we het nu voor doen”, zo zegt de schooldirecteur.

De landelijke staking duurt ditmaal twee dagen. Verschillende scholen sluiten hun deuren, maar diverse scholen pakken de staking op een alternatieve manier op of gaan ‘gewoon’ door met hun lessen. Voor Panta Rhei geldt dat de lessen voor nu doorgaan, maar dat een staking er in de toekomst dik in zit. ,,Als de politiek niets verandert zullen wij doorgaan totdat we gehoord worden”, besluit Van Ginkel. 

door Job Oldegbers