Yorick legt uit hoe het jeugdparlement in zijn werk gaat. ,,Het begon allemaal bij ons op school. Er was een debatgroep waar we allemaal onderdeel van werden en we vonden het heel interessant. Zo zijn we deel gaan nemen aan de regionals van het jeugdparlement. Die doorstonden we en zo mogen we naar de nationale editie. Daar komen ook scholieren uit het buitenland. Tot slot heb je ook nog het internationale jeugdparlement.”

PROBLEMEN OPLOSSEN Het Europees Jeugd Parlement (afgekort EYP) vindt plaats in Den Haag. Op 7 februari komen alle deelnemers samen en gaan ze aan de slag met het onderdeel ‘teambuilding’. De Edese scholieren worden onderverdeeld in committees, groepen waarin ze met een bepaalde specialiteit aan de slag gaan. ,,Het doel is dat we bepaalde problemen op gaan lossen. Dat heeft met de actualiteit te maken en kunnen allemaal thema’s zijn, zoals de spanningen tussen het Midden-Oosten en Amerika”, vertelt Kimberley Verwoert (16). 

Op de laatste dag komen alle scholieren samen voor een groot debat, dat wel acht uur lang kan duren. Lisa van Rossum (16) kijkt daar nog niet zo naar uit. ,,Dat kan wel erg lang duren dan. Je kunt ook geen kant op.” Desondanks is haar interesse voor politiek wel enorm gegroeid gedurende de voorrondes en de voorbereidingen voor het EYP. 

ONDERZOEK ,,Eerst was ik veel meer geïnteresseerd in wetenschap. Politiek leek me maar niks”, vertelt Lisa. ,,Saai leek het me. Desondanks ben ik begonnen met het debatteam. We zijn hiermee ook naar de Tweede Kamer gegaan. Wat me vooral trekt is het oplossen van problemen en weten wat er allemaal speelt in de wereld, iets waar we ons toch in moeten verdiepen, ook in de voorbereidingen naar het EYP.” Die voorbereidingen zijn niet niks. ,,We moeten veel onderzoek doen en dat is soms best pittig. Maar ja, je moet weten hoe thema’s in elkaar zitten.”

Jennah Saïd (16) ziet politiek vooral als een mooi platform om je mening te uiten. ,,Ik vind het debatteam ook leuk om meningen van anderen te horen”, legt ze uit, maar de echte politiek trekt haar niet zo.

De scholieren zijn van vrijdag 7 tot en met maandag 10 februari actief in Den Haag om af te sluiten met het grote debat. Daar zullen ze de oplossingen die ze eerder in het weekend moesten bedenken ter sprake brengen. Het is voor de leerlingen best veel werk om alles goed voor te bereiden en je in te lezen. ,,Ondanks dat hebben we er gewoon veel zin in”, besluit Yorick. 

Door Job Oldegbers