De eerste positieve berichten van 'geslaagde' scholieren staan al online, maar dat is te voorbarig. ,,We gaan kijken hoe we het kunnen organiseren dat leerlingen bijvoorbeeld op afstand een schoolexamen kunnen doen. Dat is niet simpel, maar als je denkt aan spreekvaardigheid van een vreemde taal is dat best mogelijk. Een leerling kan prima in gesprek met een taaldocent", aldus Antoinette Marissink, rector van het Pallas Athene College. ,,Gezondheid staat boven alles en we gaan er alles aan doen om de schoolexamens op een veilige manier af te nemen. Wat dat betreft zijn we in korte tijd best wel vindingrijk geworden." 

LASTIGER Voor een vak als wiskunde zal het lastiger worden om met de huidige maatregelen examen te doen. ,,We zijn veelvuldig in overleg, ook met de andere scholen in Ede. Er is veel energie om alles zo goed mogelijk te laten verlopen voor de leerlingen." De scholen krijgen sowieso meer tijd om de examens af te nemen. ,,Het is duidelijk dat we voor een flinke opgave staan, maar we gaan tot het gaatje. Dit is gewoon erg belangrijk voor de leerlingen." 

Ook bij het Marnix College volgen ze de ontwikkelingen op de voet. ,,We wachten op duidelijke kaders van de minister", aldus Brefeld. ,,Als het lukt om de schoolexamens af te ronden volgt daaruit of iemand geslaagd of gezakt is. De strenge maatregelen maken het niet makkelijk." Bij de scholen zijn ze zich bewust van het feit dat één en ander een enorme impact heeft op de leerlingen. 

EXTREEM Dat is ook bij Het Streek het geval. De school communiceerde maandagavond al dat de voor een dag later geplande schoolexamens niet door zouden gaan. ,,We zijn ons bewust van het extreem late tijdstip waarop één en ander gecommuniceerd wordt en zijn persoonlijk van mening dat wij veilige afnamecondities hadden moeten realiseren. Echter, wij kunnen niet anders dan op dit moment de landelijke en inmiddels ook lokaal afgestemde lijn volgen", aldus directeur Alexander van Horssen.

Door Barry Wensink