Om maar direct een eventueel misverstand weg te nemen; vanuit de school is het geenszins de bedoeling om een deel van de opvoeding over te nemen. ,,We willen zeker niet betuttelen, maar de ouders wel ontzorgen”, geeft Simons aan. Sinds een jaar of zeven loopt landelijk het project ‘De Gezonde School’, maar de insteek daarvan is anders, vergeleken met de Edese plannen. Simons: ,,Dat project focust zich onder andere op het welzijn van de kinderen, gezonde voeding en meer bewegen. Scholen kunnen daaraan meedoen en deelcertificaten verdienen. De focus ligt ook op de ouders, zodat ze gezonde broodjes meegeven en bijvoorbeeld water in plaats van zoete drankjes. Ons idee past daarbij, maar is toch anders.” 

En verder: ,,Niet alle ouders pakken het goed op en dat zorgt voor kansongelijkheid voor de kinderen. Het komt vaak door gebrek aan tijd en kennis. We zien het verschil wat betreft de inhoud van lunchboxen alleen maar toenemen. Gezonde voeding met meer groente en fruit zorgt nu eenmaal voor een gezonder lichaam en geest. Dat zorgt weer voor betere schoolresultaten.”

AANBIEDEN Het zijn voor Stichting Proominent redenen om het aanbieden van de lunch vanuit school op te pakken. ,,Ieder kind heeft recht op gezond eten. We willen voor meer variatie zorgen en er middels educatie ook op school aandacht aan besteden. Lunch is nu eenmaal een dingetje en daar willen we graag wat mee doen.” Vanuit Proominent was die wens er al langer en eind vorig jaar is de knoop doorgehakt om het niet alleen bij woorden te laten. Waar het in bepaalde landen heel gewoon is om vanuit school voor de lunch van kinderen te zorgen, ligt dat in Nederland anders. ,,Dat zit niet in deze cultuur”, geeft Simons aan. De directeur-bestuurder meent dat geld ook een reden kan zijn waarom ouders voor een minder gezonde lunch kiezen. ,,We hebben uit laten rekenen dat een gezonde lunch ongeveer twee tot drie euro per kind per dag kost. Dat lijkt weinig, maar als er in een gezin bijvoorbeeld drie kinderen zijn, praat je per week zomaar over dertig tot 45 euro. Dan is een broodje hagelslag nu eenmaal veel goedkoper.”

Kennis vergaren door proeven en ervaren. Zien eten, doet eten

De initiatiefnemers willen lokale partners warm maken voor de plannen. Er is daarom contact gezocht met Smaakpark Ede, de gemeente en Regio Foodvalley. ,,Ze reageerden allemaal enthousiast en we waren snel op één lijn. Nu is het een kwestie van verder uitwerken en hopelijk kunnen we dan komend schooljaar beginnen met het aanbieden van gezonde lunches. Het is de bedoeling om er in verschillende lessen op school aandacht aan te besteden. ,,Kennis vergaren door proeven en ervaren. Zien eten, doet eten”, is de overtuiging van Geert Simons. Zo kunnen de kinderen vaardigheden ontwikkelen door doen en samenwerken (sociaal aspect), gewoontes ontwikkelen door herhaling (gemeenschappelijke rituelen) en wil men een positieve en open mindset stimuleren door plezier en betrokkenheid. Een bezoek aan een boer en/of een moestuin staat ook op het lijstje. 

Er liggen zelfs plannen om de kinderen te betrekken in het daadwerkelijk bereiden van de lunches. ,,Bijvoorbeeld één a twee keer per week, maar dat kan per school verschillen. Het vindt plaats onder leiding van professionele koks. Wellicht betrekken we er ook de plaatselijke horeca in.” Bij Proominent hopen ze dat er niet alleen op school voordelen ontstaan door het aanbieden van gezond eten. ,,Het wordt dan thuis ook makkelijker om gezond te eten door het ervaren van de gezamenlijke schoollunch.”

LANDBOUW Enkele thema’s die op school tijdens voedseleducatie aan bod kunnen komen: biologie (spijsvertering), landbouw (productiewijze), voedingsindustrie (bewerking en distributie) en natuur en milieu (duurzaamheid). Dat geldt ook voor hoe groeit en bloeit het, topografie en klimaatzones (productielanden), gezondheid en leefstijl (schijf van vijf) en cultuur (oorsprong gerechten). Etiquette, budgettering, kringloop van voedsel en tegengaan van voedselverspilling staan als mogelijk te behandelen onderwerpen ook op het lijstje.

Blijft de vraag wie het allemaal gaat betalen; de ouders? ,,Wellicht vragen we een eigen bijdrage, maar onze droom is dat het gratis wordt voor de ouders. We moeten uitzoeken of dat realistisch is. Hopelijk slaat het plan aan en kunnen wij met onze scholen een voorbeeldrol vervullen. Het staat andere scholen vervolgens vrij om het te kopiëren. Als de overheid het uiteindelijk ook over zou nemen, is het natuurlijk helemaal prachtig. Het is nu eerst een kwestie van de juiste partners vinden. We nodigen iedereen die interesse heeft om mee te denken dan ook uit om contact op te nemen.”

Door Barry Wensink 

<p>Rob Rotgers Fotografie</p>
Foto:

Rob Rotgers Fotografie