De Grotestraat heeft al een flinke ontwikkeling doorgemaakt in het afgelopen jaar. Een compleet nieuwe bestrating en de plaatsing van bomen en bankjes geeft de straat een nieuwe uitstraling. Voor de Edenaren voor wie het nog wel wat groener mag, is er goed nieuws: in 2023 moet het allemaal een stuk groener worden, voornamelijk om het centrum weer meer te verbinden met de nabijgelegen natuur. ,,Groen in het centrum is dé kwaliteit waarmee Ede zich kan onderscheiden van andere gemeenten”, valt te lezen in het document ‘Integrale Projecten Verkeer & Ruimte Levendig Centrum’ van de gemeente Ede. Dit document is in 2018 opgesteld en beschrijft verschillende concrete projecten die uitgevoerd worden, zoals de vernieuwing van het Kuiperplein en van de Grotestraat. 

EdeStad.nl blikt in deze periode terug en vooruit op alle ontwikkelingen die het centrum doormaakt. In 2016 publiceerde de gemeente Ede het document 'Het verhaal van Ede Centrum' waarin beschreven werd hoe het centrum weer tot een plek gemaakt moet worden waar de Edenaar ,,graag en met trots winkelt." EdeStad.nl maakt, na ruim drie jaar, de tussenbalans op. Eerder schreven we al over het centrumplan zelfde leegstand in Achterdoelen en het imago van Ede Centrum.

AMBITIE De ambitie qua groenontwikkeling in het centrum is groot, zo blijkt wel. Op dit moment is het Raadhuisplein volgens de projectgroep de enige groene plek in het centrum, in het beeld van de Trapakkers. Maar deze twee worden onderbroken door de Raadhuisstraat. Dit is in het toekomstbeeld verholpen, door de Raadhuisstraat sterk te vergroenen. Ook de Arnhemseweg wordt aangepakt: de weg wordt pas buiten het centrum groen, maar in het toekomstbeeld moet de Arnhemseweg al vanaf het Bevrijdingsplein de zogenaamde ‘Veluwe bossfeer’ meekrijgen. 

POLL Het Raadhuisplein zal, ondanks zijn huidige groenstatus, toch een flinke opknapbeurt krijgen. De gemeente wenst een mooi Stadspark dat ter hoogte van het gemeentehuis begint en doorloopt omhoog met de Trapakkers. Dit moet ingevuld

worden op dezelfde manier als het Marktplein: met ideeën vanuit de Edese bevolking. ,,Er zullen weer verschillende plannen komen en door middel van een soort poll zullen Edenaren weer kunnen kiezen hoe het Stadspark eruit moet komen te zien”, licht projectmanager Levendig Centrum Lout van der Hoeven toe. 

Op het kaartje waar de ambitie groenstructuur afgebeeld staat is duidelijk de vergroening van het centrum te zien. Onder meer rond de Telefoonweg, de Achterdoelen en de Grotestraat/Maandereind is veel meer groen te zien. Die Telefoonweg krijgt sowieso een compleet nieuwe uitstraling. In 2019 werd al bekend dat de weg, die nu voornamelijk voor doorgaand verkeer gebruikt wordt, een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur krijgt. Zo wil de gemeente de verkeersstromen in het centrum ontlasten en automobilisten stimuleren om het centrum met de auto te mijden als ze daar niet hoeven te zijn. 

VERNIEUWING TELEFOONWEG Over de Telefoonweg rijden namelijk veel fietsers. De gemeente heeft onderzoek gedaan en bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag ,,binnen enkele uren” ruim 1100 fietsers geteld. ,,Fietsers hebben in veel gevallen niet meer dan anderhalve meter fietsstrook die bovendien gedeeld moet worden met uitwijkend autoverkeer”, schrijft de gemeente. Daar tegenover staat dat op de Raadhuisstraat veel meer auto’s rijden en de fietsstroken hier een stuk breder zijn. Daarom moet de Telefoonweg volgens de gemeente minder aantrekkelijk voor auto’s worden gemaakt, zodat fietsers meer ruimte hebben en de veiligheid bevorderdwordt. Dit geeft ook mogelijkheid om de Telefoonweg tot een groene weg te maken met verschillende bomenrijen en een nieuwe, gekleurde bestrating. 

Voor de Edenaren staat er dus duidelijk nog van alles te wachten. Het centrum wordt een stuk groener en veel wegen, pleinen en steegjes worden aangepakt. Dit alles met als doel om de Edenaar weer graag naar het centrum te krijgen. Want dat is, volgens de gemeente, het speerpunt om het centrum te vernieuwen: ,,Ede Centrum is straks weer een plek waar men graag en met trots werkt, winkelt, woont of uitgaat. De bezoeker beleeft er een gezellig dagje uit. De Edenaar gaat weer van Ede Centrum houden en gaat er vaker naar toe.”

Door Job Oldegbers