De in Ede woonachtige Wissink is geboren in ‘s-Heerenberg waar hij al snel in aanraking kwam met het koor en de toenmalige dirigent, die hem al op jonge leeftijd veel solo’s en duetten liet zingen. ,,Maar die dirigent vertrok destijds naar Amerika voor een vakantie”, legt Wissink uit. ,,En het schijnt dat ‘ie toen de organist had gevraagd om te dirigeren, maar omdat ik al zoveel solo zong pakte ik het op.” Bij het zingen van een solo moest hij aangeven wanneer de rest van het koor inviel en zodoende werd Wissink de tijdelijke koordirigent, op 15-jarige leeftijd. 

,,Toen de dirigent terugkwam van zijn vakantie ben ik het jeugdkoor gaan leiden. Dit was net nieuw opgezet. Mijn oude dirigent trad op als een soort mentor”, legt Wissink uit. ,,Wat wel grappig was, het waren zeventig meisjes en jongens die meezongen in dat koor. De oudste was 19. Stond ik daar op mijn vijftiende!”

Wissink bleef dirigeren totdat hij ongeveer 25 was. ,,Toen moest ik in militaire dienst en in die periode werd ik ook docent in het basisonderwijs”, legt hij uit. Uiteindelijk bleef de muziek aan Wissink trekken en schreef hij zich in voor het conservatorium, op aanraden van zijn vriendin. ,,Het toelatingsexamen was enorm zwaar. Ik moest pianospelen, zingen, dirigeren, maar ik had nog nooit op les gezeten voor iets. Ik had mezelf alles geleerd”, licht hij toe. Desondanks dat werd hij ‘wonder boven wonder’ toegelaten. ,,Ik had al wel het een en ander gecomponeerd. Mijn vriendin, m’n huidige vrouw, had al die stukken in een plastic tas gedaan en die had ik achtergelaten bij de examinatoren toen ik op ze moest wachten. Dat is mijn redding geweest.”

[COMPONEREN] Wissink heeft naast het dirigeren ook nog verschillende muziekstukken geschreven. Verschillende stukken kregen landelijke bekendheid, zoals de compositie ‘If my time should come. Dit werd geschreven in opdracht van Stichting Vluchteling. Wissink werd verrast door EVA Vocaal Ensemble door middel van een cd waar een aantal van zijn composities op stonden. Het ensemble is opgericht door verschillende oud-Koorschoolleden.

[LEIDINGGEVEN] Volgens Wissink is het feit dat hij op zo’n jonge leeftijd al een heel belangrijke taak in het koor had uitzonderlijk. ,,Dat zou nu ook nóóit meer kunnen gebeuren. De tijden zijn gewoon anders”, legt hij uit. ,,Destijds was ik best een beetje populair. Gelukkig werd mijn toenmalige vriendin later m’n huidige vrouw.” Hij noemt het een vak apart dat hij soms aan veel oudere mensen moest uitleggen hoe het moest. ,,Stond daar zo’n volwassen vrouw op het podium te zingen, ging ik haar eventjes uitleggen hoe het mooier en beter kon. Dat zijn toch mooie dingen.”

Uiteindelijk hoop ik echt dat álle kinderen uit Ede naar de koorschool komen[KOORSCHOOL] Op het conservatorium ging Wissink de vakken ‘schoolmuziek’ en ‘koordirectie’ volgen. In 1999 richtte hij in Ede de Koorschool Midden-Gelderland op.. ,,We hebben iets unieks”, legt Wissink uit. ,,De koorschool is van nationaal belang. In zes weken tijd heb ik destijds een plan van aanpak geschreven om de kwaliteit van Nederlandse kinderkoren te doen stijgen en kinderkoren meer aandacht te geven vanuit de professionele wereld.” Juist in Ede en omgeving was dit belangrijk, want ,,in deze omgeving waren er vooral kinderkoren in kerken. De behoefte aan kwalitatieve zang en bijbehorend repertoire was ‘anders’”, laat Wissink weten. Wat de school zo uniek maakt, zit hem in de manier van leren. ,,Kinderen leren bij ons niet alleen zingen. Ze leren muziek te lezen, muziek te begrijpen, maar óók hoe ze moeten zingen zonder microfoon, want dat maakt onze muziek in mijn ogen klassiek”, aldus Wissink. Hij stopt er dagelijks uren tijd in. ,,Ik bedenk ideeën en er is een bestuur, maar uiteindelijk doe ik al de pedagogische en artistieke werkzaamheden alleen”, licht Wissink toe. ,,Maar dat is het waard. Uiteindelijk hoop ik echt dat álle kinderen uit Ede naar de koorschool komen. Al is het maar voor even, maar ik denk dat ze blijven”, legt hij uit. De koorschool is volgens Wissink zo’n uniek concept en slaat zo goed aan bij alle leerlingen dat er zelfs een nieuw koor onder de vlag van de Koorschool is opgericht met oud-leerlingen die geen afscheid van elkaar konden nemen. ,,Ik ben er enorm trots op”, besluit hij.

Door Job Oldegbers