We spreken Van Soelen, maar ook Gert Jan Koster en Rob Goossens in eetgelegenheid Rode Peper & Basilicum aan de Grotestraat. De heren maken zich op voor een hapje eten en, minstens zo belangrijk, de derde 'uitzoekronde'. Dat de laptop op tafel staat is dan ook geen toeval. ,,We hadden nooit kunnen denken zoveel response te krijgen", roepen de heren eensgezind. Ze stoppen veel vrije tijd in het project, maar vinden dat allesbehalve erg. ,,Ook mannen als Arjan van Bruggen, Vincent van Leest (oud Ede-stad medewerker) en Wim Mulder (oud Ede stad hoofdredacteur) zijn hierbij betrokken", geeft Van Soelen aan. 

AFBEELDING Rode draad in de foto's is een afbeelding die laat zien wat er in 1968 in Ede op een muur is gekalkt: 'Waarom gebeurt hier niets?' Dat wordt dan ook de titel van het boek. 

,,Eigenlijk is er sprake van golfbewegingen", zegt Koster die (in het verleden) veel foto's heeft gemaakt. ,,Al sinds de zestiger jaren roepen jongeren regelmatig dat er nooit iets te doen is. Ze weten niet dat er in het verleden juist heel veel plaatsvond." Van Soelen, werkzaam bij Astrant, haakt er op in. ,,De problemen die destijds dus al speelden, zijn nog steeds aan de orde." 

De mannen praten over het roemruchtige tijdperk van Oktopus en van Parkpop aan de Parkweg. ,,We hebben zelf oude foto's in ons bezit, maar konden ook terecht bij het Historisch Museum Ede", legt Goossens uit. Veel foto's, maar ook krantenartikelen, kwamen boven water en worden verwerkt in het boek. ,,Het begon met een expositie over de Edese popgeschiedenis en groeit nu dus verder. We willen het verhaal zo goed mogelijk vertellen, want ook online is er nauwelijks wat te vinden. Het is gewoonweg niet gedocumenteerd en dat moet veranderen, want er ligt heel veel materiaal. Er zijn wel wat Facebook-groepen, maar dat moet je maar net weten."

Koster: ,,En dat terwijl je hier vroeger heel veel optredens had in Ede. Artiesten als Herman Brood, Dolly Dots, André Hazes, Golden Earring, Cuby & The Blizzards en Focus traden op. Bijna niemand die dat weet. Bizar eigenlijk. Er waren altijd volle zalen en volle grasvelden." Volgens de mannen waren er vroeger in Ede concerten die 10.000 bezoekers trokken. ,,Dat is nu niet meer voor te stellen. Nu betaal je 120 euro voor een kaartje in bijvoorbeeld de Ziggo Dome. Vroeger was het aan bijvoorbeeld de Parkweg gratis", aldus Van Soelen. ,,De concentratie poppodia is ook nergens zo groot als in Nederland. Binnen een half uur rijden heb je er weer eentje gevonden." 

De jeugd is altijd aan het strijden voor een eigen plek

Gemeenteraadslid Gert Jan Koster merkt op dat de tijd in bepaalde aspecten tientallen jaren stil is blijven staan. ,,Nu we hier zo mee bezig zijn wordt de politieke draad pijnlijk zichtbaar. De jeugd is eigenlijk altijd aan het strijden voor een eigen plek. Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Eigenlijk zou de gemeente bepaalde initiatieven meer moeten ondersteunen."

REACTIES Toen de initiatiefnemers de vele reacties bekeken, kwamen ze erachter dat er veel werk te verzetten is. ,,We moesten heel veel negatieven doorspitten. Stuk voor stuk en dan in eerste instantie de negatieven eruit halen waarbij de woorden 'jeugd' en 'concert' staat." 

Voorlopig zijn de heren dus nog wel even bezig, maar plannen zijn er volop. ,,Het boek moet vooral uit prachtige foto's bestaan met hier en daar korte teksten die het verduidelijken", zegt Van Soelen. ,,Bij het verschijnen van het boek komt een presentatie en een evenement." De oplage wordt waarschijnlijk 1.500 stuks en de heren denken met voorinschrijving te gaan werken. 

Terwijl Xander van Soelen op zijn laptop nog een aantal oude foto's laat zien met daarop tal van bandjes, maken de heren duidelijk dat ze de handschoen niet hebben opgepakt om geld te verdienen. ,,Het is een uit de hand gelopen project. Niemand vult hiermee zijn zakken. De winst gaat naar Astrada om bijvoorbeeld concerten te organiseren. Kopers van het boek ondersteunen dus eigenlijk hetgeen waar het boek ook over gaat. Mooier kan toch niet", aldus Van Soelen tot besluit. 

Het boek 'Waarom gebeurt hier niets?' verschijnt in de tweede helft van 2020.

Door Barry Wensink

Gemeentearchief
Foto: Gemeentearchief
Parkweg tijdens de Heideweek (Vitesse was de band die speelde) in 1984.
Gemeentearchief
Foto: Gemeentearchief
Onvrede uiten in 1968.
Gemeentearchief
Foto: Gemeentearchief
Andre Hazes in Down Town.
Gemeentearchief
Foto: Gemeentearchief
Vitesse in Oktopus in de gekraakte bioscoop Buitenlust.