Dat stelt bewoner Geke Nijsse, die flink van de situatie baalt. ,,Wij hebben in onze straat al meerdere oude eikenbomen staan die de rupsen goed wisten te vinden. Vorig jaar konden mijn kinderen daardoor heel de zomer niet buiten spelen. Ze zaten compleet onder de bultjes.” 

GESPREK Zelf was Nijsse ook veroordeeld tot binnenblijven. ,,Om dat deze zomer te voorkomen, zijn we met de gemeente Ede in gesprek gegaan om de oude eikenbomen weg te halen. In plaats daarvan kwamen er acht nieuwe. Onbegrijpelijk! Om de pijn te verzachten heeft de gemeente in de oude bomen mezenkasten geplaatst en daarmee denken ze de oorlog te winnen. Het is waanzin.” 

De kans op een betere zomer lijkt nu dus verder te zoeken. Volgens Nijsse zijn de nieuw geplante boompjes al behoorlijk groot. ,,Er zitten al takken en bladeren aan. De rups kan zich daar prima nestelen.” 

Ze ging, wederom, in gesprek met de gemeente Ede, maar ving daarbij bot. ,,In contact komen was zeer moeizaam. De gemeente liet langere tijd niks van zich horen.” Ook andere bewoners uit de straat hebben contact opgenomen. ,,Zij komen met dezelfde verhalen.”  

PROJECT Gemeentewoordvoerder Frank Bongers kan uiteindelijk aan EdeStad.nl wel antwoord geven. Volgens hem is er in 2017, toen er nog in veel mindere mate overlast was van de processierups, een langjarig bomenplant-project ingepland. Daarbij waren verschillende deskundigen betrokken. ,,Deze specialisten bepalen welke bomen waar komen. Er wordt dan onder andere getoetst aan ondergrondse groeiruimte, bodemkwaliteit, passende bomen voor dit gebied en formaat boom dat wenselijk is in de straat. Er is toen gekozen voor eikenbomen.” 

Hij vertelt dat de gemeente, met de kennis van nu, de bomen weer weg gaat halen. Een aannemer gaat dat in de aankomende weken doen. ,,Goed nieuws”, vindt gedupeerde Nijsse. ,,Nu zit de vaart erin, maar de gemeente moet de daad nog wel bij het woord voegen.”